Vystrčil (ODS): Kontroly a jejich smysl

19.12.2016 16:12

Obce a města hospodaří lépe než stát i kraje. V loňském roce a ne jinak tomu bude pravděpodobně i letos skončí v součtu hospodaření všech měst a obcí s přebytkem vyšším než 20 miliard korun.

Vystrčil (ODS): Kontroly a jejich smysl
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor a místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Přesto vláda svými návrhy zákonů staví samostatnému rozhodování zastupitelstev obcí další a další překážky. Například poslední vládní návrh změny zákona o nakládání s prostředky obcí v podstatě znemožňuje obcím rychle reagovat na aktuální potřeby spojené s neplánovanými výdaji.

Změna zákona totiž předpokládá, že všechna rozpočtová opatření, by musela být před jejich schvalováním v zastupitelstvu minimálně 15 dní zveřejněna na úřední desce. Úmysl na první pohled asi chvályhodný, ale praktické fungování obce či města v některých případech doslova paralyzující.

Pokud bude zákon v navržené podobě schválen, nemohlo by zastupitelstvo obce bez předchozího patnáctidenního zveřejnění totiž rozhodovat o poskytnutí jakéhokoliv příspěvku, pomoci, nákupu, podpoře nebo řešit krizovou nebo jinou náhlou situaci, výhodnou nabídku apod. spojenou s použitím v rozpočtu explicitně na konkrétní účel nenaplánovaných prostředků.

V době, kdy každý výdaj obce je v podstatě kýmkoliv kontrolovatelný, kdy zasedání zastupitelstev jsou veřejná, kdy obec každoročně prochází přezkumem hospodaření, kdy každé zastupitelstvo povinně zřizuje svůj kontrolní a finanční výbor mi připadá tato další povinnost jako zbytečná a bude pro obecní úřady další byrokratickou a tentokrát i provozní zátěží.

Dlouhodobě jsem přesvědčen, že pokud si volíme svoji starostku, svého starostu, své zastupitelky a zastupitele, potom to děláme proto, že jim věříme a nemyslíme si, že to má být tak, že budeme prověřovat a kontrolovat dnes a denně každý jejich krok. Pokud má život normálně fungovat, tak to ani není možné, neboť bychom veškerý svůj čas, energii a peníze spotřebovali na kontrolu všeho a všech okolo nás.

Samozřejmě kontrolovat využití veřejných prostředků je potřeba a je nutné zajistit provádění pravidelné i namátkové kontroly a práva na ně. Jsem ale přesvědčen, že není správné primárně lidem nedůvěřovat a snažit se ve společnosti nastavit systém v podstatě permanentní kontroly všeho a všech. Takové počínání přináší atmosféru strachu, nedůvěry, alibismu, pasivity a nakonec i nechuti zejména těch schopných se veřejně angažovat. I proto se budu - budeme snažit zákon v Senátu změnit.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.