Zimola (ČSSD): Ten správný okamžik ještě nenastal

09.12.2013 8:44

Ve čtvrtek jsme se v průběhu zasedání krajského zastupitelstva Jihočeského kraje stali svědky pokusu o mé odvolání.

Zimola (ČSSD): Ten správný okamžik ještě nenastal
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Pro média nejdůležitější zpráva dne, nějaký krajský rozpočet byl v ten moment nezajímavý. Důvody třeba hledat v tradiční „přísné objektivitě“ některých jihočeských novinářů (čest výjimkám, kterým děkuji!). Rád bych se proto sebemrskačsky vrátil k tomuto pokusu a prostřednictvím internetu aktérům originálně nacvičeného spektáklu poslal jeden veřejný vzkaz.

Váš krok o mé odvolání považuji sice za plně legitimní, ale vůbec ne za férový. Jsem si vědom, že vy, Jihočeši 2012, na mě máte, lidově řečeno, pifku a využijete každé příležitosti k tomu, abyste si to se mnou vyřídili. Zkoušíte to konec konců už rok a vymýšlíte si a lžete, až hanba. Možná byste ale v tak důležitých věcech, jako je odvolávání hejtmana kraje, neměli jednat unáhleně. Pokud se týká důvodu, který jste si vybrali pro mou kritiku tentokrát, je malicherný.

Hejtmani za ČSSD se zavázali, že se vyhnou souběhu funkcí hejtmana a poslance, pokud budou zvoleni do poslanecké sněmovny a pokud nebudou stíhat plnohodnotně výkon jedné či druhé funkce. Zároveň se ale usnesli, že si pro takové rozhodování vyčlení lhůtu 6 měsíců od voleb. Takové rozhodnutí má přece svoji logiku. Nejenže každý z nás, tedy i já, máme ve svých krajích určité plány v konkrétní fázi rozpracovanosti, které jsou závazkem vůči našim voličům.

Možná staromódně a možná proti vaší logice považuji za velmi důležité a zodpovědné pracovat na realizaci těchto plánů do té doby, než si budu jist, že jsem jim z pozice hejtmana věnoval vše, co jsem mohl a že mohu s klidným svědomím tuto funkci opustit. Tím netvrdím, že jsem jako hejtman nenahraditelný, mám naštěstí několik schopných potenciálních nástupců, tím jen poukazuji na to, že nepovažuji za slušné ze dne na den prásknout dveřmi a nechat své kolegy a kolegyně ve štychu. Současně mám pocit, že právě proto, že svou funkci hejtmana našeho Jihočeského kraje vykonávám naprosto plnohodnotně, je má pozice bolestným trnem ve vašich očích a skutečným důvodem, proč byste se mne tak rádi zbavili.

Milí kolegové z hnutí Jihočeši 2012, prosím, respektujte fakt, že jsem za své rozhodnutí odpovědný jednak svým voličům a svým spolustraníkům, jednak ale všem obyvatelům jižních Čech. O ně mi jde. Nikoli o vás, kteří sledujete jen své ambice a přízemní cíle.

J. Zimola, stále ještě jihočeský hejtman 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…