Dvě věci, které prý zatřepou ODSkou: Chystá se vzpoura a velký úprk?

25.02.2013 8:10

I když někteří občanští demokraté věří v zázrak, který jim ještě do sněmovních voleb vyčaruje dostatek voličů, je podle politického komentátora časopisu Reflex Bohumila Pečinky strana zralá na opozici. Jen ojediněle se prý stává, aby strana, která je u vlády, byla schopna se zregenerovat, protože je stravována vládní agendou. „K regeneraci politických stran dochází jen v opozici,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz publicista tradičně dobře informovaný o dění v ODS.

Dvě věci, které prý zatřepou ODSkou: Chystá se vzpoura a velký úprk?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Anketa

Kdo by dovedl ODS k nejlepšímu volebnímu výsledku?

1%
2%
7%
hlasovalo: 6752 lidí

Pečinka se domnívá, že občanské demokraty čeká bouřlivé jaro. V ODS se prý vedle otevřené kritiky vedení z regionů připravuje na březen vzpoura místopředsedů, která by měla vyvrcholit mimořádným volebním kongresem. „Někteří místopředsedové chtějí mimořádný volební kongres ještě do léta, teď hledají způsob, jak k němu dojít,“ uvádí Pečinka.

Obhajoba anonymních akcií byla málem sebevražda

Rozbuškou pro vyvolání nespokojenosti má být „upuštění černých duší“, tedy ať už účelově nabraných členů nebo těch, kteří už neplatí stranické příspěvky, ale formálně jsou stále vedeni v evidenci strany. Pokud část těchto formálních členů vyškrtnou, mohou vzbudit dojem masového úprku členů z ODS, které by mohlo být vykládáno jako reakce na politiku předsedy a premiéra Petra Nečase.

Nejnověji k tématu spory v ODS

„V této atmosféře může být počet dvou tisíc lidí, kteří „odejdou“ ze strany, velmi významný, může to oslovit i členskou základnu, když se to nepodařilo rebelům,“ prohlásil Pečinka. Rebelové nezískali ve straně větší podporu, protože většina z nich je podle novináře nedůvěryhodná a přicházejí s nesmyslnými tématy, jako teď byly například anonymní akcie. „Jejich obhajoba byla téměř sebevraždou,“ zkritizoval několik poslanců ODS, kteří chtěli pozměňovacím návrhem změnit vládní předlohu na zrušení anonymních akcií.

Prezidentská kampaň přeťala skandály TOP 09

Vzniká v ODS nervozita z volebních průzkumů, podle nichž má TOP 09 větší podporu? Podle Pečinky nárůst volebních preferencí pro TOP 09 „stoprocentně“ souvisí s volební prezidentskou kampaní a popularitou Karla Schwarzenberga. „Kampaň překryla všechny skandály TOP 09, například odstoupení klíčového ministra Jaromíra Drábka, dlouholetého souputníka Miroslava Kalouska od jejich působení v lidové straně až do současnosti. Přeťala i vazbu na sKarty, které se týkaly významné části populace a která byla spojená s TOP 09,“ konstatuje komentátor.

Průzkumy veřejného mínění není možné brát vážně

Průzkumům veřejného mínění Bohumil Pečinka nevěří. „Všechny průzkumy od roku 2006 se úplně tragicky mýlily, hlavně před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2010, ale i potom do krajů,“ připomíná publicista, že nešlo o nějaké bezvýznamné rozdíly, ale o „tak strašné omyly třeba i v řádu desítek procent“. Je podle něj fakt, že troje volby různého typu – komunální, sněmovní, krajské a senátní - drtivá část agentur nezvládla. „Proto průzkumy nemohu brát vážně,“ prohlásil.

Agentury se dostávají do střetu zájmů

Ale je to vina jen špatné práce agentur? Nerozhodují se někdy voliči skutečně až na poslední chvíli, jak se to například ukázalo v přímé volbě prezidenta? „Jedna věc je, a to říkají experti, že české agentury umí sbírat data, ale neumějí je interpretovat. Druhá věc je skutečnost, že před volbami 2010 došlo k obrovskému prolnutí politických stran a agentur díky zadávání mnohamilionových zakázek od politických stran. A vedle toho, že agentury účelově pracovaly pro politické strany, ještě současně připravovaly tak zvaně nezávisle a vydávaly tato svědectví na tiskových konferencích,“ objasnil důvod, proč nemůže věřit v objektivitu a nestrannost agentur, které se zabývají průzkumy. Dostávají se tak do obrovských střetů zájmů, což Pečinka považuje za absolutně nepřípustné, ale nikdo se tím prý víc nezabýval.

Střídání vlády a opozice – sedmý div světa

Ale nedůvěrou v průzkumy veřejného mínění argumentují často i politici, obvykle ti, jejichž stranám preference padají. Mnozí představitelé ODS odmítají vzít na vědomí realitu, kterou potvrdily i několikery volby, a stále se navzájem uklidňují, že za rok a půl mohou získat zpět podporu voličů a vyhrát volby. „Já myslím, že si to nikdo doopravdy nenamlouvá. Myslím, že ODS je zralá na opozici, k regeneraci politických stran dochází jen v opozici,“ upozornil Pečinka.

K regeneraci strany, jak doufají někteří optimisté v ODS, podle něj v době vládního angažmá dochází jen ojediněle. Povedlo se to před volbami v roce 2006 šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi, ale to bylo důsledkem rychlých abdikací dvou premiérů, kdy se poté předsedou vlády stal do té doby veřejnosti poměrně neznámý sociální demokrat. „Když je strana u vlády, nemá čas na vlastní regeneraci, politici ve vládních pozicích jsou úplně stravováni vládní agendou,“ vysvětlil. „Vynález střídání vlády a opozice je podle něj fantastický, je to sedmý div světa,“ dodal politický komentátor.

Rozvolnily se vazby k tradičním politickým stranám

Ale z jedné věci má politický komentátor strach. „Stoprocentně se bude opakovat nějaký fenomén Věcí veřejných,“ obává se Pečinka. Čeští miliardáři podle něj zavětřili, co dokázaly sněmovní volby v roce 2010 i nedávné prezidentské volby, že se rozvolnily vazby k tradičním politickým stranám a že je tu dostatek volných hlasů, které může dostat nějaká nová strana, podporovaná českými miliardáři. „Teď se hraje o to, kdo bude tvůrcem této strany, kdo to zafinancuje, kdo předhodí lidem nějakou marketingovou ikonu,“ uvedl novinář.

Bude mít tedy Vít Bárta s Věcmi veřejnými a Andrej Babiš se stranou ANO konkurenci? „Bárta – to už je mrtvý projekt, Babiš je polomrtvý projekt,“ prohlásil Pečinka. Je podle něj pravděpodobné, že přijde někdo nový. „Navíc prezidentské volby ukázaly, že čím později před volbami strana přijde a čím víc zkoncentruje politický marketing a své peníze do kratšího času před volbami, tím větší šanci má na úspěch,“ dodal novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…