Dnešní Sněmovna? Totální maglajz a nadávky: Vy jste nám po roce 48 ubližovali. Vy o nás lžete. Vy jste nám něco slíbili. Vy to pečete s nimi...

22.11.2017 13:45

V Poslanecké sněmovně to začalo před polednem pěkně vřít. A to proto, že byl předsedou mandátového a imunitního výboru zvolen Stanislav Grospič z KSČM. Opozice ale s tímto zvolením nesouhlasila, neboť za ni se o post ucházel předseda STAN Petr Gazdík, který ale dostal v tajné volbě jen sedm hlasů. „Víte, koho jste si vlastně zvolili?“ otázal se vzápětí celé Sněmovny předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura a nastínil, že Grospič je „stalinistou“ a hlásí se ke „starým pořádkům někdejší KSČ“. Jeho sdělení ale vydrážilo další poslance, a ti se tak začali hádat o vedení výborů a formující se koalici ANO, SPD a KSČM.

Dnešní Sněmovna? Totální maglajz a nadávky: Vy jste nám po roce 48 ubližovali. Vy o nás lžete. Vy jste nám něco slíbili. Vy to pečete s nimi...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ustavující schůze poslanecké sněmovny. Na úvod se skládal poslanecký slib

Nově zvolení poslanci dnes v poledne ve Sněmovně zakusili, co to vlastně jsou ty sněmovní hádky mezi opozicí a koalicí. Jako polínko pod oheň posloužil právník, komunistický poslanec Stanislav Grospič, jenž byl dnes členy mandátového a imunitního výboru zvolen za předsedu tohoto výboru. Hlasovalo pro něj 11 členů výboru, zatímco jeho protikandidát Petr Gazdík (STAN) dostal jen sedm hlasů. (Jeden ze členů výboru se při hlasování zdržel.) A to byl vrchol všeho, jak naznačil později předseda klubu poslanců ODS Zbyněk Stanjura. A jal se předčítat, za jakými myšlenkami Grospič stojí.

„Podle tohoto doktora právníka a odborníka, zkušeného komunistického poslance, je zákon o třetím odboji srovnatelný s norimberskými zákony. Ti, kdy bojovali proti komunistickému režimu, byli dle něj vlastizrádci uplácení zahraničními vojenskými službami! Když to čtu a slyším znovu, tak jsem stejně rozčilen a pobouřen jako před těmi šesti lety. Takže každý, kdo dnes bude hlasovat pro pana poslance Grospiče, se musí stydět!" uvedl. Nutno poznamenat, že Grospiče sami členové komunistické strany mají za „milovníka starých pořádků“, a proto jej i oni nazývají „stalinistou“.

Stanjura také uvedl, že je Demokratický blok přesvědčen o tom, že se právě nyní ve Sněmovně formuje koalice ANO, SPD a tolerance KSČM; a veřejně se to podle nich pozná i na hlasování o předsedovi Sněmovny.

„Tak nám to pěkně začínalo ten dnešní den. Myslel jsem si, že se pondělí nebude opakovat, ale vidím, že možná ano. Pan kolega označil pana kolegu Grospiče za stalinistu. Já se ohrazuji proti každému, kdo bude toho druhého jakkoliv nálepkovat,“ reagoval na slova Stanjury šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik.

„Jste prostě v partě. A co vám na tom vadí, když říkáme pravdu? otázal se jej poté Stanjura a ostře zmínil, že nechápe, proč to KSČM a i SPD nechtějí veřejně přiznat.

„Nešlo tady o urážení a ani o nálepkování! A já mu za jeho poznámku děkuji,“ zastal se po chvíli svého kolegy z ODS předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek hned na to ale uvedl, že vůbec neví, jaké má být rozložení Sněmovny. „Tak se nestyďte a řekněte, že ANO, SPD a KSČM koordinují spolu volby a členy ve výborech! Nehrajte si tady na schovávanou!“ poznamenal.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Podle místopředsedy lidovců Jana Bartoška je si třeba uvědomit jednu věc – že do vedení mandátového a imunitního výboru byl zvolen člověk, který byl nominován SPD a hnutím ANO. „A já se mohu pouze domnívat, že to je skutečně půdorys nové koalice, která tady vzniká," uvedl. Podle něj není dosud jasné, kdo je ve Sněmovně vlastně opozicí a kdo koalicí, a mělo by se to ještě před volbou předsedů výborů vyjasnit. A není prý možné se nepodívat zpátky, aby se připomnělo, že komunisti byli tou stranou, která vraždila a zavírala i členy lidové strany.

„Mám poznámku k panu Bartoškovi. Já jsem chtěl lidovce šetřit ze starého přátelství ještě z Národní fronty, ale co se týká onoho mýtu, že podporujeme vznikající vládu, tak tady nikdo z nás nemluvil o tom, že bychom podporovali vládu, a ani my o tom jednání nevedeme. Jestliže jsme se někdy vyjádřili k vládě, tak jen ve smyslu, že ji můžeme tolerovat,“ zahřímal na to Pavel Kováčik.

Na jeho slova ale reagoval předseda lidovců Pavel Bělobrádek. „Co se týká spolupráce v Národní frontě, tak ta byla asi taková, že z našich 46 poslanců v roce 1948 deset emigrovalo, 12 jich bylo uvězněno, z toho čtyři byli umučeni nebo popraveni: Broj, Sochorec, Plesl, Janáček... Komunisty byl násilně dosazen předtím vyloučený člen za předsedu...To, co nazýváte spoluprací v Národní frontě, tak takovou spolupráci rozhodně nemůžeme označit za svobodnou,“ řekl Bělobrádek.

Ve faktických poznámkách se pak vyjádřili šéf ODS Petr Fiala a předseda STAN Petr Gazdík. ANO by podle nich mělo svolat schůzku všech stran. „My ve STAN vůbec nevíme, ve kterých výborech budeme. Je to zvláštní situace a chtěl bych apelovat na vítěze voleb, aby to jednání všech stran svolal! Ušetřeme veřejnost tohoto divadla!“ apeloval na přítomné Gazdík.

K „apelování“ se přidal i lidovecký místopředseda Bartošek. Chce prý jen po hnutí ANO „normální lidskou slušnost“, a to i k těm „malým stranám“. 

Poté následovalo střídání hned několika opozičních zástupců za sněmovním pultíkem. Nakonec předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek přistoupil na to, že by se schůzka všech zástupců stran mohla konat ve středu. „Pojďme se tedy sejít v 11, či ve 12 hodin, jak se to bude hodit,“ vzkázal stranám.

Nakonec po předlouhém slovním handrkování Sněmovna hlasováním potvrdila do čela mandátového a imunitního výboru komunistu Stanislava Grospiče. Pro hlasovalo 115 poslanců, proti jich bylo 66. Ruku zvedli zástupci ANO, SPD a KSČM.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…