Jeden den a po smrti Schwarzenberga kyselá slova. I od blízkých kruhů

13.11.2023 11:41 | Komentář

Čím se Karel Schwarzenberg zapsal do českých dějin? ParlamentníListy.cz se českých politiků napříč stranami ptaly na názor na zesnulého politika a představitele starého šlechtického rodu. Padly připomínky k jeho spolupráci s Václavem Havlem, pomoci disentu v době komunismu, ale i názory na poválečný odsun Němců. TOP 09, kterou s Miroslavem Kalouskem vybudoval, prý nyní čelí úpadku kvůli jeho nástupcům.

Jeden den a po smrti Schwarzenberga kyselá slova. I od blízkých kruhů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg zemřel v sobotu ve svých nedožitých 86 letech. Před tím byl delší čas hospitalizován nejprve v pražské VFN na Karlově náměstí a několik posledních dnů života ve Vídni, kam ho zhruba před týdnem nechala letecky přepravit jeho rodina. 

Anketa

Je srovnání Petra Fialy s Milošem Jakešem přehnané?

3%
95%
hlasovalo: 22006 lidí

Kníže, jak mu mnozí říkali i přes stále platné zrušení šlechtických titulů, působil v české politice prakticky celou polistopadovou éru. Byl kancléřem prezidenta Havla, později dvakrát ministr zahraničí. Nejprve ve vládě Mirka Topolánka a později v Nečasově kabinetu. 

V roce 2013 se utkal o prezidentský post v první přímé volbě s Milošem Zemanem. Oba politici se dokázali i přes vyostřenou předvolební kampaň v letech následujících setkávat a se zálibou diskutovat.

Jak se Karel Schwarzenberg zapsal do českých dějin? S touto stručnou otázkou jsme se obrátili v rámci ankety na politiky napříč celým spektrem. 

„Já osobně vidím největší přínos Karla Schwarzenberga v té rané fázi přechodu na demokracii. Ať již v době před sametovou revolucí, kdy výrazně pomáhal československému disentu. Mj. šlo o Československé dokumentační středisko, které založil s Vilémem Prečanem nebo o pomoc řadě dalších lidí z disentu. Důležitá byla i jeho velká pomoc Československu po roce 1989, kdy stál po boku Václava Havla, otevíral díky svým kontaktům dveře do zahraničí a měl velkou zásluhu na tom, že naše země získávala v prvních měsících a letech po revoluci ve světě respekt a uznání,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda Sněmovny a šéf stínové vlády hnutí ANO Karel Havlíček.

Přes nesouhlas v řadě názorů oceňuje bývalého politika i senátor Zdeněk Hraba, který je jako nezávislý členem klubu ODS a TOP 09. „Kníže Karel Schwarzenberg byl dle mého unikátní tím, že se dokázal bavit i s lidmi, se kterými nesouhlasil a dokázal říkat věci na přímo. Lidí s takovými vlastnostmi je v české politice bohužel nedostatek. A to říkám jako člověk, který s ním v mnoha věcech nesouhlasil,“ uvádí Hraba.

„Byl bez pochyby výraznou postavou devadesátých let. Ale s jeho výroky a diametrálně odlišnými názory jsem nikdy nesouhlasil. Za všechny uvádím vyjádření, že poválečný odsun Němců považuje za nespravedlivý, Benešovy dekrety za neplatné a také vyjadřoval poděkování za podporu předsedovi Sudetoněmeckého landsmanšaftu Berndu Posseltovi. Těmito výroky se opravdu zapsal do českých dějin,“ vyjádřil se poslanec SPD Radovan Vích.

Podle senátora ODS Tomáše Jirsy se Schwarzenberg do českých dějin zapíše jako důstojný pokračovatel slavného rodu, který významně pozvedl Hlubokou nad Vltavou a jihočeský region. „Vím, o čem mluvím,“ konstatuje Jirsa, který je starostou Hluboké nad Vltavou a senátor za Český Krumlov, což jsou obojí „schwarzenberské“ destinace. 

„Založil a dostal do Sněmovny novou politickou stranu – TOP 09. Je pravda, že ta strana je nyní v rukou jeho pokračovatelů na cestě k úpadku, ale pořád je to výkon, který se podaří maximálně pár lidem během jedné generace. Vnímám, že řada lidí to připisuje spíše panu Kalouskovi, ale Karlu Schwarzenbergovi jeho vliv na českou politiku upřít nelze,“ sdělil redakci europoslanec za Piráty Mikuláš Peksa.

Senátor ODS Jiří Oberfalzer míní, že se Karel Schwarzenberg do českých dějin zapíše především jako kancléř a poradce prezidenta Václava Havla. „Otevřel mu dveře do nejdůležitějších zemí světa,“ uvádí senátor.

„Karel Schwarzenberg byl apoštolem, jenž v roce 2013 s čírem na hlavě předvedl, jak se za pomoci monumentálního mediálního kobercového náletu lze stát z nepříliš populárního předsedy nepříliš populární politické strany a nepříliš populárního ministra zahraničí ve zcela nepopulární vládě Petra Nečase miláčkem davů sahajícím po prezidentském trůnu na Pražském hradě,“ reagoval na otázku první místopředseda Trikolory Petr Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

TOP 09 chtěla pomocí Schwarzenberga, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLadislaw , 13.11.2023 15:08:17
získat moc a zrušit Benešovy dekrety, dát bývalým sudetským Němcům nebo jejich potomkům majetky v ČR a spolupracovat s Posseltem. Oni chtějí abychom zapomněli, že sudetské Němce vedli SS Brigadeführer Konrad Henlein a SS Gruppenführer Karl Hermann Frank. Ale to zapomenout nelze, na to doplatilo životem 364 000 Čechů.

|  31 |  0

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…