Votava (ČSSD): Pro opozici je devět miliard hodně, někdy zase málo...

01.10.2015 18:20

ODS v Poslanecké sněmovně navrhla zrušit daň z nabytí nemovitosti. Pokud vynechám pochybné zástupné argumenty o přínosu tohoto opatření, jde o neopodstatněný a nekoncepční zásah do českého daňového systému.

Votava (ČSSD): Pro opozici je devět miliard hodně, někdy zase málo...
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

Výnos daně z nabytí nemovitých věcí je stabilním příjmem veřejných rozpočtů, přičemž tato daň je transparentní, snadno prokazatelná, s poměrně snadnou správou a kontrolou. Za minulý rok byl její výnos 9,3 mld. Kč.

Tato daň je obvyklá ve většině zemí Evropské unie. V některých státech je daleko vyšší než u nás. Evropská komise a OECD tento typ poplatků podporují zejména proto, že jsou méně ovlivňovány ekonomickým rozhodováním subjektů a jejich výnos je stabilní. A přitom právě Evropská komise opětovně upozorňuje na nízké zdanění majetku v České republice.

Stojí za to podívat se do minulosti. Jedná se o opravdu tradiční daň, která byla do našeho systému včleněna již před 22 lety. Je úsměvné, jak dnes pravicová opozice s rozhořčením argumentuje, jak je toto zdanění nemravné a škodlivé. Přitom za vlády Nečase, Topolánka a ministra financí Kalouska se její sazba pro poplatníky dokonce zvýšila o jeden procentní bod. Kupodivu tehdy to pravice za nemravné nepovažovala.

Poslanecká sněmovna se zachovala rozumně a návrh ODS zamítla. Opozici se vždycky něco hodí do krámu. Někdy je to tak a někdy je to jinak. Někdy je devět miliard hodně, někdy zase málo...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Jurečka v kostce

8:19 Mašek (ANO): Jurečka v kostce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodově reformě ministra Jurečky