Vrchovský (SZ): Orientaci Ostravska na těžký průmysl je třeba změnit

12.07.2013 21:47

V posledních dnech začínají sílit zprávy o ekonomickém oslabení uhelných společností Zdeňka Bakaly, které by mohlo vést k ohrožení tisíců pracovních míst. Příčinou potíží jsou globální trendy na energetickém trhu, kdy cenu uhlí tlačí dolů levnější (ale pro životní prostředí stejně rizikový) břidlicový plyn.

Vrchovský (SZ): Orientaci Ostravska na těžký průmysl je třeba změnit
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Podle Strany zelených se tak odhaluje riziko orientace Moravskoslezského kraje na fosilní průmysl a těžký průmysl. Kraj potřebuje čistý impuls k podpoře inovací a diversifikaci průmyslových sektorů, které by zajistily stabilitu pracovních míst.

„Ostravsko-karvinský region patří k místům s největší nezaměstnaností v České republice. Je to způsobeno nedokončenou restrukturalizací těžkého průmyslu a nedostatečnou podporou investic do nových, moderních technologií. Současná hrozba propouštění tisíců zaměstnanců společnosti RWE a OKD ukazuje nutnost změny orientace na těžký průmysl jako hlavní oporu zaměstnanosti v kraji. Lidem pracujícím v ohrožených společnostech je třeba připravovat nové pracovní příležitosti“, říká předseda krajské organizace SZ v Moravskoslezském kraji Ladislav Vrchovský.

Dobrým příkladem pro Moravskoslezský kraj může být inspirace z obdobně na uhlí závislého Ústeckého kraje. Bývalé vedení kraje si nechalo u předních českých expertů zpracovat studii, která propočetla, že postupný růst obnovitelných zdrojů a energetické modernizace budov v Ústeckém kraji může vytvořit 2300 nových pracovních míst, nahradit 35 procent dnešní spotřeby elektřiny a dodat zelené teplo do 140 000 běžných domácností. Pokud by kraj postupně plán realizoval, lidé by získali čistou práci a domácnosti se odstřihly od drahých účtů za teplo.

Příležitostí pro nastartování investic do energetické renovace budov jsou tento týden Evropským parlamentem schválená pravidla evropských fondů v příštím období 2014 – 2020, podle kterých lze využít prostředky z Kohezního fondu pro podporu energetických úspor v obytných budovách. Fond bude disponovat rozpočetem ve výši 68,7 miliard Euro. Během končícího období Česko svůj díl prostředků v rámci Fondu nevyčerpalo, nyní má příležitost pomocí unijních projektů podpořit zaměstnanost i vylepšit životní prostředí. Česká pobočka mezinárodní organizace Bankwatch citovala známého ekonoma Zámečníka, podle kterého každá miliarda veřejné podpory v této oblasti vytvoří 800 pracovních míst a příjem až 2,8 miliardy Kč pro státní rozpočet. Strana zelených proto bude prosazovat, aby z fondu šla co největší část právě na energetickou renovaci budov.

Inspirací může být také německá orientace na šetrnou energetiku, která již dnes zaměstnává téměř 400 tisíc lidí, což je více než dvakrát tolik než kolik zaměstná těžba uhlí.

V Moravskoslezském kraji, který se každoročně dusí pod smogem a polétavým prachem z průmyslové výroby, domácích topenišť nebo dopravy by navíc podobný program přinesl tolik potřebné ozdravení ovzduší.

„Stát by měl motivovat průmyslové podniky k investicím do energeticky účinných opatření a snižování znečištění pomocí jasného plánu postupné redukce emisí. Právě tento klíč pomůže vytvořit nová pracovní místa například ve stavebnictví při energetické renovaci budov především formou zateplování domů. Dům na rozdíl od hutí nemůžete přesunout do Číny a pak vrátit zpět zateplený. Důležitým přínosem mimo nových pracovních míst jsou úspory nákladů domácností a také zdravější životní prostředí pro naše děti“, říká Pavla Brady, 1. místopředsedkyně Strany zelených a 1. náměstkyně primátora města Opavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…