Zdechovský (KDU-ČSL): O rezoluci, odsuzující masakr křesťanů v Nigérii, se bude hlasovat ve čtvrtek

14.02.2024 8:19 | Tisková zpráva

Evropský parlamentu bude ve čtvrtek na svém plenárním zasedání hlasovat o rezoluci odsuzující masakr křesťanů v nigerijském státě Plateau, ke kterému došlo během Vánoc minulého roku. Při brutálním útoku zemřelo přes dvě stě křesťanů.

Zdechovský (KDU-ČSL): O rezoluci, odsuzující masakr křesťanů v Nigérii, se bude hlasovat ve čtvrtek
Foto: Archiv TZ
Popisek: Tomáš Zdechovský, poslanec Evropského parlamentu za KDU-ČSL

Usnesení připravil za Evropskou lidovou stranu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž se dlouhodobě zabývá otázkou pronásledování a perzekuování křesťanů ve světě.

„Když jsem četl zpávy v zahraničních médiích o tomto brutálním útoku během Vánoc, okamžitě jsem začal pracovat na rezoluci, která by získala podporu většiny pléna v Evropském parlamentu a přispěla k mezinárodnímu tlaku na nigerijskou vládu, aby situaci začala řešit,“ říká autor usnesení Zdechovský.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45988 lidí

Rezoluce odsuzuje nedávný nárůst násilí vůči etnickým a náboženským komunitám a vybízí nigerijskou vládu, aby posílila bezpečnost občanů a komunit. Odsuzuje také militantní islamistické skupiny, které zneužívají konfliktu k šíření nenávisti, založené na náboženství.

„Početná křesťanská komunita v Nigérii je v posledních letech pod velkým tlakem kvůli militantním muslimům, kteří zneužívají drobných konfliktů mezi oběma tábory k brutálním útokům na křesťany, což se musí změnit,“ doplňuje Zdechovský s tím, že svět nemůže před bezprávím zavírat oči.

Bezpečnostní situace v Nigérii se v poslední době zhoršila v důsledku eskalace náboženského a etnického násilí. Konflikt mezi zemědělci a kočovnými pastevci o půdu a vodní zdroje vyústil v běsnění vůči křesťanům. Útočníci zabíjeli vesničany, zapalovali jejich kostely, obchody s obilím a další objekty.

Za tyto násilnosti nese odpovědnost zradikalizovaný muslimský kmen Fulani. Muslimští vesničané a jejich majetek zůstali podle informací organizace Aid to the Church in Need, která pomáhá pronásledovaným křesťanům, nedotčeni. Podle nigerijských nevládních organizací bylo od roku 2009 zabito 52 000 křesťanů a 34 000 muslimů a vypáleno 18 000 kostelů a 2200 křesťanských škol.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ale to zase, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 14.02.2024 9:34:03
důležitá zpráva,,A zase černoprdelnik co řeší neřešitelné, tudíž jen odvádí pozornost od opravdu vážných problémů,, Teď zrovna Výborný a zemědělci,, Marně,ty 2% mají jistý

|  6 |  0

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii