Ať Dienstbier vysvětlí, zda bral peníze od Ratha, udeřil Hašek

26.08.2013 15:13

Pro to, aby byl Bohuslav Sobotka celostátním lídrem a kandidátem ČSSD na premiéra se v tajném hlasování vyslovilo 86 členů ÚVV ze 151 hlasujících. Sobotka prý zvažoval rezignaci, což ale později popřel. O napjaté situaci v ČSSD vypovídají ale reakce některých jejích předáků.

Ať Dienstbier vysvětlí, zda bral peníze od Ratha, udeřil Hašek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek, hejtman Jihomoravského kraje

„Je to naprosto zřetelný a silný mandát daný tajným hlasováním nejvyššího orgánu ČSSD mezi sjezdy. Žádný jiný předseda politické strany takto jasný mandát nemá,“ sdělil včera Právu.

Pokus o puč?

„Nemám ve zvyku uhýbat ani ustupovat. Jen mne na hlasování překvapilo, že některým lidem v sociální demokracii vůbec nezáleží na volebním úspěchu a záleží jim jen na jejich osobním úspěchu,“ dementoval Sobotka své úvahy o rezignaci následně na své facebookové stránce.

Stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier pak označil hlasování ÚVV za pokus o puč. „Puč nevyšel. Svébytnost zachována,“ napsal na svůj facebookový profil po hlasování.

Ať Dienstbier radši vysvětlí, zda bral peníze od Ratha

První místopředseda ČSSD Michal Hašek za to Dienstbiera ale ostře setřel. „Jiří Dienstbier by si měl sám v sobě ujasnit, jak to má s principem tajného hlasování o nominacích v ČSSD. Jindy ho halasně požaduje a teď je takový postup puč? Myslím, že by měl přestat vynášet soudy poškozující ČSSD. Namísto hledání vnitřních nepřátel v ČSSD by se měl Jiří soustředit na souboj s pravicí, zejména s TOP 09 a ODS, a také by měl jasně a jednoznačně vyloučit financování svých volebních kampaní Davidem Rathem,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Hašek.

„Bohuslav Sobotka byl tajným hlasováním potvrzen nadpoloviční většinou členů ÚVV za lídra volební kampaně a kandidáta na premiéra. Sám tento výsledek označil za úspěch. Nemám důvod s jeho slovy jakkoli polemizovat. Příliš jsem nerozuměl, proč Lubomír Zaorálek vůbec takové usnesení bez předchozí diskuse na politickém grémium předkládal. Nikdo v ČSSD nezpochybňoval elementární věc, tedy že předseda strany je zároveň celostátním volebním lídrem a kandidátem na premiéra,“ dodal Hašek.

Rath: Peníze byly pro Dienstbiera

Obžalovaný bývalý středočeský hejtman a Dienstbierův blízký spojenec a podporovatel totiž při svém procesu u soudu naznačil, že peníze, o nichž se na odposleších baví s Petrem Kottem a Kateřinou Pancovou, se ve skutečnosti týkaly politických aktivit, tedy ČSSD.

Všichni tři se totiž ve straně aktivně angažovali. Rath chtěl prý například pomoct s kandidaturou do Senátu Jiřímu Dienstbierovi mladšímu poté, co zemřel jeho otec. „Dokonce jsem ho prosazoval i jako kandidáta na prezidenta, což si žádalo další prostředky,“ popisoval Rath.

Dienstbier však pro Lidovky.cz odmítl, že by od něj kdy nějaké peníze dostal. Peníze na senátní kampaň měl od ČSSD. A co se týče prezidentské kampaně, na jeho transparentní účet mu prý dominantní část financí poslala též jeho strana.

O pomoci jeho otci říkal Rath pravdu, přiznal Dienstbier. „Je pravda, že s mým otcem měl přátelské vztahy a skutečně mu jednou, když se otec zranil na hlavě, poskytl první pomoc,“ uvedl Dienstbier.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…