Zelení: Pozor, senát projedná návrh zákona, který má zabránit přidělování politických trafik

21.07.2015 19:25

Senát se bude na svém nadcházejícím plénu (od 22. července) zabývat návrhem zákona o státním podniku, který zavede výběrová řízení pro obsazování dozorčích rad a statutárních orgánů státních podniků. Návrh vychází z doporučení protikorupční iniciativy Rekonstrukce státu a měl by zabránit přidělování politických trafik, tedy politickému dohazování lukrativních postů. Pod zákonem je podepsána skupina senátorů v čele s Liborem Michálkem.

Zelení: Pozor, senát projedná návrh zákona, který má zabránit přidělování politických trafik
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Návrh zákona počítá s tím, že se pro státní podniky, resp. pro obsazování dozorčích rad a statutárních orgánů, zavede podobný režim výběrových řízení jako ve služebním zákoně. Předloha počítá také se zavedením transparentních pravidel pro odměňování.

"Návrh zákona mělo původně předložit ministerstvo financí, ale zatím jsou k dispozici jen teze, z nichž vyplývá, že si ministr financí chce ponechat rozhodující pravomoci při obsazování výběrové komise. Vzhledem k tomu, že platy některých manažerů byly nehorázně vysoké, považuji tento návrh za zcela oprávněný. Pro představu: platy některých manažerů byly čtyřnásobně vyšší, než plat hradního kancléře, aniž by to odpovídalo ekonomické situaci firmy,” říká Libor Michálek, předkladatel zmiňovaného senátního návrhu zákona.

"Konečně je před námi zákon, který má omezit praktiky politických obchodů, kvůli kterým byli stíháni poslanci Tluchoř, Fuksa a Šnajdr. Přes opakované sliby i závazek k Rekonstrukci státu ale současná vláda premiéra Sobotky včetně Andreje Babiše, který se kasal, že tento systém změní, stále pokračuje ve stejných kolejích,” uvádí Jana Drápalová, předsedkyně Strany zelených.

Pod návrh zákona se podepsali také zelení senátoři Ivana Cabrnochová, Jitka Seitlová a Václav Láska a několik dalších senátorů napříč politickým spektrem - Zuzana Baudyšová, Zdeněk Brož, Jiří Carbol, Patrik Kunčar, Zdeněk Papoušek, Alena Dernerová a Pavel Štohl.

"Na nedostatky ve správě a řízení státem vlastněných podniků opakovaně v minulosti upozorňovaly výroční zprávy BIS i audit zadaný ministerstvem financí. Výkonné orgány i dozorčí rady jsou mnohdy obsazovány podle politického zadání a jejich členové nemají dostatečnou kvalifikaci,” uvádí senátor za Stranu zelených Václav Láska

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

"Je patrné, že stávající stav umožňuje neefektivní správu státem vlastněných podniků, čímž ohrožuje značné množství veřejných prostředků. Domnívám se, že navrhovaná opatření zabrání z minulosti známým excesům například v podobě tzv. zlatých padáků manažerům podniků nacházejících se ve špatné hospodářské kondici,” doplňuje zelená senátorka Ivana Cabrnochová.

Novela zohledňuje protikorupční strategii 2013 a 2014, výroční zprávy BIS i analýzu Public money and corruption risks.

Na téma Legislativní opatření ke zlepšení správy a řízení státem vlastněných podniků se v Senátu uskuteční 28. července od 9:00 odborný seminář. Zúčastní se ho odborníci z vysokých škol, protikorupčních organizací i bývalí a současní členové dozorčích rad některých státních podniků.

SHRNUTÍ - co navrhovaná novela zákona o státním podniku přinese:

  • kandidáti na členy v dozorčích a statutárních orgánech státních podniků a státem ovládaných společností budou výběrovou komisí vybíráni z více uchazečů, kteří musí splňovat určitá kvalifikační kritéria
  • výběrová komise by měla být odpolitizována - její členové budou jmenováni nejen na návrh ministerstev, ale též na návrh profesních komor, odborů a akademické sféry
  • stanovuje rámec pravidel pro odměňování členů statutárních a dozorčích orgánů - základní mzda bude vázána na průměrnou mzdu v podnikatelském sektoru (může činit maximálně její osminásobek), odměna může dosáhnout maximálně poloviny výše základní roční mzdy ředitele podniku 
  • zároveň se předpokládá, že budou písemně stanovené střednědobé a dlouhodobé cíle vlastnické politiky státu - odměňování pak bude navázané na plnění stanovených ukazatelů (do doby, než budou stanoveny tyto cíle, nemůžou být řediteli podniku vyplaceny odměny)
  • významně sníží korupční rizika při obsazování členů dozorčích orgánů a odměňování členů statutárních orgánů (přestože nelze vyloučit opakování praktik, při nichž si např. management Letiště Praha „zařídil“ vyplacení odměn 200 miliónů korun), pokud by novela byla schválena, by bylo možné dovodit neplatnost smluvních ujednání, na jejichž základě by byla „odměna“ v takové výši vyplacena
  • očekávané úspory jsou zhruba 120 milionů korun

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rais (ANO): Tajnost volby je zcela zřejmě objektivně ohrožena

14:07 Rais (ANO): Tajnost volby je zcela zřejmě objektivně ohrožena

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě