Dusno ve sněmovně: Opozice vypočítává, proč nechce kabinet Nečase

18.07.2012 16:00

Krátce před 16.00 hodinou začali zákonodárci v dolní komoře jednat o tom, zda shodí se sedla kabinet Petra Nečase. Začala totiž další mimořádná schůze, na které budou poslanci hlasovat o nedůvěře vládě. Před samotným hlasováním probíhá ale rozprava. V ní kromě jiného premiér Nečas ministru Kalouskovi řekl, že v důsledku jeho počínání v posledních dnech a týdnech mu přichází na mysl některé jiné tělesné orgány, než zrovna mozek nebo srdce.

Dusno ve sněmovně: Opozice vypočítává, proč nechce kabinet Nečase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas ve sněmovně

Poslanci dnes odpoledne již jednali o tom, zda je potřebné zřídit vyšetřovací komisi k možným snahám ovlivnit vyšetřování nákupu letounů CASA. Nakonec ale řekli schůzi, na níž by se o komisi jednalo, ne. Pro hlasovalo 88 poslanců, proti bylo 89. Jako první promluvil před poslanci ministr financí Miroslav Kalousek. A ukázal dokumenty, které prý tvrdí, že policejní prezident Lessy lže. Při proslovu se ale Kalouskovi poněkud třásl hlas. Opozice nakonec jak jeho dokumenty, tak jeho argumenty zcela odmítla.

O letadlech CASA se ale hovořilo také na začátku schůze o hlasování nedůvěře kabinetu. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka totiž vysvětlil, proč jeho strana navrhla vyslovit nedůvěru vládě Petra Nečase.

"To, jakým způsobem Nečas i Kalousek postupují v kauze CASA, byly poslední důvody, které nás k tomu vedly," uvedl Sobotka. Kromě jiného připomněl i slova premiéra Nečase o tom, že kdo bude ve vládě, tak o tom nebude rozhodovat parta policejních plukovníků.

Je snad Nečas přesvědčen o tom, že naše policie je mafie?

„Co tím Nečas myslel? Je snad přesvědčen o tom, že naše policie je mafie, kterou ovládá parta plukovníků a podplukovníků? Občané by si zasloužili odpověď,“ poznamenal Sobotka.

Nečas: Česko je podle Moody's bezpečný přístav

Do rozpravy se kromě Sobotky přihlásilo dalších šestnáct lidí. Nejdříve promluvil Petr Nečas, po něm Lubomír Zaorálek a Jiří Paroubek. Kromě jiných je také přihlášen Michal Hašek.

Premiér Petr Nečas (ODS) ve svém proslovu mimo jiné zmínil, že krok ČSSD ke svolání této mimořádné schůze je populistickým krokem, a ČSSD zde ve sněmovně chce hrát pro lidi jen divadlo. „Sociální demokracie tady ve sněmovně nemá ani dost svých vlastních poslanců,“ řekl ironicky Nečas a tím poukázal na to, že opozice potřebuje na vyslovení nedůvěry 101 poslanců a ty nemá.

Premiér pak zmínil, že si Česko ekonomicky nevede právě špatně. „Právě dnes oznámila agentura Moody's, že potvrzuje ČR rating A1. Česko je podle Moody's bezpečný přístav,“ uvedl.

Nečas svou vládu pochválil za rozpočtovou odpovědnost a plnění svého programového prohlášení. "Máme sedmý nejmenší veřejný dluh v EU. Opozice tyto věci ale nechápe," řekl.

Podle Nečase sociální demokraté kážou vodu, ale nepijí víno, nýbrž minimálně padesátiprocentní kořalku. "ČSSD nemá žádné morální právo kritizovat cokoliv, co se dělo v resortu obrany. Má obrovské máslo na hlavě. Sledujeme jen snahu odvést pozornost od vlastních kauz," prohlásil premiér a pak citoval, co všechno ČSSD ve svých resortech provedla.

„Sociálně demokratičtí ministři dělali zakázky bez výběrového řízení ve výši 40 miliard korun a navíc 70 procent zakázek bylo v resortu obrany bez výběrového řízení. Ministryně Parkanová toto číslo stlačila na dvacet procent,“ uvedl a požádal sněmovnu, aby nevyslovila nedůvěru této vládě. „Žádám, aby poslanci podpořili odpovědnou rozpočtovou politiku, a dali důvěru těm, kteří chtějí pokračování reforem,“ uvedl.

"Nikdo v České republice nebrzdí a nebrání ve vyšetřování trestných činů včetně korupce," zdůraznil navíc premiér. Když někdo tvrdí opak, měl by předložit důkazy; jinak prý škodí České republice.

ČSSD podle něj neumí řešit rozpočtové problémy a nezaměstnanost. "Vláda má pod mým vedením za úkol zabránit levici, aby se dostala k moci," dodal premiér.

Nečas si ke svému projevu vysloužil silný potlesk. Jeho řeč ale také vyvolala sérii faktických poznámek poslanců ČSSD.

On tady ten premiér teď není

Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) se třeba velmi emotivně strefoval do premiéra a to jen proto, že podle něj jen udělal na Kalouska „ty, ty, ty“ jako na dítě  „ty kluku, to jsi přehnal“ a pak odešel z jednací síně. „Víte co mne na tom fascinuje? Že to vše tady na konto ministra Kalouska řekl s úsměvem a teď tady není,“ zmínil Zaorálek.

Nečas si totiž neodpustil na Kalouskovu adresu výtku. „Nechci rozvíjet politicko-anatomickou diskusi o tom, kdo reprezentuje jaký tělesný orgán v těle této vlády, to by asi nebylo namístě. Nicméně se neubráním poznámce, pane ministře financí, že vaše počínání v posledních dnech a týdnech mi přichází jaksi na mysl některé jiné tělesné orgány než zrovna mozek nebo srdce," uvedl premiér.

Jenže podle Zaorálka to je vyčinění předsedy vlády za Kalouskovu aktivitu při vyšetřování kauzy CASA nepřiměřeně slabé. "Když projde takové chování ministra, myslíte, že toto je bez trestu? Nebojíte se, že zítra nebude nikdo brát vážně instituce? Dnes jde i o charakter české demokracie," rozohnil se k tomu Zaorálek.

"V dubnu vznikla kauza CASA a v květnu vznikla strana TOP 09. To si mám myslet, že peníze z CASA odešly do stranické pokladny?,“ uvedl Zaorálek také a pak velmi důrazně zmínil, že vláda opovrhuje vlastními občany. Podle něj si má Nečas čísla z agentury Moody's, schovat, neboť nevypovídají o ničem.

Řeč opozice premiér neposlouchal

Po sérii sociálnědemokratických řečníků si řekl své slovo také předseda VV Radek John. "Vyjádření premiéra Nečase k policii a policejnímu prezidentovi bylo šokující. Myslím, že jde znovu o snahu ochromit policii," řekl exministr vnitra.

„Kdo vyjadřuje vládě podporu, podporuje praktiky pana Nečase a pana Kalouska, kteří likvidují demokracii," dodal John. V tu chvíli ani jeden ze jmenovaných ale ve vládních lavicích zrovna neseděl.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka také kromě jiného reagoval na vystoupení premiéra Petra Nečase. "Kterákoliv vláda je schopná dělat kompetentnější politiku než tato," podotkl. Kriticky  se také vyjádřil k tomu, jak se jal premiér vyzdvihovat čísla agentury Moody's, „Vládě jde o to privatizovat služby státu,“ poznamenal  a vyzval své kolegy, aby hlasovali o nedůvěře této vládě.

Zaorálek: Chceme, aby každý řekl, zda mu vadí vyhrožování policii

Schůzí o vyslovení nedůvěry vládě podnítila opoziční ČSSD kvůli vystupování ministra financí TOP 09 Miroslava Kalouska v případu vyšetřování nákupu letadel CASA pro armádu. Opozice podle nynějších sněmovních počtů nemá dostatek hlasů k tomu, aby kabinet padl.

Co si ale o vládě myslí někteří opoziční poslanci? Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka prý ale jde v případě jednání o nedůvěře vládě ještě o něco jiného.

„Nám jde o to, aby každý z dvou set poslanců, co tu sedí, se vyjádřil viditelně k tomu, co se tady děje. Aby řekl, jestli mu vadí nebo nevadí zastrašování, vyhrožování policii. Vlna vulgarit, která se tady přehnala od pana ministra Kalouska, tohle všechno prostě pokrýt a říci ‚to mi nevadí‘ a hlasovat, ať to pokračuje, to bychom chtěli, aby si každý na sebe vzal – odpovědnost za to, postavit se těm posledním událostem,“ poznamenal důrazně Zaorálek v rozhovoru pro Český rozhlas.

Kováčik: To, co povede ke konci, my podpoříme

Podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika vláda už dávno ztratila důvěru veřejnosti. 

„Vyslovení nedůvěry by měl být pouze závěrečný akt, ta nutná administrativní tečka, která by učinila konec tomuto nechutnému trápení. Chci říci, že poslanecký klub KSČM samozřejmě podpoří všechny další návrhy, které povedou k rozumnému konci této nechutné a trapné situace,“ uvedl Kováčik. 

Hlasovat pro vyslovení nedůvěry vládě se chystají i Věci veřejné. Radiožurnálu to potvrdila místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová. 

„Samozřejmě my nedáme hlas pro důvěru vládě kabinetu premiéra Nečase. Není to jen z toho důvodu, co se teď děje kolem pana ministra financí, i když to považujeme za velmi závažné, protože to už skutečně překročilo veškeré meze a skoro je to nakročeno k nějakému totalitnímu režimu, ale zároveň nám i vadí vůbec celkově současná existence vládního kabinetu, která je založená na hlasech přeběhlíků,“ řekla Klasnová. 

John zalitoval, že VV byly ve vládě

Předseda Věcí veřejných a někdejší ministr vnitra Radek John, jehož strana odešla v dubnu z koaliční vlády do opozičních lavic, dnes v souvislosti s hlasováním o nedůvěře účasti své strany v kabinetu Petra Nečase zalitoval.

Podle něj jde nyní o „úlevný pocit", že VV nejsou již ve vládě. „Nemusíme podporovat excesy této vlády, se kterými nesouhlasíme," vysvětlil John s tím, že VV tak nemusí podporovat například vládní úsporné škrty či majetkové vyrovnání s církvemi.

"Velmi litujeme, že jsme kdy zasedli s lidmi, kteří se na nás usmívali, ale za zády drželi nože a kdykoliv jsme se otočili, tak nám je bodli do ledvin," dodal někdejší ministr vnitra.

Stanjura: Mají málo hlasů

Koalice si ale tím, že by se podařilo vládu svrhnout, nijak hlavu neláme. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura již dopředu poznamenal, že opozice potřebný počet hlasů těžko sežene.  Při hlasování o nedůvěře musí totiž opozice získat pro svržení vlády nadpoloviční většinu všech poslanců, tedy minimálně101 zákonodárce. Stovku hlasů přitom mají ve sněmovně strany současné vládní koalice, které hlásí, že budou shodně proti. Opozici také oslabuje nepřítomnost bývalého sociálního demokrata Davida Ratha, jenž je ve vazbě kvůli podezření z korupce.

„Stejně jako nám, i jim je jasné, jak to hlasování dopadne. Oni říkají, že chtějí, aby každý slyšel, jak kdo bude hlasovat. Já myslím, že takhle hlasujeme o každém návrhu zákona. Je jasné, že vládní poslanci podporují vládu a opoziční jsou proti. Pro veřejnost je naprosto čitelné kdo je kdo, kdo stojí na straně vlády, kdo stojí na straně opozice, a tato schůze je pekel mého názoru zbytečná,“ dodal k hlasování Stanjura.

Někteří poslanci chybí, jsou v zahraničí

Navíc opozičním stranám někteří vlastní poslanci chybí. Chybí i řada vládních poslanců, ale na tom při hlasování o nedůvěře nezáleží. Důležité totiž je jen to, zda opozice sežene 101 hlasů těch, co budou proti vládě hlasovat.

„Petr Skokan je na dovolené v zahraničí a hlasování se nezúčastní, jistá není ani účast Josefa Dobeše, ale ten snad dorazí," řekla v této věci pro iDNES.cz šéfka poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová.

Sociální demokracie bude postrádat hospitalizované poslance Alfréda Michalíka a Václava Klučku. "Nebude také přítomen náš poslanec Josef Novotný, který bude párovat nemocného poslance Staňka z ODS," řekl pro iDNES.cz šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc.

Jen komunisté by měli být podle zjištění serveru při hlasování v plném počtu. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…