Jsme za voly, zaznělo z ČSSD. Čtěte o skutečných dopadech církevních restitucí

07.01.2014 7:45

O tom, že přísloví „sliby chyby“ stále platí, se možná brzy přesvědčí sociální demokraté. Církevní restituce se mohou stát rozbuškou, která rozdělí sociální demokraty, naštve nespokojené voliče ČSSD a nažene je do náruče komunistů. Před volbami totiž vedení sociálních demokratů slibovalo občanům, kteří brojili proti vydání majetku církvím, že tento „mizerný, nespravedlivý a neslušný zákon“ změní a zabrání výplatě miliard církvím.

Jsme za voly, zaznělo z ČSSD. Čtěte o skutečných dopadech církevních restitucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Anketa

Souhlasíte s církevními restitucemi?

6%
91%
hlasovalo: 72825 lidí

Jenže lídři strany brzy pochopili, že s rozsahem restitucí mohou cokoli udělat pouze po dohodě s církvemi, protože zejména ve finanční části již byly smlouvy podepsány a platí. A církve se majetku, na který čekaly přes dvacet let, dobrovolně vzdát nechtějí. Takže je otázka, zda pracovní skupina složená z poslanců ČSSD a zástupců církví, která má jednat o možné revizi restitucí, k nějaké dohodě vůbec dospěje.

Komunisté: ČSSD couvá

Komunisté, kteří již předložili návrh zákona o referendu o zrušení zákona o církevních restitucích, obviňují sociální demokraty z toho, že couvají od svých předvolebních slibů, na které nalákali voliče. Politolog Jan Bureš připouští, že sociální demokraté udělali chybu, když na církevních restitucích postavili předvolební kampaň do Poslanecké sněmovny, byť bylo jasné, že když jsou podepsané smlouvy, nebude možné bez dohody s církvemi nic měnit. „Souhlasím, že byla chyba, když ČSSD slibovala, že s tím může něco zásadního udělat. Někteří slibovali zásadní změny, jiní byli opatrnější a říkali, že jediné, co se dá dělat, je maximálně jednat s církvemi,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Katolická církev se „zašprajcovala“

Ale určitá naděje, že k dohodě mezi politiky a církvemi dojde, podle politologa Jana Bureše existovala. „Protože někteří politici sociální demokracie mají blízko například k církvi husitské i dalším, domnívali se, že když se tyto protestantské církve veřejně zřeknou výše náhrady, může trochu ustoupit i katolická církev,“ vysvětlil, na co ČSSD spoléhala. Ale katolická církev, prý i díky kardinálu Dukovi a velmi radikální klice, která církvi vládne, se „zašprajcovala“, možná i kůvli excesům, které se odehrály před volbami v souvislosti s vystoupením kardinála Duky v Českém rozhlase. „Katolická církev řekla, že od ničeho neustoupí,“ shrnul politolog. Podle něj téma vracení církevního majetku sociální demokraté, pokud jde o kampaň, nezvládli dobře.

Vždyť nejde o bůhvíjaký majetek, říká sociolog

Také sociolog Jan Hartl uvádí, že výzkumy STEM svědčí o tom, že téma církevních restitucí se zdálo být tahákem předvolební kampaně levice. „Bylo zřetelné, že sociální demokracie hodlá ubírat finanční odškodnění, proto teď může být v obtížné pozici, když to nebude schopna uskutečnit,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz. Také si myslí, že to ČSSD trochu přehnala, téma bylo podle něj předvedené veřejnosti ve vypjatě emotivní poloze. „Vypadalo to, že se bude vracet bůhvíco, přitom se jedná o jedno procento půdního fondu nebo o šest procent lesů. Ale jiné problémy, které představují větší hodnotu, zůstaly v kampani nepovšimnuty,“ upozorňuje sociolog.

Sociální demokraté se podbízeli voličům

Podle sociologa bylo asi trochu zbytečné, že se sociální demokraté v boji s komunisty o levicové voliče přetahovali a zbytečně se podbízeli. „Podbízeli se velké většině národa, která nemá církve a návrat církevního majetku dlouhodobě v oblibě. To je velmi nepraktické a svazující,“ míní Jan Hartl. Ale připouští, že v naší společnosti dosud nebyl velký problém, když volební sliby zůstaly jen na papíře, protože lidé jsou prý víceméně srozuměni s tím, že volební sliby se neplní. „V tomhle ohledu voliči sociální demokracie zase až tak překvapeni nebudou,“ konstatoval. I když by podle něj, pokud chtějí být sociální demokraté vedoucím činitelem koaliční vlády, měli najít nějaký realistický postup, nějakou cestu, jak v souvislosti s restitucemi utlumit emoce.

Pro ČSSD bude obtížné s komunisty spolupracovat, dokud nepochopí, že se musí napravit křivdy

Rozdíl v současném postoji k církevním restitucím podle Jana Bureše je ukázkou toho, jak odlišně uvažují sociální demokracie a komunistická strana. „Je pravda,“ konstatuje politolog, „že při projednávání zákona o církevních restitucích se vládní koalice neohlížela na opozici. Ale sociální demokracie ví, že když má být dokončena standardní transformace a má tu být vytvořena kvalitní demokracie západního typu, tak se prostě Česká republika musí vyrovnat s problémem navrácení majetku, který byl církvím ukraden,“ připustil politolog. Proto podle něj ČSSD váhá připojit se k tomu, co radí komunisté, tedy všechno zvrátit, zrušit zákon a přestat církvím vracet majetek. „Dokud KSČM nepochopí, že se ta zásadní vlastnická transformace udělat musí, aspoň proto, aby došlo k narovnání nějaké křivdy, bude do té doby pro sociální demokracii obtížné s komunistickou stranou spolupracovat,“ shrnul Bureš.

Lidí, kteří jsou odpůrci církevních restitucí, je hodně

Bylo by logické, říká sociolog Jan Hartl, že by komunisté téma církevních restitucí zvedli, kdyby došlo k předčasným volbám. „Mohli by argumentovat, že stojí neochvějně na svých pozicích, zatímco jiní, například sociální demokracie, lavírují. Těch lidí, kteří jsou výraznými odpůrci církevních restitucí, je hodně,“ konstatoval Hartl, že kdyby tuto frontu politického boje vůči sociální demokracii komunisté otevřeli, mohlo by jim to prospět. „Ale myslím, že to neudělají, protože to pro ně není praktické, oni potřebují udržovat jakýs takýs konsenzus a jen mírné soupeření.“

Politolog varuje proti anticírkevním náladám

Jestli se komunisté uvolněného tématu boje proti církevním restitucím přece jen se vší silou chopí a zda se jim to vyplatí, se podle politologa Jana Bureše může ukázat ve volbách, které nás čekají v letošním roce. „Bude záležet i na tom, jestli budou média zveřejňovat případy vracení nějakých citlivých památek, na to může veřejnost reagovat velmi kriticky,“ připouští politolog. Ale dodává, že i klíčové památky byly vždycky v minulosti církevními památkami. „K čemu to stát potřebuje? Jen to stojí peníze na údržbu. Vždyť je církev nezavře ani nikam neodveze,“ namítá proti výhradám k vracení majetku. Problém vidí spíš ve finanční náhradě, která prý může do budoucna výrazně posílit postavení katolické církve. Proto prý bude záležet na tom, jak církev majetek využije. Jestli to bude pro sociální služby veřejnosti, tak to lidé nakonec přijmou. „Pokud ale bude církev bohatnout a provokovat společnost svým bohatstvím, tak se tu zase mohou obnovit klasické anticírkevní, téměř husitské nálady,“ varuje před možnými důsledky politolog.

Smířlivý postoj vedení ČSSD se nelíbí ani některým členům

Ale současný poměrně smířlivý postoj vedení sociální demokracie k církevním restitucím vyvolává nevoli i v samotné sociální demokracii. Nespokojenost neskrývá například poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. „Když nám teď vedení strany řekne, že se s restitucemi prý nedá nic dělat, připadá mi, že když jsme seděli ve sněmovně i v noci, abychom jim zabránili, tak jsme dneska za voly. A z toho jsem smutný, protože nerad bejvám za vola,“ přiznal doslova ParlamentnímListům.cz Jandák. A není sám, kdo se nechce vzdát. Sociální demokrat, advokát Jiří Vyvadil založil občanské sdružení s názvem Občané proti církevním restitucím, které hodlá bojovat proti církevním restitucím mezi občany. Jako jeden z prvních se ke skupině přidal poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Uvnitř strany je víc těch, kteří jako komunisté odmítají vzít na vědomí, že zákon a dohody platí a že to potvrdil i Ústavní soud.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…