„Za to nemůže Putin. Ani Babiš, ani válka!“ Rajchl napadl vládu přímo ve Sněmovně. Smršť

05.12.2023 19:50

Vláda nadále nesmyslně hodlá občanům prodražovat ceny energií. Kroky proti vysokým cenám v úterý ve Sněmovně přednesli zástupci 10tisícové petice ze spolku Česko proti bídě v čele s Jindřichem Rajchlem.

„Za to nemůže Putin. Ani Babiš, ani válka!“ Rajchl napadl vládu přímo ve Sněmovně. Smršť
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petiční výbor v Poslanecké sněmovně uspořádal Veřejné slyšení z petičního podnětu zemědělců. Následovala i petice proti cenám energií Jindřicha Rajchla

Požadavky petentů jsou následující: Vykoupení minoritních podílů ČEZu do vlastnictví České republiky, vyvázání se z obchodování elektřiny přes energetickou burzu v německém Lipsku nebo odstoupení naší země ze systému obchodování s emisními povolenkami.

Podle Rajchla je zřejmé, že dokud nezkrotíme ceny energií, nepoleví problém inflace. „Co je příčínou? Válka na Ukrajině? Není to pravda, jde o výmluvu, není to žádná hlavní příčina tohoto stavu. K nárůstu u nás dochází v zásadní míře, zatímco v jiných zemích ceny energií nerostou. Neustálé výmluvy, že za to může Babiš a Putin, jsou nesmyslné. Příčina jednoduchá, neschopnost naší vlády problém řešit a podvolení se evropské mantře jednotného evropského energetického trhu. Není jediný důvod, aby elektřina stála stejně v českém Kolíně jako v Kolíně nad Rýnem, kde mají několikanásobně vyšší platy,“ míní.

„Evropské státy problém řeší, pouze u nás se stále vymlouvají. Francie vykoupila minoritní akcionáře, kteří se svými stížnostmi u soudu neuspěli. Když to jde ve Francii nebo i Německu, proč by to nemohl jít u nás. Česká republika musí najít odvahu. Nic nám nebrání odejít z lipské burzy klidně zítra. Green Deal je jedna obrovská lež. Kdo to pochopí jako první, neuvěřitelným způsobem na tom vydělá. Emisní povolenky nemají s ekologií nic společného. Jejich největším držitelem jsou americké penzijní fondy a čínské banky. Čím dříve tento kolosální podvod jménem Green Deal pochopíme, tím lépe,“ uvedl Jindřich Rajchl.

JUDr. Jindřich Rajchl

  • PRO 2022
  • Předseda strany Právo Respekt Odbornost
  • mimo zastupitelskou funkci

Marek Zeman ze spolku Česko proti bídě upozornil, že Green Deal nemá s ekologií prakticky nic společného. „Celé je to o skleníkových plynech a klimatických změnách. Ty však probíhají a budou probíhat a my nemáme možnost je efektivně ovlivnit tak, abychom to měnili. Lidský podíl na produkci C02 je zhruba 3,5 procenta a z tohoto čísla se na tom Evropa podílí pouze nějakými sedmi procenty. Šéfka Evropské komise ohlásila, že by EU měla do boje s klimatem investovat biliony euro. Kromě hospodářského úpadku to nepřinese vůbec nic,“ sdělil na jednání petičního výboru Poslanecké sněmovny.

Vláda by podle jeho slov měla Green Deal jednoznačně odmítnout. Tvrzení, že s tím už nejde nic dělat, je prý nesmyslné a pouhá výmluva. Stejně tak bychom jako Česká republika měli odmítnout i emisní povolenky. Nepřináší a nemůže to přinést ohlašované výsledky.

Jaroslav Čížek z think-tanku Realistická energie uvedl, že tok energie z větru a slunce je 10 tisíc krát řidší než energie z fosilních paliv, což dokazuje, že tyto tradiční zdroje aktuálně nelze reálně nahradit. Podle jeho slov jsou prohlášení o dovozu energie do Česka odjinud, pokud jí budeme mít málo, naprosto mimo realitu. „Ta energie jinde nebude. A kde nic není, ani čert nebere. Pokud nebudeme mít dostatek energie, končíme. Život bez energie neexistuje, není možný,“ sdělil Čížek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Petice, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 05.12.2023 20:03:21
Tohle nepomůže. Pomohou jedině hole a vidle. Jinak si z nás bude dělat tahle vládnoucí banda pořád legraci.

|  31 |  1

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…