Votava (LEV21): Václav Havel, snílek, či jen figurka na světové šachovnici?

06.10.2016 14:15

Včerejší mediální připomenutí 80. nedožitých narozenin Václava Havla, se stalo místo oslav, spíše důvodem k zamyšlení.

Votava (LEV21): Václav Havel, snílek, či jen figurka na světové šachovnici?
Foto: archiv
Popisek: Přemysl Votava, Národní socialisté

Je nutno přiznat, že  Václav Havel, při svém vstupu do československé politiky,  se stal  určitým symbolem,  či  nadějí české veřejnosti, která si přála zásadní změny politického klimatu ve společnosti.

Polistopadový Václav Havel však sliboval více, než mohl sám splnit. Svou přílišnou důvěrou, či dokonce naivitou, se stal spíše figurkou v poltických hrátkách NATO, zejména při jeho tažení proti státům Varšavské smlouvy, na počátku devadesátých let. Stál i u rozpadu Československa, proti vůli většiny obyvatel.

Od jeho prvotní vize o životě v míru a víře, v zásadní demokratické změny ve společnosti, přicházela spíše zklamání. Sliboval svět bez válek po rozpuštění Varšavské smlouvy a NATO. Nestalo se tak...... Naopak plně podpořil barbarské a zcela neopodstatněné nálety NATO na Jugoslávii, které stály tisíce životů srbských civilistů. Postupně ztrácel vliv na vnitřní  i zahraniční politiku, ale bohužel V. Havel ztrácel i svou soudnost při svých postojích. Jeho popularita u veřejnosti klesala.

K hodnocení V. Havla patří i vážné sociální dopady na některé sociální skupiny občanů. Za výkladní skříní nadbytku, začala prudce narůstat sociální problematika, bez jeho hlubšího zájmu. Jako příklad lze uvést nárůst nezaměstnanosti, rušení či rozpad významných průmyslových odvětví ČR, první známky negativního demografického vývoje, rostoucí zadluženost státu, ale také stále rostoucí nezájem občanů o samotnou volební účast, tedy víru v možnost ovlivnit samotnou politiku.     

Václav Havel se stále více dostával do zajetí své politické nadřazenosti. Byl, jak v minulosti, tak je i dnes zneužíván některými politickými skupinami, k osobnímu prospěchu. Jeho symbol je dnes uměle a zcela záměrně udržován, zejména v zahraničí.

Je pouhou otázkou času, kdy historie mu přidělí jeho místo v českých (československých) dějinách. To místo bude objektivní, i když nebude příliš lichotivé. Ale čas měří spravedlivě.   

Přemysl Votava
(Národní socialisté – LEV21)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě