Zelení: Odmítáme návrh surovinové politiky, který chce obnovit těžbu uranu

06.02.2017 10:12

Aktualizace surovinové politiky státu je dalším krokem k nové těžbě uranu. Stát ji chystá i přesto, že bude ekonomicky nevýhodná. Zelení ostře protestují proti těžbě, která má závažné dopady na přírodu i zdraví obyvatel.

Zelení: Odmítáme návrh surovinové politiky, který chce obnovit těžbu uranu
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Stát mění kurz své surovinové politiky. Dosud počítal s ukončením těžby uranu v ČR, nová koncepce ji má naopak umožnit. Tato změna v koncepčním materiálu vlády umete cestu pro těžbu uranu u Brzkova na Jihlavsku, se kterou tamní obce nesouhlasí. K nové surovinové politice ČR dnes připravilo MPO veřejné projednání.

Letos končí těžba v uranovém dole Rožná u Dolní Rožínky na Žďársku, posledním uranovém dole ve střední Evropě. Nová surovinová politika státu má umožnit stavbu uranového dolu na ložiscích Brzkov a Horní Věžnice mezi Polnou a Přibyslaví na Vysočině a v budoucnu těžit uran i na Liberecku. Pokud bude kontroverzní návrh odsouhlasen, udělá státní podnik DIAMO v oblasti další geologické průzkumy, na úkor obci rozšíří ochranu ložisek a pokusí se získat územní rozhodnutí na stavbu.

“Říká se, že jaderná energie je čistá, ale těžba uranu patří k těm nejšpinavějším činnostem se závažnými dopady na zdraví obyvatel i přírodu. Místo, aby vláda přemýšlela, kde sežene desítky miliard na sanace již zavřených uranových dolů a radioaktivních odkališť, chystá se otevírat další. Surovinová politika z dílny ministra Mládka je bezohledná a mentálně ukotvená v dobách počátků průmyslové revoluce,” poznamenává Matěj Stropnický, předseda Zelených.



“Ceny uranu na světových trzích jsou dlouhodobě nízké a zásoby vytěženého uranu dostatečné. Otevření nového dolu u Brzkova by bylo nerentabilní a vzhledem k velikosti ložiska nesmyslné a neúměrné zátěži, která by vznikla. Domnívám se, že tlak na otevření nového dolu je tu zejména proto, že si stát chce udržet technologii těžby a v budoucnu začít opět těžit významnější ložiska uranu v Podještědí. Český uran přitom k naší energetické nezávislosti nepřispěje, neboť palivo z něj v ČR vyrobit neumíme.” dodává Hana Konvalinková, členka předsednictva Zelených.

Až do 11. února se mohou k návrhu surovinové politiky vyjadřovat lidé, spolky, obce i instituce. Všechny dokumenty, popis postupu a vzor připomínek k problematice těžby uranu najdou zde.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.