Hajzlíci byli a budou, znělo na akci Radka Johna. Ten prozradil, co by mohlo lidi dostat do ulic. Začne to prý dnes

20.05.2014 8:05

REPORTÁŽ O vekslácích, z nichž se stali kmotrové a lidé ve vysoké politice, promluvil mimo jiné v pondělí večer na setkání s občany v Brně - Černovicích lídr ve volbách do Evropského parlamentu za Věci veřejné Radek John. Na besedě ho doprovázel režisér Vít Olmer, jeho žena Simona Chytrová a herec Roman Skamene. Řeč byla i o Olmerově filmu Bony a klid 2, který má premiéru právě dnes. Z Johnova vyjádření vyplývá, že filmu dává politický a společenský význam.

Hajzlíci byli a budou, znělo na akci Radka Johna. Ten prozradil, co by mohlo lidi dostat do ulic. Začne to prý dnes
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda VV Radek John


Radek John, autor scénáře Bony a klid I, hned v úvodu upozornil, že když ho Vít Olmer oslovil s tím, že může napsat pokračování, neměl čas, protože v té době právě působil na Ministerstvu vnitra. „Snažil jsem se tehdy honit kmotry, aby je konečně policajti začali vyšetřovat. Ti nyní vyšetřují Rittiga, Dalíka, Janouška a další, proto jsem se nestihl podílet na scénáři. Dvojka je tedy dílem Víta Olmera,“ uvedl na vysvětlenou bývalý ministr vnitra Radek John.

Bývalí veksláci nás připravili o stovky miliard

„Pokud člověk srovná jedničku a dvojku, tak jednička byla sranda, kde veksláci okrádali Němce o pár korun na markách a potom okrádali nás, kdo jsme si od nich kupovali bony. Nešlo o žádné velké prachy. Sami o sobě tehdy říkali: My ale přece pomáháme socialistické ekonomice tím, že prodáváme bony talentovaným klukům, kteří si za to kupují počítače,“ připomněl něco z nedávné historie politik.

Za desítky let se ale dle Johna přetransformovali v kmotry a stojí v pozadí politických stran, kde mají vliv na veřejné rozpočty. „Stojí za předražováním zakázek, za tím, že u nás stojí dálnice třikrát více než v Německu a jsou třikrát méně kvalitní. Nyní  nás připravili o miliardy. Dnes jsou pro nás tedy tvrdě neužiteční a jsou to zločinci a lumpové. Nedávali jsme dvacet let pozor a stálo nás to několik set miliard korun,“ uvedl lídr VV do Evropského parlamentu.

Olmerovy nápady nejsou šílené, šílená je realita

Součástí besedy bylo také promítnutí krátké ukázky z filmu Bony a klid 2. „Ta scéna se vám může zdát nadnesená, ale je podle skutečné události. Kdo zná osudy kmotrů, tak ten ví. Toto bylo inspirováno mejdanem kmotra Jurečka, kmotra ODS z Plzeňského kraje. Včetně toho, že si pořídil ty kozy a bral je s sebou na filmový festival. Pokud by se vám tedy zdálo, že nápady Víta Olmera jsou šílené, tak nikoliv. Šílená je realita,“ upozornil přítomné John. Poté dodal, že v minulém volebním období v Parlamentu potkával tři bývalé veksláky. „Realita bohužel pokračuje dál. Nedávno jsem dostal dopis od jednoho vysokého politika, o kterém jsem řekl, že jsem se doslechl, že také dělal veksláka. Jméno vám říkat nebudu, protože nemám peníze na právníky,“ podělil se o zkušenost režisér Vít Olmer.

Lidé by neměli volit strany, které řídí kmotři

„A změní se tím filmem něco?“ zeptala se jedna z návštěvnic s pochybami v hlase. Ihned si ale také sama odpověděla: „Pochybuju o tom! Hajzlíci zůstanou a budou.“ S jejím názorem ale nesouhlasil Radek John, který okamžitě zareagoval. „Řeknu vám svou zkušenost s Bony a klid I. Když byly v listopadu 1989 na Václaváku demonstrace a začala sametová revoluce, bylo zasedání ÚV KSČ a tam zaznělo: Neměli jsme povolit ty Bony a klid! To nám vyhnalo lidi do ulic! Věřím, že lidi naštve i dvojka, což je velmi dobře. Lidé si z toho musejí vyvodit nějaké konsekvence. Například nevolit strany, které řídí bývalí veksláci,“ radil lídr za VV.

Dále upozornil, že dnes vychází najevo, že celou Nečasovu vládu řídil kmotr Rittitg. „Prostě organizoval, kdo kde bude ve státních úřadech a jak zamezit tomu, aby se vyšetřovalo, který kmotr co ukradl. Logicky tedy, když se toto dozvíte, tak je asi pro vás potom strana, kterou řídí kmotr, nevolitelná. Pokud si lidé z toho nevyvodí tyto konsekvence, tak se nemůže změnit nikdy nic, protože něco se dá změnit jen při volbách,“ uvedl John. Žena v sále se ale nedala jen tak odbýt. „Víte, ono je pěkné to takhle vykládat, ale když to vezmete, kolik těch případů se šetří, co se vyšetří a takový Rittig potom odchází s úsměvem na rtech a je vychechtaný,“ oponovala žena.

John připomněl boj s Nečasem

„Vzpomeňte si, že do roku 2010 nebyl vyšetřovaný žádný kmotr ani politik. Bylo potřeba půl roku bojovat s Nečasem o nového nezávislého policejního prezidenta. A Nečas věděl, že to nesmí dopustit, protože nezávislý policejní prezident rozhýbe policii. Proto se tomu šíleně bránil a naštěstí prohrál. Za ministra vnitra Langera, který si dosadil policejního prezidenta Martinů, vydal Martinů rozkaz, že veškerá vyšetřování na území republiky musí policajti hlásit na Policejní prezidium. Což bylo opatření, že když začali vyšetřovat nějakého vlivného, ohlásili to na Policejní prezidium, odkud vlivného člověka varovali a policajta smetli, aby si nic takového už nedovolil. Takto klepli přes prsty asi dvacet policajtů. Nakonec v roce 2009 to bylo tak, že když nějaký policajt přišel za svým šéfem a řekl: Chci vyšetřovat tohle a je v tom tenhle, pak dostal doporučení, že to nemá dělat, protože je to zničí. Tohle se změnilo výměnou policejního prezidenta. Zrušilo se toto nařízení, proto politici nevěděli, že jsou vyšetřováni, proto Rath nevěděl, že je odposloucháván, a nevěděli to ani Nagyová a Nečas, proto Kalousek nezabránil vyšetřování Parkanové,“ popsal vývoj událostí bývalý ministr vnitra.

Sázka o demižón vína

„Kauza Rath má 25 000 listů. Vy byste měla být nespokojená, že dvacet let tady nikdo nezařídil, aby tady policie vyšetřovala. My jsme to zařídili v roce 2010. Vy jste teď ale nespokojená, že to není rychle. Zaplať pánbůh, že to ale je,“ poučoval návštěvnici Radek John. „Já bych se s vámi ráda sešla za takové dva roky, protože se Rathovi, Nagyové ani Rittigovi nic nestane,“ řekla rozhodně žena. „Vsaďme se o demižón vína, že ano,“ oponoval John. „Za dva roky, jo? Oni doufali, že policii zatlačí do kouta, ale já doufám, že se tak už nestane. Džin už byl vypuštěn z láhve,“ pokoušel se o sázku John.

Na premiéru jsou prodány tisíce lístků

Přítomní se dále od režiséra Víta Olmera dozvěděli, že se film Bony a klid 2 natáčel třiadvacet dnů a trvá rovných devadesát minut. „Dnes máme v Olomouci předpremiéru a zítra je v Praze premiéra. V kinech se pak začne film promítat od 22. května,“ upozornila Simona Chytrová. „Premiéra bude v pražské Tipsport areně. Podle producenta se tam už prodalo snad tři tisíce lístků,“ upřesnil Vít Olmer. Potom se umělci museli rozloučit a uháněli do Olomouce na avizovanou předpremiéru. Při loučení ještě autor filmu prozradil, že uvažuje o třetím dílu filmu. Podle Johna by se mohl natočit v Parlamentu, kam veksláci pronikli. „Jsem rád, že jsem sem přišel. Pana Johna obdivuji. Sledoval jsem jeho pořad Na vlastní oči. Moc mu fandím! Podařilo se mu už tehdy vypátrat věci, na které nepřišla ani policie. Věřím, že by toho v Bruselu hodně udělal, proto ho budu volit,“ uvedl dvaasedmdesátiletý Zdeněk Brückner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…