Vystrčil (ODS): Příště již se mnou nepočítejte

04.06.2018 11:27

V České republice máme nyní 6 253 obcí. Z toho ve 2 000 obcích bydlí méně než 200 obyvatel a starostou bývá člověk, který zpravidla normálně chodí do práce a k tomu navíc ve volném čase se stará o obec a její obyvatele. Odhadem je takových starostek a starostů, kteří mají jako svoji hlavní „volnočasovou“ aktivitu péči o svoji obec v České republice, asi 1 500 a patří jim za to velké poděkování a uznání.

Vystrčil (ODS): Příště již se mnou nepočítejte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda ODS Miloš Vystrčil

Ze zkušenosti vím, že název neuvolněná starostka nebo starosta významově vůbec nesedí. Starosta je buď dobrý a těch je většina, nebo špatný. A dobrý starosta, když je to potřeba, se ve prospěch obce a jejích obyvatel musí uvolnit vždy, často bez ohledu na své jiné pracovní nebo rodinné povinnosti.

Dle mého názoru je dnešním zásadním problémem pro úspěšný rozvoj obcí nárůst byrokracie a nároků směřujících k omezení svobody a ochrany soukromí starostů a komunálních politiků obecně. V případě malých obcí je tento problém zvláště aktuální.

Nezanedbatelnou otázkou, kterou se dnes v Senátu ve Stálé komisi pro rozvoj venkova zabýváme, je rovněž systém, jakým způsobem jsou „neuvolnění“ starostky a starostové odměňováni. O výši odměny rozhodují hlasováním zastupitelé a odměna je placena z příjmů obce. Některé starostky a starostové se někdy i proto doslova stydí si za svoji práci nechat často z nevelkého obecního rozpočtu zaplatit. Navíc ještě platí, že výše odměny neuvolněného starosty se nezapočítává do základu, ze kterého se následně vypočítává výše důchodu.

I proto považuji za nutné, aby Senát tak jako doposud podporoval a chránil potřeby a práva malých obcí a jejich komunálních politiků. Není v zájmu České republiky a již vůbec ne Vysočiny, aby prohlášení starostů, typu příště již se mnou nepočítejte, přibývalo.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách