Zdechovský (KDU-ČSL): Komise rozhodla naprosto nelogicky, a jde tak proti zájmům spotřebitelů

21.06.2017 22:07

Členské státy se spojují proti Komisi, podvody se stáčením chtějí řešit společně.

Zdechovský (KDU-ČSL): Komise rozhodla naprosto nelogicky, a jde tak proti zájmům spotřebitelů
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Podvody s tachometry postihují až třetinu všech ojetých automobilů, což stojí zákazníky v celé EU podle konzervativních odhadů mezi 5,6 - 9,6 miliard € ročně. Skupina europoslanců v čele s Tomášem Zdechovským (KDU-ČSL) proto opakovaně žádala Komisi o celoevropské řešení, které by mohlo ochránit i české spotřebitele. Dostalo se jim však odmítavé odpovědi s vysvětlením, že řešení problematiky je pouze v pravomoci členských států. To řada europoslanců odmítá a kritizuje alibismus Komise, která je podle nich liknavá a před podvody zavírá oči.

„Většina států už má vytvořený nějaký svůj systém boje proti těmto podvodům, ten ale relativně funguje jen za předpokladu, že je vozidlo stále v zemi původní registrace. Běžnou praxí je ale prodej do zahraničí, a právě při něm nejčastěji dochází k manipulaci s historií vozidla,“ říká europoslanec Tomáš Zdechovský a vysvětluje tak nutnost existence společné celoevropské databáze, která by výrazně zjednodušila evidenci vozidel, a tím i minimalizovala tyto nekalé praktiky. Podvod by totiž bylo mnohem jednodušší dohledat.

„Z mého pohledu se Komise rozhodla naprosto nelogicky a jde tak proti zájmům spotřebitelů. O to víc mě ale těší, že se k našim snahám připojují další a další země,“ sděluje europoslanec a uvádí příklad Polska, kde se má na podzim konat mezinárodní konference podobná té, kterou Zdechovský uspořádal letos v dubnu s českými politiky a zástupci z Belgie a Slovenska.

Také Německo zjišťuje, jak efektivně zabránit podvodům

„Zadali jsme vypracování studie, která má zjistit, jaké existují technické možnosti k zabránění manipulace s tachometry. Na základě výsledků tohoto výzkumu, který má být hotov koncem tohoto roku, se budeme zasazovat i o zlepšení na mezinárodní úrovni,“ potvrdil europoslancům německý diplomat Hansjörg Haber.

„Případná podpora Německa, Polska a dalších zemí určitě posílí naši vyjednávací pozici před Komisí, abychom do budoucna tuto problematiku už vůbec nemuseli řešit podobně, jako to teď neřeší třeba v Belgii, kde se stočené tachometry vyskytují jen u 0,16 % vozidel,“ uzavírá Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.