Felix Slováček promluvil o své kandidatuře za zemanovce

16.09.2013 12:57

Hudební skladatel, saxofonista a dirigent Felix Slováček před časem překvapil tím, že podporoval v prezidentské kampani Miloše Zemana. Nyní ale překvapil podruhé – jeho jméno se totiž objevilo na pátém místě kandidátky SPOZ v Libereckém kraji. Slováček ParlamentnímListům.cz naznačil, že rozhodně není ozdobou kandidátní listiny a tak prý počítá s tím, že může být zvolen. Ve sněmovně by se zabýval hlavně kulturou.

Felix Slováček promluvil o své kandidatuře za zemanovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Miloše Zemana. Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Stejně jako kdysi bylo překvapením, když herec Vítězslav Jandák či hudebník F. R. Čech kandidovali do Poslanecké sněmovny a nakonec se oba dva stali poslanci – Jandák se později stal ještě ministrem kultury – nyní k nim přibyl další „kolega“. Hudebník Felix Slováček totiž posílil kandidátku liberecké Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ). Sice je až na pátém místě, ale v jeho případě se může stát, že mu voliči dají tzv. preferenční hlasy.

Na stejné kandidátní listině je ale i exministr průmyslu Miroslav Grégr či bývalý hejtman Stanislav Eichler. Lídrem SPOZ v kraji je bývalý fotbalista Jan Nezmar a trojkou předseda krajské organizace SPOZ Jaroslav Masopust.

Slováček: Liberecko znám, mám tam chalupu

„Oslovil mne pan Jaroslav Masopust, ten se mnou spolupracoval již v rámci prezidentské kampaně,“ zmínil pro ParlamentníListy.cz sám Slováček. Liberec se v jeho případě neobjevil náhodně, v kraji má totiž chalupu a často tam tak jezdí.

„Musím si to napřed nějak pro sebe srovnat,“ přiznal s tím, že počítá s faktem, že by zvolen skutečně byl. V tom případě se poslancem prý stane rád.

„Felix Slováček je osobnost a kromě toho má vliv i na Liberecký kraj. Má v Českém ráji chalupu a je tam tak populární mezi lidmi nejen z důvodu umělecké činnosti,“ vysvětil Jaroslav Masopust pro ParlamentníListy.cz.

Masopust: Jezdil s námi už při prezidentské kampani

„Byl jsem to já, kdo Slováčka oslovil, neboť se již angažoval v prezidentské kampani, kdy jezdil s volebním prezidentským štábem a buď vystupoval, nebo přímo podporoval Miloše Zemana. Byl jsem rád, že nakonec na tu nabídku kývnul,“ zmínil Masopust.

Prý se Slováčkem zcela vážně hovořil i o tom, zda počítá s případným zvolením. „Řekl mi na to, že si je všeho vědom a že se v tom případě poslancem rád stane,“ prozradil Masopust, který má sice slavné příjmení s legendárním fotbalovým hráčem a trenérem, ale on je na rozdíl od fotbalisty podnikatelem. „Mou doménou je import a export vín jak tuzemských, tak zahraničních,“ vysvětlil.

Felix Slováček je pro něj ale odborníkem na kulturu a tak má v plánu, že by se touto oblastí zabýval i v dolní parlamentní komoře.

„V kultuře je tady třeba hodně napravit. Víte, mně se zdá, že kulturní sféra není na té úrovni, co byla dříve a shodneme se s Felixem Slováčkem na tom, že by bylo zapotřebí více podporovat naše umělce. To samé platí i pro oblast divadelnictví. Felix Slováček je podle mne člověk, který by mohl hodně změnit a napravit. Ví, co chce a s jeho zkušenostmi a věhlasem, který je i za hranicemi naší republiky nesmírně velký, myslím, že by mnohé v Parlamentu dokázal,“ dodal Masopust.

Nezmar je sportovním ředitelem FC Slovan Liberec

Lídr kandidátky zemanovců pro Liberecký kraj byl zvolen už před několika dny, stal se jím fotbalista Jan Nezmar, jenž v současnosti působí jako sportovní ředitel FC Slovan Liberec a člen klubu fotbalových kanonýrů. Dvojkou je bývalý hejtman kraje za ČSSD z let 2008 až 2012 Stanislav Eichler, který je momentálně členem hnutí Pro sport a zdraví.

SPOZ kandidovala v Libereckém kraji už v roce 2010, tehdy její kandidátku vedla ředitelka základní školy ve Frýdlantu Věra Dunajčíková. Zemanovci dostali v kraji 3,91 procenta hlasů a byli úspěšnější než třeba zelení nebo KDU-ČSL. K zisku mandátu je ale v malém Libereckém kraji třeba nejméně deseti procent hlasů. Tuto hranici chtějí zemanovci letos podle Masopusta v kraji překonat.

Martin Stropnický: ANO vizi má

Dalším nováčkem z řad umělců, co překvapili svou kandidaturou, je herec a bývalý umělecký ředitel divadla Na Vinohradech Martin Stropnický. Ten bude kandidovat za ANO Andreje Babiše.

„Dovolte, abych polemizoval s tvrzením, že ANO nemá vizi. Mimochodem, velmi módní slovo. Tak módní, že poztrácelo obsah. ANO chce vrátit ČR tam, kam patří,“ poznamenal Stropnický k tomu, proč jde do boje o poslanecký post.

„ANO má program ve třech vrstvách. Teze, východiska a detailnější rozpracování. Podle zájmu a ochoty občana jít v poznání programu do hloubky. Kdo chce, vizi i konkréta v programu najde. Kdo ne, nemluví o našem programu, ale propaguje jen sebe a své apartní postoje,“ zmínil v zamyšlení, které zveřejnily o tomto víkendu také ParlamentníListy.cz.

Stropnický, který od roku 1990 pracoval na Ministerstvu zahraničních věcí ČSFR, kde působil v pozici diplomata a poté byl velvyslancem České republiky postupně v Portugalsku (1993 až 1994) a Itálii (1994 až 1997), bude ve volbách do sněmovny za hnutí ANO kandidovat v Jihomoravském kraji jako lídr. Jeho syn Matěj Stropnický je místopředsedou Strany zelených (SZ) a od roku 2006 zastupitelem městské části Praha 3 za SZ.

Pokud jde o již zmíněný fotbal, tak Babišovu politickou formaci bude ve volbách reprezentovat i fotbalový „Mercedes“ Petr Švancara. Bude dvojkou jihomoravské kandidátky, tedy té, kde kraluje jako lídr Stropnický.

Švancara: Má doména? Korupce ve sportu!

„Chtěl bych se pohybovat v oblasti sportu. Co se Brna týče, mám obrovský zájem na výstavbě stadionu a dění kolem něj. Jinak se budu zajímat i o problematiku korupce ve sportu, která je teď hodně aktuální,“ prozradil Švancara v půlnočním rozhovoru ParlamentníchListů.cz, kde také uvedl, že ANO rozhodně nepůjde do koalice například s komunistickou stranou.

„Nedovedu si představit, že bychom se začali najednou kamarádit s ODS nebo ČSSD. To jsou strany, které po tom, co tu předvedly, opravdu nemusím. My jsme připraveni na různé situace, můžeme být v opozici a pak samozřejmě využijeme čas, jak k prosazování a vysvětlování našich programových bodů, tak k dalšímu budování našeho hnutí. My se do vlády nehrneme, nejde nám o jedno volební období,“ dodal Švancara pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václavák ožije: Danko od Fica jede za Okamurou. A hvězda z Francie

13:58 Václavák ožije: Danko od Fica jede za Okamurou. A hvězda z Francie

Předvolební kampaň před eurovolbami vrcholí a hnutí SPD chystá ve čtvrtek velkou akci na pražském Vá…