Zdechovský (KDU-ČSL): Snížení najetých kilometrů u ojetých aut je technicky snadná a levná manipulace

17.10.2016 15:42

V Bruselu se bude jednat o celoevropském zavedení systému boje proti přetáčení.

Zdechovský (KDU-ČSL): Snížení najetých kilometrů u ojetých aut je technicky snadná a levná manipulace
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Ve středu 19. října se v Bruselu uskuteční významná Mezinárodní konference o způsobech potírání podvodů s tachometry pořádaná belgickým Car-passem, které se zúčastní zástupci všech 28 států EU a desítky dalších zemí.

Cílem je otevřít problematiku stáčení kilometrů na celoevropské úrovni, protože ročně se podvody se stáčením týkají až 30 % všech ojetých automobilů, kdy evropští spotřebitelé přichází o miliardy eur ročně.

Na konferenci vystoupí ministři belgické vlády, velvyslanci, představitelé Mezinárodní automobilové federace, europoslanci, kriminalisté i zástupci Evropské komise. Jednat se předně bude o možnostech celoevropského zavedení systému car-pass, který v Belgii funguje už 10 let a povedlo se díky němu snížit automobilovou kriminalitu na úplné minimum.

„Snížení najetých kilometrů u ojetých aut je technicky snadná a levná manipulace, kterou lze navýšit hodnotu auta až o tisíce EUR. Konferenci proto považuji za skutečně klíčovou pro další jednání o tématu na celoevropské úrovni, protože pokud nebudou kontroly zavedeny ve všech zemích, nemáme šanci tento boj s podvodníky vyhrát,“ říká jeden z hlavních řečníků europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se problematikou dlouhodobě zabývá.

„V současnosti je to např. v České republice tak, že se zde legalizuje až 40% stočených kilometrů u aut dovezených z ciziny, což opravdu není věc, kterou bychom se měli chlubit,“ doplňuje dopravní expert Robert Vacek z Autoklubu České republiky. „Konferenci podporuje i česká eurokomisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitelů Věra Jourová, protože chápe nutnost spolupráce všech států v této oblasti,“ uzavírá Zdechovský.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.