Vrecionová (ODS): Ministerstvo zemědělství už potřebu zastropování dotací pochopilo. Pochopí to i vláda?

27.07.2020 14:43

Vláda dnes projedná Zprávu o stavu zemědělství ČR za rok 2019. Kromě řady statistických údajů popisuje hlavní problémy českého zemědělství a navrhuje řešení.

Vrecionová (ODS): Ministerstvo zemědělství už potřebu zastropování dotací pochopilo. Pochopí to i vláda?
Foto: Redakce
Popisek: Veronika Vrecionová

V dokumentu se mimo jiné uvádí: „Ve struktuře zemědělských podniků přetrvává vysoký podíl velkých právnických osob na obhospodařované z. p., zatímco fyzické osoby, které tvoří téměř 90 % všech subjektů, hospodaří zhruba na 30 % z. p. Problémy ve vztahu zemědělství k životnímu prostředí a venkovu se nadále zhoršují. Zejména se to týká velkovýrobního průmyslového zemědělství.“

„Jsem ráda, že Ministerstvo zemědělství konečně pochopilo potřebu podpory malých a středních zemědělců a je si také vědomo obecně horšího přístupu k životnímu prostředí ze strany velkých agrokoncernů,“ uvádí europoslankyně Veronika Vrecionová.

Zpráva přichází v době, kdy vrcholí vyjednávání Společné zemědělské politiky EU na roky 2021-2027. Zatímco většina členských zemí podporuje zastropování zemědělských dotací, ČR je jako jedna z mála zemí opakovaně proti.

„Dnes máme možnost tento negativní trend zvrátit a zastavit postupující koncentraci zemědělské produkce v rukou malé skupiny velkých podniků. Nejúčinnějším nástrojem je zastropování zemědělských dotací. Ty mají pomáhat udržet malé zemědělce a rodinné farmy na venkově, nikoli sloužit jako zdroj pro skupování konkurence, jak se nyní často děje.“

„Doufám, že doporučení, které Ministerstvo zemědělství navrhuje a odpovídající zastropování, vezme v úvahu i ministr Toman a celá vláda a v České republice jej zavedou,“ dodala Vrecionová.

Navrhovaná doporučení (výběr):

  • Nastavit takové parametry a opatření SZP, které pomohou rozvoji strukturálně vyváženějšímu zemědělskému sektoru, který bude schopen významně přispívat ke zvýšení potravinové soběstačnosti a zlepšení vztahů k jím užívaným přírodním zdrojům.
  • Podporovat tvorbu a udržení pracovních míst a diverzifikaci činností na venkově, a to včetně podpory malých zemědělských podniků rodinného typu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

6:16 Mašek (ANO): My že podněcujeme protiukrajinské nálady? Tím, že chceme mír?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům prezidenta Pavla.