Zelení se vyjadřují k sociálnímu bydlení. Mají doporučení pro stát

02.04.2015 16:25

Strana zelených (SZ) oceňuje široké zaměření Koncepce sociálního bydlení, která je nyní v mezirezortním připomínkovém řízení. Dokument ponechává dostatek prostoru pro diskusi o konkrétní podobě zákona, podle SZ musí umožňovat obcím sestavení vlastních závazných koncepcí, které budou řešit specifické situace v konkrétních lokalitách. Zelení prosazují, aby stát zároveň obcím zajistil nejen finanční podporu při zavedení a provozování systému sociálního bydlení.

Zelení se vyjadřují k sociálnímu bydlení. Mají doporučení pro stát
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

"V Opavě jsme pod mým vedením vypracovali koncepci a implementovali funkční systém sociálního bydlení už v roce 2012. Vítám, že ze strany státu konečně dochází k relevantnímu pokusu o formulaci politiky sociálního bydlení. Za dva hlavní body považuji možnost nechat obce samotné rozhodnout, jakou konkrétní formu zvolí, a potom garanci státu ohledně financování zavedení, ale také provozování systému sociálního bydlení,"  uvádí Pavla Brady, opavská zastupitelka a bývalá náměstkyně primátora.

"Jako místostarosta Prahy 3 jsem prosadil vypracování odborné koncepce podpory bydlení, která se týkala skupin jako senioři, mladí, postižení, ale i lidí v různých sociálních obtížích. Vítám tedy snahu státu napomoci koncepčnímu myšlení v nakládání s obecním bytovým fondem. Kde není koncepce, tam je příliš prostoru pro libovůli různých šíbrů - na nedůstojné situaci s ubytovnami jsme to viděli už mockrát," uvádí Matěj Stropnický, náměstek primátorky hl. m . Prahy pro územní rozvoj.

"Koncepci považuji za kvalitně zpracovaný dokument, který dobře reflektuje současné proudy v praxi sociálního bydlení. Za nejpodstatnější považuji snahu o to, aby obce měly své vlastní závazné koncepce. Bude dobré, když stát bude dodávat jasnou představu, co má taková koncepce obsahovat a bude nabízet obcím dostatek finanční, expertní a organizační podpory," uvádí Jan Sládek, expert SZ na otázky bydlení.

Podle návrhu Koncepce sociálního bydlení připraveného Ministerstvem práce a sociálních věcí by zákon o sociálním bydlení v Česku měl začít platit od ledna 2017. Koncepce je aktuálně v mezirezortním připomínkovém řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Strana zelených

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…