Vostrá (KSČM): Počasí sadařům letos nepřálo

04.07.2014 5:28

Letošní počasí je velmi vrtkavé. Jarní mrazy na Moravě a potom i v květnu postihly především sady a očekává se letos zvýšený propad sklizně ovoce. Nejvíce to všichni patrně poznáme u jablek, meruněk a broskví.

Vostrá (KSČM): Počasí sadařům letos nepřálo
Foto: red
Popisek: Miloslava Vostrá

Ve srovnání s loňským rokem sadaři očekávají pokles až o 8 %. Počítají se sklizní zhruba 137 059 tun ovoce. Odhady ukazují, že u hrušek to bude téměř o 48 % méně. Míra postihu zničení se ale lišila podle polohy sadu. Největší poškození má být u sklizně meruněk. Zejména na jižní Moravě je mráz a nepříznivé počasí zastihly v nejchoulostivější fázi růstu. Naopak jablka na jižní Moravě nepoznamenal mráz tolik, jako v českých sadech. U sklizně třešní však byla úroda o 15 % vyšší nežli v loňském roce. Sadaři u nás obhospodařují zhruba 17 800 hektarů ovocných sadů. Největší výměru mají jabloňové sady. A tak věřme, že přeci jen nebudeme muset kupovat veškeré ovoce z dovozu a pochutnáme si i na českém a zůstane nám i dost jablek na uložení k zimní konzumaci. Smíříme se sice u ovoce s menšími plody, ale jsem ráda, že naši sadaři se snaží zajistit co největší možnou úrodu a počet sadů se pomalu a jistě rozrůstá. Věřím, že tak na farmářských trzích budeme nacházet především české plody a nebudeme tak muset kupovat pouze dovozy, o jejichž původu mnoho nevíme.

Ing. Miloslava Vostrá, místopředsedkyně ÚV KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.