Zelení: Podnikatele nesmí kontrolovat majitel Agrofertu ve škrabošce státu

12.07.2015 10:46

Místo urputného prosazování elektronické evidence tržeb (EET) a dalších opatření, která zvyšují nároky na malé a střední podniky, by podle Strany zelených (SZ) měli koaliční poslanci bezodkladně schválit zavedení registru smluv, který by odhalil, jak a za co se utrácí veřejné prostředky.

Zelení: Podnikatele nesmí kontrolovat majitel Agrofertu ve škrabošce státu
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Důvěryhodnost samotné EET navíc sráží skutečnost, že na data o podnikatelích bude dohlížet jejich konkurent, ministr financí, miliardář a vlastník Agrofertu Andrej Babiš.

„Koalice by měla nejdříve ukázat, že stát před občany nic netají a schválit dlouho odkládaný registr smluv. Teprve pak je možné vůbec začít debatovat o elektronické evidenci tržeb. Nejenže se zákon o registru smluv postupně oklešťuje, ale vláda jeho účinnost dokonce posouvá do doby po příštích sněmovních volbách,“ uvádí Jana Drápalová, předsedkyně SZ.

Malé podniky se musely v nedávné minulosti přizpůsobit novému zákonu o obchodních korporacích, což neslo nemalé náklady na právníky, notáře a správní poplatky. Poté, co se podnikatelé naučili podávat přiznání k DPH přes datové schránky, chystá Ministerstvo financí ČR opět změnu a pravděpodobně nebude možné povinně zřizované datové schránky k tomuto účelu používat. Dále budou muset plátci DPH od 1. ledna 2016 podávat tzv. Kontrolní hlášení k DPH, což opět přináší vyšší nároky na zpracování administrativy malých a středních podniků. Vláda by si měla uvědomit, že už časté změny v legislativě nesou pro drobné podnikatele nemalé náklady. Stát by se měl zaměřit na lepší výkon státní správy a jít cestou západních zemí, než zavádět opatření, která se zavádějí ve státech s nefunkční státní správou.

Prosadit opatření, která zatíží tisíce menších podnikatelů, není pro vládu problém. Se zavedením registru smluv, který na Slovensku odhalil předražené zakázky a posílil důvěru občanů ve stát, ale politici bojují už druhé volební období.

„Jakoukoli racionální diskuzi o elektronické evidenci tržeb bortí fakt, že data o podnikatelích bude spravovat a hlídat jejich podnikatelský konkurent. Dokud se Andrej Babiš nevzdá svého podnikání, nelze opatření ministerstva považovat za nestranná a hájící veřejný zájem, ale za deformovaná soukromým byznysem ministra financí,“ uvádí Václav Láska, senátor za SZ.

Již v minulosti se vyskytly případy, kdy Agrofert zneužil svého postavení a likvidoval menší podnikatele ve svém okolí například nastavením výkupních a prodejních cen. Příběh jihomoravského zemědělce Bohumíra Rady v reportáži České televize ukazuje, že Agrofert používá nevybíravé způsoby. V případě, že se se zemědělcem nedohodne, zničí jednoduše jeho pole postřikem herbicidů, nebo se u něj další den objeví kontrola z finančního úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…