Babiš řekne sprosťárnu, je haló. Kolář? Ticho po pěšině. To nezůstalo jen tak

13.03.2024 19:34

Rozmach vulgarit v politické diskusi? Nedlouho poté, co média zveřejnila soukromý e-mail Andreje Babiše svým spolupracovníkům, v němž žádal zpracovat rešerši na pirátského ministra zahraničí Jana Lipavského, kterého označil za zm*da, podobné označení si vysloužil i jiný politik od poslance Ondřeje Koláře (TOP 09), jenž – na rozdíl od Babiše – to řekl veřejně v rozhovoru. ParlamentníListy.cz zjišťovaly postoje českých politiků v anketě.

Babiš řekne sprosťárnu, je haló. Kolář? Ticho po pěšině. To nezůstalo jen tak
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Andrej Babiš hostem Partie na CNN Prima News

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15675 lidí
Bývalý starosta Prahy 6, poslanec TOP 09 a syn prezidentova „přítele po boku“ Petra Koláře Ondřej, se vyjadřoval na adresu Lubomíra Zaorálka. V obhajobě svého otce označil exministra zahraničních věcí Zaorálka za „ču*áka“. Za to se dnes již „omluvil“, tedy napsal, že je mu líto, pokud se to někoho dotklo.

Přestože Kolář jedno z nejhrubších vulgárních označení sdělil veřejně v rozhovoru pro CNN Prima News, zatímco Babiš použil nadávku v soukromé konverzaci, kterou omylem poslal špatnému adresátovi, slova politika TOP 09 až na pár případů žádné výrazné odsudky nevyvolala.

Jak tyto skutečnosti vnímají politici? Je v případě mediálního referování a politických komentářů na adresy Andreje Babiše a Ondřeje Koláře měřeno stejným metrem? ParlamentníListy.cz se zeptaly v anketě.

„Vulgární slova nepatří do veřejného prostoru a obzvlášť od politiků. I proto jim nevěnuji pozornost. V soukromí nebo v bližším okruhu mi naopak nevadí a velkou roli hraje kontext, intonace apod. Pokud jde o dvojí přístup, pak cítím rozdíl, když citujete předsedu nejsilnějšího politického subjektu, kandidáta na prezidenta a premiéra, nebo řadového poslance. Přesto by měl politik alespoň na veřejnosti udržet nervy,“ uvedl pro PL poslanec ODS Karel Krejza.

Podle poslance hnutí ANO Patrika Nachera jde o klasický dvojí metr, jako už téměř ve všem. „S Babišem juniorem se politici pětikoalice fotili a jeli kampaň před parlamentními volbami. Teď jsou titíž zděšení interním mailem a dotazem na děti. A z dotazu udělají rovnou složku a svolávají mimořádné jednání sněmovny. Dvojí metr kam se podíváte,“ konstatuje Nacher.

„Výroky obou nelze srovnávat – u Babiše šlo o soukromou korespondenci, kdy chtěl podklady k panu Lipavskému. To, jak se v soukromí kdo o kom a jak vyjadřuje, je jeho soukromá věc. Byť já osobně s vulgaritami nesouhlasím. Kolář naopak sprostě pojmenoval pana Zaorálka v televizním vysílání pro statisíce lidí a ještě v tradičním stylu sluníčkářů, kteří nemají argumenty a místo nich dehonestují – jak všichni vědí, Kolářův otec pracuje pro americkou lobbistickou firmu Squire Patton Boggs, která pracovala pro ruskou Gazprombank a měla samozřejmě i kancelář přímo v Moskvě – jinými slovy firma, kde Kolář starší pracoval, lobbovala za zájmy ruské banky, která byla hlavním kanálem pro ruské platby za plyn a ropu. To jsou fakta, na která Kolář (ml.) reagoval veřejně hysterickou nadávkou,“ sděluje šéf SPD Tomio Okamura.

Europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský by určitě tyto dvě kauzy nespojoval. „Pan Kolář si žádné kompromitující materiály na děti a manželku Andreje Babiše nezadal. Oba mluví sprostě, ale pouze jeden z nich, a to pan Andrej Babiš, se zachoval jako estébák,“ říká Zdechovský.

„U českých (nebo česky se tvářících) médií o nějakém stejném metru nemůže být řeč už dlouhé roky. Zvláště to vnímám jako problém u těch veřejnoprávních, na jejichž činnost jsou lidé nuceni platit miliardy každý rok. Každopádně lidé si neobjektivity u mnohých novinářů a komentátorů velmi dobře všímají, a proto je jejich důvěryhodnost taková, jaká je. Naopak o to více si vážím novinářů a redakcí, co nevyměnili objektivní novinařinu za aktivismus a za to, aby lidem říkali, co si mají myslet,“ míní europoslankyně a předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

„Já si nechci hrát na svatého, kamenem by měl házet jen ten, kdo nikdy žádný vulgarismus nepoužil. Myslím, že u pana Koláře se nicméně čekalo, že to dělat nebude, protože TOP 09 se prezentovala tak, že slušnost je jejich základní vlastnost. Na rozdíl od něj je pan Babiš dlouhodobě znám jako hulvát, takže to od něj asi nikoho nepřekvapí,“ má jasno pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

Pokud bychom měli tyto výroky posuzovat stejným způsobem, tak by podle poslance SPD Radovana Vícha opozice měla svolat mimořádnou schůzi k výrokům poslance TOP 09 Ondřeje Koláře. V tomto případě ovšem pořad mimořádné schůze by pětikoalice neschválila, zatímco v opačném případě program mimořádné schůze k výrokům opozičního poslance schválí. Kolářovy výroky osobně považuji za mnohem závažnější, a pokud by je někdo vyřkl proti mně, podal bych na něho bez váhání trestní oznámení,“ řekl Vích.

„Za prvé – vulgarita se stala v politice bohužel běžnou, a odrazuje to slušné lidi od kandidatury, protože jim to nepřijde důstojné. Tak bohužel přichází politika o skutečné osobnosti, a ocitá se tam druhá až třetí liga. Čest výjimkám. Já v tomto směru považuji svou pozici senátorky za oběť, v advokátní praxi by si nikdo nedovolil vůči mně ani setinu toho, co jsem musela vyslechnout v době covidové a občas i teď. Bez ohledu na to, že jsem žena, mám nějaký věk, vzdělání, a sama se vyjadřuji slušně. Dvojí metr je pak znásobení tohoto jevu – vyvolení jsou chráněni, jinému se neodpustí vůbec nic, a dvojí výkladově měřítko už je jen tečkou. Selhávají média – a je to ke škodě nás všech. Rozhodují často i peníze. Zcela to tak deformuje pojem objektivní informovanost. Chce to jednoznačně používat vlastní mozek,“ uvádí nezávislá senátorka Jana Zwyrtek Hamplová.

Šéf hnutí Přísaha Robert Šlachta oba dva případy vnímá jako projev zhrubnutí současné politické kultury a nelíbí se mu to. „Zatahování rodin do politiky je nefér a odsuzuji ho vždycky, když to někdo udělá. Můžeme se nemít rádi a myslet si o druhých, co chceme, já jsem nicméně přítelem toho, vyříkat si to mezi čtyřma očima,“ konstatuje.

„U našich mainstreamových médií už to není dvojí metr, ale dvojí kilometr. Je až absurdní, jak naši ‚slovutní‘ žurnalisté promlčují extrémně závažné kauzy pětikoaličních politiků, zatímco každou kauzu politiků opozičních se snažil nafouknout jak balónky na Matějské pouti. Nejsem příznivcem vulgárních výrazů, ovšem pokud se skutečně k něčemu má svolávat mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, tak je to kauza kolem financování ODS prostřednictvím Podnikatelské družstevní záložny, či financování hnutí STAN lidmi napojenými na kauzu Dozimetr. Ale vyplýtvat 4 miliony korun z kapes našich daňových poplatníků na teatrální antibabiš představení, to považuji za zcela zbytečné,“ sděluje šéf strany PRO Jindřich Rajchl.

Předseda Svobodných Libor Vondráček považuje jakékoli vulgarity za hranou. „Zaznamenal jsem nedávno dokonce sprostá slova na adresu ženy, předsedkyně Trikolory. Progresivním politikům to možná připadá normální, rádi zavádí do politiky různé úchylné zjevy jako Novotný. Můj liberálně-konzervativní pohled mi však říká, že je zcela za hranou. Takový slovník patří možná na venkovské fotbalové hřiště nebo do hospody, ale do politiky ne. Lidé jako Alois Rašín, František Palacký a další politici minulosti se z takovéto politické kultury musí v hrobě obracet,“ uvedl.

„Vše při starém. Vítejte v zemi dvojího metru. Svolávat kvůli jednomu ‚zmrdovi‘ z jednoho chybně odeslaného mailu mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, jak to aktuálně předvádějí strany Fialový pětikoalice, je degradace parlamentarismu a voda na mlýn Babišových preferencí,“ napsal redakci první místopředseda Trikolory Petr Štěpánek.

Podle šéfa SOCDEM Michala Šmardy je to trapné a hloupé v obou případech. „Pan Babiš i pan Kolář se chovají jako burani opilí mocí. Pan Kolář je relativně mladý člověk, takže je snad ještě možné, že ho někdo dovychová. Pan Babiš už zřejmě jako hulvát dožije. Novináři by proto měli být přísnější na pana Koláře, protože je tam šance na změnu k lepšímu. U pana Babiše už je to jedno,“ uvádí Šmarda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A opět je jak u pětikolky a u jí fandících médiích v " běhu " ANTIBABIŠ !!!!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenovasova , 14.03.2024 9:51:35
Jediný program diletantů s povadlým duchem. Udělala vůbec ta vládní pětikolka pro občany něco užitečného ? Pokusme se to tady vyjmenovat ! Tedy pro občany NIC a pro náš stát jen problémy a dluhy. Když přemnožení redaktoři podivných plátků společně s politickými žvanily pětikolky doslova týrali nemocného syna Babiše, to byla " legrace a devastování Babiše ", co ? To byly hody " vaší politické nechutnosti ". Všechno OK. A teď jen v rámci běžného dotazu na jednoho z nejhloupějších politiků, který dělá Česku jen ostudu a jedna s nejmenší duševní výbavou Pekarová z toho chce hned dělat parlamentní jednání. To je tragédie dnešní doby.

|  11 |  1

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…