Ano, podávám ústavní stížost, přiznal Skokan. A rozpoutal hádku o největšího pokrytce

20.08.2013 16:36

Poslanec VV Petr Skokan podal ústavní stížnost na způsob svolání a průběh schůze sněmovny, která 7. srpna jednala o žádosti úřednické vlády Jiřího Rusnoka o vyslovení důvěry. „Není to kolektivní dílo, je to moje osobní aktivita,“ prohlásil v Poslanecké sněmovně před začátkem hlasování o rozpuštění sněmovny. Je přesvědčený, že hlasování o důvěře vládě se neuskutečnilo v souladu s Ústavou a se zákonem o jednacím řádu sněmovny.

Ano, podávám ústavní stížost, přiznal Skokan. A rozpoutal hádku o největšího pokrytce
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Bývalý poslanec za VV Petr Skokan

„Jsem si jistý, že hlasování o důvěře vládě a rozpuštění sněmovny spolu nesouvisí, jestli si to někdo bere jako zástěrku, ať se za ni neschovává a vyleze ve své nahotě a odhalí své úmysly,“ uvedl Skokan ve svém projevu.

Za jeho krok se na něj i celou stranu Věci veřejné vyrojila vlna kritiky, zejména ze strany poslance za ČSSD Jeronýma Tejce. Skokan však zdůraznil, že ústavní stížnost podal on jako jedinec, nikoli za celou stranu. Ohradil se i proti nařčení, že jeho stížnost je cílená proti rozpuštění dolní komory Parlamentu.

„Dovolil bych si připomenout na adresu těch, jejichž jepičí politický život odpovídá jejich jepičí paměti, co se stalo před dvěma týdny,“ prohlásil rýpavě. Onehdy upozornil na skutečnost, že nelze hlasovat o důvěře vlády, protože nebyly dodrženy procesní podmínky pro uskutečnění 57. schůze.

V té době podle jeho slov ale byla TOP 09 spolu se Starosty a nezávislými vedena jako ovce svým pastýřem Miroslavem Kalouskem proti rozpuštění sněmovny. „Já si to pamatuji a překvapuje mě, že někdo ne. Dnes se ústavní právníci, Tejc a Polčák, bojí Ústavního soudu. Před dvěma týdny jste se nebáli? Byli jste si tak jistí, nebo to bylo pokrytectví?“ obrátil se směrem ke jmenovaným poslancům.

Nadhodil i možnost, že se TOP 09 již nemůže dočkat společného vládnutí s ČSSD. „Tak si ještě chvíli počkejte. Pokud jste si byli jistí, že jste přehlasovali moji námitku oprávněně, tak se nyní nemáte čeho bát,“ míní Skokan.

On sám také prosazuje rozpuštění sněmovny a ukončení současné politické situace, kterou nazval jako nepořádek. Jestli se však nerozpustí, nebude to prý kvůli jeho stížnosti, ale proto, že v tuto chvíli je podána jiná stížnost, a to na neregulérnost vypsání termínu voleb, kdy se strany nebudou moci do října na ně připravit.

„Není vyloučeno, že kvůli projednávání této druhé ústavní stížnosti volby budou až na jaře příštího roku. A já se ptám, jestli se náhodou nemůže stát, že vládní návrhy budou hladce schvalovány Senátem a snaha omezit ústavní pravomoci prezidenta Miloše Zemana se změní v jejich posílení,“ upozornil Skokan.

Na jeho vystoupení zareagoval sám Tejc. Nechal se slyšet, že jeho čin je jasně motivovaný snahou napadnout hlasování. „Máte na to právo, ale pak nemají Věci veřejné právo na hesla, že hlasují pro rozpuštění sněmovny. Není to fér,“ pronesl.

„Jestli tomu dobře rozumím, Skokan chce zjistit, jestli měl pravdu. No to je prima, ale přece jde hlavně o to, aby se tato ostudně působící sněmovna rozpustila,“ okomentoval Skokanův výstup i předseda NS LEV-21 Jiří Paroubek.

Skokana se zastal předseda Věcí veřejných Vít Bárta a Tejcova slova nazval jako pokrytectví. „Samozřejmě, pokud se nám argument nelíbí, tak ho označíme, že mu nerozumíme. Zároveň mám potřebu říci, že tuto stížnost nepodávají Věci veřejné, jedná se o aktivitu Petra Skokana. Věci veřejné předčasné volby chtějí, neodkládejme hlasování zbytečnými řečmi, pojďme teď hned hlasovat o rozpuštění sněmovny,“ vyzval všechny přítomné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…