Zimola (ČSSD): Anděl strážný

13.09.2013 8:22

V České republice bylo loni přiznáno více než 730 tisíc dávek na podporu chudých domácností. Ještě jednou – skoro tři čtvrtě milionu sociálních dávek!

Zimola (ČSSD): Anděl strážný
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Nepřekvapí, že nejvíc, vztaženo k počtu domácností, jich bylo na Bruntálsku, Mostecku, Jesenicku a Děčínsku. Zhruba kolem 35 procent. Tedy - každá třetí domácnost čerpala nějakou dávku státní podpory!

U nás v Jihočeském kraji jsme na tom lépe, ale rozhodně si nemyslím, že je to důvod k oslavě. I tady totiž žije spousta rodin, které se z vlastních příjmů neuživí a spoléhají na stát, že jim pomůže uhradit náklady na nájemné, výchovu dětí či dokonce obživu. Podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí dosáhl podíl chudších domácností loni na Českobudějovicku 12 procent, Strakonicku 16,7%, Táborsku 17,9%, Jindřichohradecku 18,1%, Písecku 19%, Prachaticku 20% a Českokrumlovsku 21,8 procenta. A to se přitom do této statistiky nepočítají důchodci, příjemci rodičovského příspěvku a dávek sociální péče.

Jestliže tedy tento stav nevezmeme na vědomí a nezačneme ho konečně řešit, může být i hůř. Řešení samozřejmě není v dalším pumpování peněz do systému sociální podpory, byť mi je jasné, že bez účinné sociální záchranné sítě se mnozí lidé kvůli svému zdraví či věku prostě neobejdou. Řešením je naučit potřebné orientovat se v pro ně neznámém prostředí trhu, práva a dovednostech, které neumějí. Dát jim nový impuls, podnět, smysl života, víru ve své schopnosti a potřebné právní dovolání. A umožnit jim vydělávat si na živobytí i vlastní prací.

Vzdáme-li tenhle boj, tak jsme prohráli víc než jen rostoucí dávky posílané na podporu chudých domácností. Asi se shodneme, že lidská jistota začíná stabilitou bydlení a předvídatelností nákladů bydlení.

Chci proto přenést do Jižních Čech a následně i do praxe celé České republiky užitečný nápad z Vídně. Jde o zavedení centrální bytové a sociální poradny pro všechny, kterým hrozí nebezpečí vystěhování. Ve Vídni se této úspěšné iniciativě říká FAWOS. Já jsem si ji pro sebe nazval „bytový Anděl strážný“. Mým cílem je skrze tuto pomoc předcházet exekucím, bytové lichvě, bezdomovectví a dalším sociálním tragédiím. Nemluvě o vzniku ghett, lichvářských kolonií a nárůstu extremismu.

V případě takovéto specializované poradny jde o účinnou pomoc seniorům, rodinám s nízkými příjmy, samoživitelům, zdravotně postiženým, obětem domácího násilí a mnoha dalším. Všem zmíněným by takováto promyšlená právní, sociální a ekonomická pomoc stavějící i na jejich aktivitě a zodpovědnosti mohla významně pomoci a snadněji odolávat současné ekonomické nepřízni. Nemluvě o tom, že by i pročistila právní džungli na tuzemském trhu bydlení.

Jihočeský kraj je víc turistický než průmyslový, ale netrpíme tím. Naopak absence velkých firem nevyvolává v době, kdy se jim nedaří, masivní propouštění a sociální napětí jako jinde. Historický vývoj jižních Čech nám dal pestrost odvětví a příležitost se programově orientovat na cestovní ruch, služby, řemesla a lehký průmysl. Vše se však odvíjí od stability a jistoty bydlení. A to je velký úkol i pro našeho, zatím ještě jihočeského „bytového Anděla strážného“.

Jiří Zimola, jihočeský hejtman a stínový ministr pro místní rozvoj za ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…