Zelení: Reakce na stanovisko ODS k domácím porodům

08.10.2013 22:30

Jedna z nejnovějších britských porodnických studií ohledně místa porodu, provedená na velmi rozsáhlém vzorku žen, která byla zveřejněna v listopadu 2011, vyvrací rozšířený předsudek, že porod doma je rizikovější, než porod v nemocnici.

Zelení:  Reakce na stanovisko ODS k domácím porodům
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

„Stát by měl umožnit profesionálním porodním asistentkám uzavírat smlouvy se zdravotními pojišťovnami na výkon péče o matku při porodu doma či v porodním domě. Taková péče je totiž výrazně levnější než porody v porodnicích a zdravotní systém by tím ušetřil nemalé prostředky. Úvahy o vyšším zdravotním pojištění při porodu doma jsou naprosto zcestné. Statistiky dokládají, že při plánovaných porodech v domácím prostředí dochází ke komplikacím méně často, než u porodů v nemocnicích. Návrh aby zdravotní pojišťovny vybíraly vyšší pojistky od zdravých žen, které se rozhodnou rodit doma, zatímco kuřáci či alkoholici by platili pojistky ve standardní výši, je nespravedlivý a postavený na předsudcích, nikoli reálných datech. Aktuálně by měl český stát především garantovat matkám ústavou zaručené právo na svobodnou volbu místa porodu, neboť zatím pouze systematicky vyhrožuje porodním asistentkám likvidačními pokutami za pomoc při domácích porodech. Tím, jim brání ve výkonu povolání, a matkám neoprávněně omezuje přístup ke zdravotní péči,“ uvádí Martin Ander, kandidát Strany zelených do sněmovny v Jihomoravském kraji.

Pozn: Jedna z nejnovějších britských porodnických studií ohledně místa porodu, provedená na velmi rozsáhlém vzorku žen, která byla zveřejněna v listopadu 2011, vyvrací rozšířený předsudek, že porod doma je rizikovější, než porod v nemocnici. Studie pracovala s daty 64 538 zdravých žen s nízkorizikovým těhotenstvím a bylo zjištěno, že pro druho- a vícerodičky neexistuje statisticky významný rozdíl ve výskytu komplikací mezi porodem doma a v porodnici, avšak u všech žen rodících mimo porodnici existuje podstatně menší pravděpodobnost potřeby lékařských intervencí, snadněji začnou kojit, narozené děti dosahují vyššího Apgar skóre (hodnocení zdravotního stavu novorozence po porodu) a novorozenci se rychleji adaptují. Z tohoto také plyne, že péče poskytovaná ženám v domácím prostředí je levnější, než péče poskytované v nemocnicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…