Zelení vítají rozhodnutí vlády v otázce zařazení kaňonu Labe do soustavy Natura 2000

02.05.2016 19:40

Krajská organizace Strany zelených v Ústeckém kraji vítá rozhodnutí vlády v otázce zařazení kaňonu Labe (lokalita Porta Bohemica) do soustavy chráněných území Natura 2000. Bohatství dolního toku Labe leží podle zelených v unikátní přírodě, nikoli ve vodní cestě s parametry, kterých není možné dosáhnout.

Zelení vítají rozhodnutí vlády v otázce zařazení kaňonu Labe do soustavy Natura 2000
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

„Podléhat snahám o splavnění Labe výstavbou jezu považujeme v době, kdy vody v řece ubývá, za vysoce nezodpovědné, proto vítáme rozhodnutí, které vláda dnes učinila,“ říká krajský předseda Strany zelených Jiří Škoda.

K současnému projektu výstavby plavebního stupně Děčín vznesli zelení celou řadu připomínek. Tou nejzásadnější je fakt, že ani napotřetí není dokumentace kompletní a některé varianty nebyly posouzeny tak, jak požadovalo ministerstvo životního prostředí. Výhrady znějí i z Německa.

„Negativní dopady na přírodu v souvislosti s výstavbou plavebního stupně v žádném případě nebyly posouzeny v dostatečné míře. Proto by dokumentace mohla být úspěšně napadnuta soudní cestou již jen z formálních důvodů,“ říká Wolfram Günther, mluvčí pro otázky životního prostředí frakce BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN v Saském zemském sněmu, a pokračuje: „Celoroční lodní doprava hromadných nákladů po Labi je a do budoucna zůstane výběhovým modelem. Základním problémem spolehlivé splavnosti jsou extrémní nízké stavy vody. Počet dnů s nízkým stavem vody v Labi v posledních letech trvale rostl. V roce 2015 se objem lodní dopravy na Labi propadl na historické minimum. A na tom se nic nezmění. Klimatické změny tento problém v budoucnu dále prohloubí.“

„Chybějící vodu si nemůžeme dostavět ani nabagrovat. Labe není pro spolehlivou a rentabilní vodní cestu vhodné,“ dodává Jiří Škoda.

O tématu se chystají Zelení komunikovat i s veřejností. Na 11. června chystají cyklojízdu, jejíž trasa povede právě na březích Labe ohrožených stavbou plavebního stupně. „Chceme dát lidem možnost setkat se se zástupci Strany zelených z obou stran hranice, diskutovat s místními politiky i projet se krásnou polabskou krajinou,“ říká předsedkyně Strany zelených na Děčínsku Monika Krajčovičová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.