Zdechovský (KDU-ČSL): Učitelé musí mít vzdělání stejně jako lékaři

02.03.2014 12:10

Českým éterem se šíří zpráva, kterou nedokázaly přehlušit ani události na Ukrajině. Učitelé bez kvalifikace letos skončí na úřadech práce.

Zdechovský (KDU-ČSL): Učitelé musí mít vzdělání stejně jako lékaři
Foto: Mgr. Tomáš Zdechovský
Popisek: Mgr. Tomáš Zdechovský

„Ředitelé je chválí, děti milují a přece půjdou ze škol,“ hlásá nám titulek na serveru Aktuálně.cz. A lidé se

„Ředitelé je chválí, děti milují a přece půjdou ze škol,“hlásá nám titulek na serveru Aktuálně.cz. A lidé se bouří, proč musí školu opustit ti, kteří sice nemají potřebný „štempl“, ale praxí se naučili více, než kdyby pět let studovali na vysoké škole? Ale chodili by stejní lidé k lékaři, který nemá doktorský diplom?

Praxe je určitě potřebná. Nicméně ani léta zkušeností nutně nemusí být předpokladem k tomu, že dotyční jsou lepšími a oblíbenějšími učiteli než ti mladší „s papírem,“ ale bez dlouholeté praxe. Navíc ti, kterých se to týkalo, věděli o existenci zmíněného zákona už 10 let dopředu a mohli si požadované vzdělání doplnit. V opačném případě pak vědomě riskovali vyhazov. Jak by k tomu totiž přišli ti, kteří na stará kolena a s vypětím všech sil diplom opravdu získali?

Za dnešních podmínek už se ale stejně nikdo bez kvalifikace učitelem stát nemůže, takže se problém dříve či později vyřeší sám. Zbytek „těch bez papíru,“ kteří jsou reliktem z dob, kdy ještě neexistovaly tak vysoké požadavky na formální vzdělání, prostě časem postupně odejde.

Vzdělání učitelé musí mít

Rozhodnutí nynějšího ministra školství Marcela Chládka proto vítám jako rozumné. Zjistit, kolika lidem chybí potřebné vzdělání a jaké učební obory by byly nynějším opatřením poškozeny. Pak se rychle zamyslet, jak případně tyto lidi vzdělat. V žádném případě však není možné ustupovat od původního požadavku, že chceme vzdělané učitele.

Magisterský titul dnes k povolání učitele patří stejně, jako k zedníkovi lžíce. Jedná se o povolání, které s sebou nese podobně vysokou společenskou prestiž jako např. povolání lékaře a logicky se k němu musí vázat odpovídající míra formálního vzdělání. Žádný člověk s aspoň trochou soudnosti nepůjde na operaci k lékaři, který nemá diplom a to ani v případě, že by měl za sebou 30 let praxe. Nebo se mýlím?

Přeji hezký den a veselou mysl!

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Zdechovský - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…