Votava (ČSSD): Účtenková loterie není hazard provozovaný státem

29.05.2016 12:13

Potěší, když si koaliční partner vezme část vašeho volebního programu za své. Což je nyní i případ účtenkové loterie.

Votava (ČSSD): Účtenková loterie není hazard provozovaný státem
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

Zavedení účtenkové loterie bylo jedním z hesel, s nimiž šla sociální demokracie do parlamentních voleb. Spolu se zákonem o prokázání původu majetku a s elektronickou evidencí tržeb jde totiž o efektivní nástroj, jak omezit daňové úniky. Není proto divu, že účtenková loterie je součástí programového prohlášení vlády a jakožto prioritu ČSSD ji diskutovaly hned několikery koaliční rady.

Sluší se připomenout, že premiér Sobotka označil již v roce 2015 účinkovou loterii za jednu z klíčových opatření vlády a ve stejném roce se ministr Babiš nechával slyšet, že „účtenková loterie počká". Nyní se zdá, že i ministr příjmů si uvědomil, jaký doprovodný potenciál může účtenková loterie mít. Je-li přáním financí vybírat pomocí EET na 10 mld. Kč ročně, budou slosovatelné účtenky vítaným kontrolním a přitom i motivačním opatřením.

Jako představitel strany, která měla prosazení nástrojů proti krácení daní SKUTEČNĚ v programu, si dovolím vstoupit do polemiky ANO a ODS o tom, zda je či není účtenková loterie hazardem provozovaným státem.  Mám za to, že hazardem můžeme nazvat stav, kdy, za spekulativní vidinou příštího zisku se obětují peníze či jiný benefit. To ale není případ účtenkové loterie, protože spotřebitel má právo dostat daňový doklad, který není falešný a má všechny náležitosti. Prostřednictvím loterie pak lze kontrolovat i to, zda je účtenka (a tedy i platba) finančním úřadem zaregistrována. Ve slosovatelnosti pak spočívá onen motivační prvek. Dalším benefitem účtenkové loterie je její edukační potenciálve smyslu daňové osvěty. Pokud si také ODS osvojí myšlenku, že normální je daně platit, nikoliv se placení daní vyhýbat, pak pochopí, že daňoví čarodějové okrádají především ty, kteří k daním přistupují poctivě.

I když má tedy účtenková loterie v názvu loterii , není to v žádném případě hazard provozovaný státem ( jak zaznívá tento nesmysl z úst některých představitelů  ODS ). Za hazard by leckdo mohl spíše označit k daňovým únikům značně benevolentní postoj bývalých pravicových vlád.

Jenom ale, aby se ministr financí svého avizovaného plánu držel. Do března 2017, kdy chce účtenkovou loterii spustit, a naplnit tak i koaliční smlouvu,  už mnoho času nezbývá. Obava aby plánovaný termín neprovázela stejná zdržení, která byla vlastní i zavádění elektronické evidenci tržeb, je jistě namístě. Věřím však, že si to pan ministr Babiš uvědomuje a z účtenkové loterie se nestane jen blamáž.

Ing. Václav Votava, předseda rozpočtového výboru PSP ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…