Bezpečnost ČR stojí a padá s Ukrajinou, varoval Bartoš. Téměř nikdo ho neposlouchal

19.03.2024 19:19 | Monitoring

Putin se snaží rozbíjet jednotu demokratických států a Andrej Babiš mu v tom pomáhá, to je bezpečnostní riziko, tomu musíme říct dost! hřímal dnes ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš v projevu na mimořádné schůzi Sněmovny k bezpečnosti ČR. Hovořil však k téměř prázdnému sálu.

Bezpečnost ČR stojí a padá s Ukrajinou, varoval Bartoš. Téměř nikdo ho neposlouchal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Když se slova u řečnického pultíku ujal po 17. hodině Ivan Bartoš, hovořil k prázdnému sálu. Prázdné byly nejen opoziční lavice hnutí ANO a SPD, ale i lavice vládní ODS. Rovněž chyběli v sále i ministři.

Bartoš vyprávěl, že se nacházíme v novodobých dějinách v bezprecedentní situaci. Hovořil o rusko-ukrajinském válečném konfliktu a zdůraznil, že dnes mají všichni poslanci jasně vyjádřit, na čí straně skutečně stojí. Zda na straně českých občanů, svobodné bezpečné demokratické Evropy, nebo na straně Putinova Ruska.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53653 lidí
V tomto kontextu se opřel do expremiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše: „Za vládu je postoj jednoznačný. Je na čase, aby jasný postoj zaujal i předseda hnutí ANO Andrej Babiš, stejně tak hnutí SPD, bez jakýchkoli dalších výmluv, mlžení a nějakých ale,“ oznámil šéfpirát.

„Občané mají právo na odpověď, zda opozice podporuje jednotnou zahraniční bezpečnostní politiku, naši armádu a pevné ukotvení ve strukturách NATO a EU. Zda odmítá agresi a propagandu Putina a zda stojí plně za Ukrajinou a souhlasí s další podporou,“ pokračoval Bartoš.

Bezpečnost Česka podle jeho slov stojí a padá s Ukrajinou. „Pokud Ukrajina prohraje, postoupí Putin do Evropy a stane se bezprostředním ohrožením. To není žádná teorie, to je holý fakt,“ vyjádřil Bartoš své mínění. A že pro vítězství Ukrajiny je naše podpora důležitá a že vláda pro to dělá maximum, a maximum dělá i Putin, skrze trojské koně, lži a propagandu se snaží rozbíjet jednotu demokratických států. „V této práci mu pomáhá Andrej Babiš a jemu podobní. Nechci spekulovat, zda se tak děje z čistého prospěchářství nebo z hloupé krátkozrakosti, ať je důvod jakýkoli, je nezbytné tomu říci dost,“ řekl Bartoš.

„Ono totiž nejde o složku Babiše, jeho estébácké metody a sprostoty, že si hledá informace o dětech pirátského ministra Jana Lipavského, protože si dovolil upozornit na rizika spojená s Babišovým jednáním. Skutečným problémem totiž je, že měl Lipavský pravdu. Andrej Babiš je počínající bezpečnostní riziko, dlouhodobě rozeštvává a oslabuje společnost. Přebírá čím dál víc Putinovy narativy a činí kroky, které by žádný zodpovědný demokratický politik v takovou dobu nečinil,“ vyjádřil se Bartoš.

Kritizoval, že Babiš v souvislosti s válkou na Ukrajině hovoří čím dál častěji o míru. „Máme prý řešit mírové konference, místo podporovat Ukrajinu. Mír si, pane poslanče Babiši, zde nepřítomen, samozřejmě přejí úplně všichni. Nelze maskovat za hezký slovíčka o míru, aby se Ukrajina vzdala Rusku. Opakuji, když padne Ukrajina, Putin půjde dál do Evropy, a pokud kdokoli vyzývá, ať k tomu přispějeme a ohrozíme bezpečnost naší země, nehájí zájmy České republiky,“ řekl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…