Výborný (KDU-ČSL): Dlužník bude povinen udělat vše pro to, aby splatil alespoň 30 % z dluhů

06.09.2018 20:16

Poslanci chtějí změnit vládní návrh insolvenční novely – jejím cílem je zmírnit podmínky pro oddlužení lidí v dluhové pasti. Sněmovní podvýbor pro problematiku exekucí, insolvencí a oddlužení podpořil několik pozměňovacích návrhů.

Výborný (KDU-ČSL): Dlužník bude povinen udělat vše pro to, aby splatil alespoň 30 % z dluhů
Foto: http://www.kdu.cz
Popisek: Marek Výborný (KDU-ČSL)

Ty je možné podávat až do poloviny září. Konečné hlasování Ústavně právního výboru pak bude na programu 26. září. „Dlužník musí udělat všechno pro to, aby splatil alespoň 30 procent dluhů. Samozřejmě bude prostor i pro výjimky, ale vše musí být ošetřeno tak, aby se nový systém nezneužíval,“ uvedl předseda podvýboru a poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný.

„Naším cílem v podvýboru bylo najít řešení, které bude kompromisní variantou. Na jedné straně vstřícné k dlužníkům, kteří budou mít zájem se svého břemene zbavit a začít zodpovědně nakládat se svými financemi. Na straně druhé by opatření neměla přehlížet oprávněné nároky slušných věřitelů, protože zdaleka ne všichni patří do kategorie tzv. šmejdů," okomentoval Výborný. Oddlužení nebo osobní bankrot jsou řešení, která mohou využít lidé v dluzích. Umožňují jim nový start a motivují je k tomu, aby svoje dluhy aktivně spláceli.

Podvýbor v čele se svým předsedou Markem Výborným na jednáních podpořil například to, že by z navrhované novely zmizela varianta „sedm – nula“. Podle té by se mohlo od povinnosti splatit alespoň třicet procent dluhu upustit, pokud by dlužník sedm let usiloval o splácení pohledávek a uspokojení věřitelů. Podvýbor podpořil také snazší oddlužení seniorů a lidí se zdravotním postižením. Dále doporučil i návrh na prodloužení lhůty pro přihlášení nároků v insolvenčním řízení z 30 na 60 dnů a změnu pořadí uspokojování pohledávek. Ten by zajistil, že pokud by tzv. příslušenství – tedy úroky nebo penále – převyšovaly jistinu, nejdřív by se splácela právě jistina. KDU-ČSL podává pozměňovací návrhy směrem k podpoře prioritního splácení výživného. Zde vnímá především problémy matek samoživitelek, kterým je třeba pomoci a hájit jejich spravedlivá práva na výživné.

KDU-ČSL naopak odmítá možnost, při které by mohl být dlužník oddlužen, pokud splatí 50 procent svého dluhu během 3 let. Podle lidovců může takový dlužník splatit z dluhu podstatně víc a bylo by nespravedlivé, aby se náklady na insolvenci tímto přesunuly na seriózní věřitele. Novela by také měla pozměnit procesní charakter, který by měl přinést právní jistotu jak dlužníkům, tak věřitelům v rámci včasného vyřízení oddlužení. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice