Kala dostal od poslanců zelenou do čela NKÚ. Kalousek ale hovořil o gerontoboxovi

19.03.2013 16:49

Poslanci zvolili kandidátem na prezidenta šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) podle očekávání současného viceprezidenta úřadu Miloslava Kalu. Na jeho jménu se dopředu shodla ČSSD s ODS. To, že budou volit Kalu, přislíbili před volbou i komunisté. Naopak ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) proti Kalovi za debatním pultíkem protestoval ostrými slovními výpady. Kalu musí ale jmenovat do funkce prezident Miloš Zeman.

Kala dostal od poslanců zelenou do čela NKÚ. Kalousek ale hovořil o gerontoboxovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek s Petrem Nečasem ve sněmovně

Pro Miloslava Kalu jako prezidenta NKÚ hlasovalo v tajné volbě 108 poslanců. Vládní TOP 09/STAN navrhla do šéfa Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Miloslava Vaňka. Ten ale dostal jen 49 hlasů.

"My prostě nechceme, aby kolegium NKÚ bylo odkladištěm odložených poslanců, jako jsou Kala, Sehoř, Hrnčíř či Reisigl, což se datuje od opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS a rozhodně to není ku prospěchu odborné úrovně a vážnosti Nejvyššího kontrolního úřadu," podotkl k nominaci Vaňka dnes dopoledne ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Tato svá slova pak zopakoval před poslanci a navíc přidal i pár svých ostřejších slovíček. Okomentoval to ale vše tím, že není volbou ČSSD a ani ODS rozčílen.

"To rozčílení by vypadalo jinak," utrousil za sněmovním pultíkem Kalousek. Připomněl, že jmenování do čela NKÚ podle klíče stranického nominanta má svůj poměrně hluboký kořen v dobách opoziční smlouvy.

„Tenkrát se ty dvě strany oné dohody nebo mocenského kartelu - jak si přejete - dohodly, že kolegium NKÚ bude obsazováno paritně. Lojzík a Franta budou z ČSSD, Maruška a Pepík budou z ODS, možná dáme sem tam někoho lidovcům a když budou hodní komunisti, tak také dáme někoho komunistům. A tímto způsobem to probíhalo," zdůraznil Kalousek.

„Ono to vypadá - a já netvrdím, že to tak je - ale opravdu to intenzivně vypadá, že tam ty dvě rozhodující politické strany odkládaly poslance, se kterými již příliš nepočítaly v další politické kariéře. Něco s nimi udělat musely, protože to byli jejich významní členové, a tak tedy dohoda o kolegiu NKÚ byla takovou vhodnou možností odpovědi na nerudovskou otázku ´kam s ním´,“ řekl dále.

Kolegium NKÚ má být odkladištěm, babyboxem nebo gerontoboxem?
 

Kalousek prý jen uvažuje, zda opravdu bude sloužit prestiži NKÚ, zda kolegium NKÚ bude dominantně odkladištěm. "Nebo chcete-li babyboxem nebo gerontoboxem odložených poslanců. To je otázka, kterou bychom si skutečně měli položit. Zda má být kolegium odkladištěm odložených poslanců," dodal Kalousek a vyzval poslance, aby se zamysleli, zda "handl" mezi ODS, ČSSD a KSČM ohledně volby členů vedení úřadu skutečně zvýší prestiž NKÚ i sněmovny.

Naopak o Vaňkovi hovořil jako o kandidátovi, který je sice členem ODS, ale je nestranný a má praxi i manažerské zkušenosti ve státní správě.

Jenže Kalouskova slova nechtěl jen tak přejít šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Kalouskovi na oplátku připomněl, že sněmovna v minulosti zvolila prezidentem NKÚ Františka Dohnala, který byl stejně jako tehdy Kalousek členem KDU-ČSL a navíc byl hejtmanem Kraje Vysočina. Kalu pak naopak popsal jako člověka, který má důvěru veřejnosti i občanských iniciativ, které se věnují boji proti korupci. Má také pověst toho, kdo zlepšil pověst NKÚ po předchozím prezidentu Dohnalovi.

O Horníkové rozhodnou až v pátek

Poslankyně Zdeňka Horníková, jíž naopak navrhovala kdysi ODS, zřejmě na oplátku získá post viceprezidentky úřadu. Horníková přitom ještě v únoru usilovala o nejvyšší post. O Horníkové se bude rozhodovat až v pátek.

Kala dostal nejvyšší počet hlasů už v únorové volbě, v níž ale poslanci nikoho nevybrali.

Dosavadního viceprezidenta NKÚ Miloslava Kalu do funkce musí ještě jmenovat prezident republiky Miloš Zeman.

Kala vedl úřad od loňského února, kdy kvůli pravomocnému rozsudku skončil ve funkci tehdejší prezident úřadu František Dohnal. Kala se stal viceprezidentem NKÚ v roce 2008, předtím byl od roku 2002 poslancem ČSSD.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…