Co byl největší průšvih a úspěch Nečasovy vlády v roce 2012. Čtěte

31.12.2012 5:21

ParlamentníListy.cz oslovily koaliční i opoziční politiky s dotazem, co považují za největší úspěch a naopak největší průšvih vlády Petra Nečase v roce 2012.

Co byl největší průšvih a úspěch Nečasovy vlády v roce 2012. Čtěte
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vláda se vyjadřuje ke krizi vzniklé odtržením Karolíny Peake od Věcí veřejných

Jako úspěchy koaliční politici většinou uvádí církevní restituce a snižování státního schodku. Opozice  naopak vidí jako průšvih samotnou existenci vlády a církevní restituce a důchodovou reformu vypichuje jako nejhorší skutky vlády. Nic pozitivního na vládě nenašla.

Vláda umí říct Bruselu NE

Jak to vidí někteří ministři? „Současná vláda je první, která umí říct v Bruselu ne a vyjednat si to, co je v českém národním zájmu. Bohužel se zatím nepodařilo přesvědčit veřejnost, že modernizace země je nezbytná a nemůžeme ji oddalovat. Na tom musíme dále pracovat,“ zhodnotil vládu ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz ministr životního prostředí a místopředseda ODS Tomáš Chalupa.

„Největší průšvih vlády je, že nedokázala přesvědčit opozici, aby upustila od populismu a hledala s vládou rozumnou cestu, jak zemi nedostat do dluhové pasti. Za největší úspěch považuji odvahu dělat nepopulární věci, které Česká republika v dlouhodobém horizontu potřebuje,“ reagoval ministr zemědělství Petr Bendl z ODS.

Permanentní nestabilita a hádky

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát považuje za největší úspěch církevní restituce a ukočírování rozpočtového deficitu. „Největší průšvih je permanentní nestabilita a hádání se ministrů,“ dodal poslanec.

„Úspěchy této vlády jsou neštěstím země – ať už jde o církevní restituce, loupežnou penzijní reformu či úspěšné zvyšování DPH, které zdraží i potraviny, léky či teplo. Podobně se tato vláda úspěšně chová jako osina v zadnici EU, ale ve výsledku na tom všichni proděláme. ´Úspěchy´ roku 2012 budeme ještě dlouho napravovat,“ míní místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Lidé umírají na ulici

Předseda KSČM Vojtěch Filip je k vládě nekompromisní. „Nevím, co vláda považuje za úspěch, ale já žádný úspěch této vlády nevidím, protože roste podíl nezaměstnaných, chudoba, lidé umírají na ulici, není zajištěna potřebná péče a tak bych mohl pokračovat. Za největší průšvih považuji ale přijetí takzvané důchodové reformy, která je protismyslná a nemá ani základní parametry zajištění lidí na stáří. Je to špatný bankovní produkt. Další průšvih je pak zadlužení státu darem církvím, takzvanými restitucemi,“ řekl redakci Filip.

I předseda bývalé vládní strany, Věci veřejné, Radek John, nenechal na vládě nit suchou. „Mezi největší průšvihy patří zpackaný zákon o církevních restitucích, opakované zvyšování DPH, strašení lidí, které vedlo ke snížení spotřeby a následnému zpomalení ekonomiky. A úspěchem je, že se dosud některým vládním politikům nepodařilo zastrašit policii natolik, aby přestala vyšetřovat krádeže veřejných peněz v nejvyšších patrech politiky. I když na tom tento podzim někteří vládní činitelé pracovali ze všech sil,“ uvedl poslanec.

Ztráta důvěry

Podle poslance Michala Doktora je největším průšvihem vlády ztráta důvěry. „Nikdo nemůže čekat, že by ´škrtací vládě´ přetékal kotlík obliby a pochopení u voličů, ale dobrý základ, bez kterého není možné navařit, si však vláda připálila sama. A dobrý počin? Věřil jsem ve schopnost stát proti návrhu bankovní unie, ale i ta se vytrácí. Většina úspor v mandatorní oblasti výdajů je správný tah. To ocení až levice tím, že to tak ponechá,“ dodává poslanec.

„Žádný úspěch vlády jsem nezaznamenal. Jen opakující se vládní krize a dělení ministerstev. Zájmy občanů zůstávají mimo pozornost Nečasovy vlády. Mezi neúspěchy lze započítat nefunkční systém výplaty sociálních dávek či registr vozidel, které stály stamiliony korun,“ řekl redakci místopředseda Senátu a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Podle senátora Tomia Okamury je úspěchem částečná sebereflexe vlády a příklon k názoru, že je třeba dělat růstová opatření a neškrtat jen pro samotné škrty. „Průšvih jsou rostoucí daně a rostoucí zatížení občanů, živnostníků i firem,“ říká Okamura.

„Za průšvih, respektive promarněnou příležitost považuji ztrátu vládní 118. Za největší úspěch považuji přijetí kodifikovaného Občanského zákoníku a zákona o Třetím odboji,“ uvádí poslankyně ODS Jana Černochová.

Divím se, že má vláda tu drzost…

Poslankyně KSČM Marta Semelová považuje vládnutí Nečasovy vlády jako jeden velký průšvih v celku: „Země v rozkladu, politicky a morálně zdevastovaná, ekonomicky zruinovaná. Demokracie pláče, korupce v nejvyšších patrech politiky, ve vzdělávání se propadáme níž a níž. Problémy lidí, jako je nezaměstnanost, neproplácení mezd, kriticky nízké důchody, dlouhodobě nezvyšovaná minimální mzda. Před tím vším si vládní koalice dává klapky na oči.“

„Obyčejný slušný člověk je vládou beztrestně okrádaný, lumpové se mu smějí do očí. To jsou výsledky této vlády. Divím se, že má tu ne odvahu, ale drzost, pokračovat přes odpor většiny občanů ve vládnutí, respektive devastaci České republiky. Co se týká toho, co se vládě povedlo, nic mě nenapadá. Určitě si ji ale pochvaluje církev, která se díky vládní koalici neoprávněně obohatí na úkor celého národa,“ dodala Semelová.  

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava žádný úspěch vlády nevidí: „Průšvihem vlády je její vlastní vládnutí, či spíše nevládnutí pro vnitřní spory, katastrofální hospodářská politika, asociální reformy, církevní restituce a tak dále a tak dále. Tato vláda zemi a jejím občanům více škodí než prospívá.“

Dávání veřejných financí do pořádku

Podle místopředsedy TOP 09 Pavola Lukši je úspěchem to, že se prý dávají do pořádku veřejné finance a deficit postupně, ale jistě klesá. „Za špatné považuji, že vlivem nedodržování dohody ze strany některých poslanců ODS zde byla nejistota v tom, jaké budou příští rok daně,“ doplnil poslanec.

„Úspěchem vlády je, že si ´kdo ví, za co´ udržela většinu ve sněmovně i přes nesouhlas většiny českých občanů. Pak už bych mohl jmenovat jen samé neúspěchy. Největší neúspěch je podle mě ten, že se schvalují zákony, podle kterých se máme řídit od 1. ledna 2013, 12 dnů před koncem roku. Připadám si jako ve zlém snu. Kroky vlády jsou neuvážené a nepředvídatelné. Firmy a občané nemohou plánovat, protože vláda neustále něco mění, reformuje, pak zjišťuje, že zreformovala špatně, a proto znovu reformuje. Tyto hrátky pana Nečase a Kalouska mají obrovský negativní dopad na naši ekonomiku. Lidé už ničemu nevěří,“ říká poslanec ČSSD Adam Rykala.

Poslankyně Starostů a nezávislých Ludmila Bubeníková považuje za největší úspěch změnu rozpočtového určení daní a církevní restituce. Za největší neúspěch pak vysvětlování důchodové reformy a sKarty.

Stabilizace rozpočtů i přes krizi v Evropě a odstraňování zátěže podnikatelů

„Největší úspěch této vlády je, že přežívá jeden hrozící pád za druhým a střídá ministry jako v hokeji. To je ovšem největší úspěch pro vládu, nikoli pro občany. Pro nás občany je to současně největší průšvih a jak to vypadá, nejenom v roce 2012. Čtenářům ParlamentníchListů.cz a nám všem přeji v příštím roce zcela jinou vládu, ale i odlišného prezidenta, neboť to úzce souvisí. K tomu hodně zdraví, optimismu a trpělivosti,“ uvedl senátor Miroslav Antl zvolený za ČSSD.

Poslanec ODS David Šeich považuje za největší chybu, že penzijní reforma není povinná. „Za největší úspěch považuji stabilizaci rozpočtů i přes krizi v Evropě a odstraňování zátěže podnikatelů,“ říká poslanec.

„Největší úspěch vlády: nula. Největší neúspěch: její existence,“ zhodnotila stručně vládu poslankyně ČSSD Hana Orgoníková.

Senátor Jan Veleba si na žádný úspěch vlády nevzpomněl. „Za největší neúspěch považuji to, že ztratila důvěru a podporu drtivé většiny občanů,“ dodal senátor.

Vláda nesplnila slib, že nezvýší daně

„Úspěch? No… Snažím se vzpomenout, ale opravdu na žádný si nevzpomínám a věřte, že bych ho uznal, kdyby nějaký byl. Za největší průšvih považuji to, že tato vláda vůbec existuje,“ řekl redakci poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

„Největší úspěch vlády je, že ještě existuje a průšvih je neplnění slibu, že nezvýší daně, nebo že se velkým městům sebraly miliardy,“ míní senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

Poslanec ČSSD Miroslav Váňa považuje za největší průšvih existenci současné vlády jako takové: „Vláda naprosto rozložila celý segment stavebnictví, zbrzdila ekonomiku, zvýšila nezaměstnanost, omezila koupěschopnou poptávku občanů, snížila lidem reálné mzdy a výrazně pošlapala práva invalidů, zdravotně postižených občanů a sociálně slabých spoluobčanů. O pozitivech nevím. Co se vládě nejvíce povedlo, bylo období její vládní dovolené.“

Z vlády se mi dělá nevolno

Poslanec ČSSD Jiří Koskuba za největší úspěch i průšvih vlády považuje, byť z jiného úhlu pohledu totéž: že se vůbec udržela. To říká i poslankyně KSČM Kateřina Konečná, že tento úspěch pro vládu je zároveň největší tragédií pro národ.

To samé říká i předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek, který ještě dodává: „Vládě pomáhal pravomocně odsouzený poslanec. Politiku nelze dělat bez morálky.“

Senátorovi Severočechů.cz Jaroslavu Doubravovi se nevybavuje jediná věc, která by se dala za úspěch považovat.

„Ovšem stejný problém, vybrat největší průšvih této vlády, mám na této straně dotazu. Těch je totiž tolik, že vybrat ten největší je pro mne možná složitější, než vybrat úspěch. Nevolno se mi dělá z Kalouskových šílených experimentů s daněmi. Stejně nevolno se mi dělá z Hegerových experimentů se zdravotnictvím, jmenování odbornice na vše Karolíny Peake zastupující ve sněmovně subjekt, který tam nikdo nevolil a který přesto sněmovnu ovládá, mohl bych jmenovat špatnou až arogantní komunikaci vlády s občany a tak bych mohl jmenovat jednu oblast ze druhou. Shrnu-li to, pak ale za největší průšvih a darebáctví považuji církevní restituce, způsob jejich schválení ve sněmovně. Restituce, ze kterých nás zanedlouho bude bolet hlava,“ uvedl senátor.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…