Zelení: Michálkův návrh omezí plýtvání na milionových odměnách šéfů státních firem

11.12.2015 9:17

Senátoři včera podpořili legislativní návrh z dílny skupiny senátorů v čele s Liborem Michálkem (za Stranu zelených), který má omezit plýtvání penězi daňových poplatníků na milionových odměnách šéfů a manažerů státních a polostátních firem. Novelami zákonů o státním podniku a o majetku ČR se teď budou zabývat senátní výbory.

Zelení: Michálkův návrh omezí plýtvání na milionových odměnách šéfů státních firem
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Libor Michálek

"V současné době se průměrné odměny ředitelů státních podniků a členů představenstev státem ovládaných společností dostaly na úroveň 4,6 milionu korun. Statistika vychází z údajů asi 100 manažerů. Stávalo se, že roční příjmy byly i 8 milionů korun, přestože státem ovládaná společnost byla ve ztrátě," říká senátor Libor Michálek (za SZ) a dodává: "V případě, že tento zákon bude parlamentem schválen, nebudou se opakovat situace jako v případě Letiště Praha, kde bylo vyplaceno na odměnách představenstvu 200 miliónů korun."

Předloha, která by měla nabýt účinnosti 1. listopadu 2016, počítá se zavedením transparentních pravidel pro odměňování. Podle návrhu by měly být platy i odměny ředitelů státních podniků i členů statutárních a dozorčích orgánů vázány na průměrnou mzdu v podnikatelském sektoru. Předpokládá se, že odměny pak budou vypláceny v návaznosti na plnění střednědobých a dlouhodobých cílů hospodaření státního podniku, které bude muset mít každá státní firma. Do doby, než budou tyto cíle stanoveny, nemůžou být řediteli podniku vyplaceny žádné odměny.

Pod návrh zákona se podepsali zelení senátoři Ivana Cabrnochová, Jitka Seitlová a Václav Láska a několik dalších senátorů napříč politickým spektrem – Zuzana Baudyšová, Zdeněk Brož, Jiří Carbol, Patrik Kunčar, Zdeněk Papoušek, Alena Dernerová a Pavel Štohl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…