Kalousek přinesl do sněmovny papír, který mu velmi pomohl při boji s vládou

16.07.2014 12:23

Hned v úvodu středečního jednání Poslanecké sněmovny o služebním zákonu se vytasil se silným trumfem předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Předčítal z materiálu Evropské komise, z něhož vůbec nevyplývá, že nepřijetím zákona o státní službě k 1. lednu příštího roku bude pro nás znamenat ohrožení čerpání fondů Evropské unie. Vysvětlení chce po vládě i poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

Kalousek přinesl do sněmovny papír, který mu velmi pomohl při boji s vládou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Na programu mimo jiného i služební zákon

Středeční jednání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny se může protáhnout až do nočních hodin. Ještě před klíčovým bodem programu, jímž je návrh poslanců Romana Sklenáka, Jeronýma Tejce a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 218/2002 Sb., o službě státních zaměstnanců ve správních úřadech a o odměňování těchto zaměstnanců a ostatních zaměstnanců ve správních úřadech (služební zákon), byl jasnou většinou schválen společný návrh poslaneckých klubů ČSSD a hnutí ANO, aby se dnes jednalo i hlasovalo po 19. a 21. hodině.

Hned po zprávě zpravodaje zákona Romana Sklenáka si vzal slovo předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Budeme mít spoustu dotazů a připomínek, a to se máme ptát prázdných židlí?“ upozornil Stanjura důrazně na to, že na svých místech neseděli ani předkladatel, ani zpravodaj zákona. To byl ale jen lehoulinký předkrm před chodem, který sněmovně poté servíroval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kalousek si vychutnával, jak koalici zaskočil

Exministr financí ve své řeči s gustem mluvil o předloženém návrhu jako o paskvilu a odmítl častá zdůvodnění koaličních politiků, proč je třeba zákon přijmout co nejdříve tak, aby mohl platit už od 1. ledna 2015, že by nepřijetím bylo ohroženo čerpání strukturálních fondů Evropské unie. Následně se pustil do předčítání kritických poznámek Evropské komise k vládní normě, jejichž znění v českém i anglickém jazyce slíbil vyvěsit na webové stránky TOP 09.

Tento dokument prý mají k dispozici i členové vlády, jen s ním Poslaneckou sněmovnu neseznámili. Podle něj není vůbec nutné, aby zákon začal platit příští rok, protože čerpání peněz z Evropské unie to nijak neohrozí. „Ti členové vlády, kteří si vzali evropské fondy jako rukojmí, aby prosadili tento paskvil, prostě neříkali pravdu,“ vychutnával si Miroslav Kalousek momentální převahu nad koalicí a zdůraznil, že rychlost by neměla být na úkor kvality předpisu.

Jandák chce po vládě vysvětlení

Vládu pak vyzval k serióznímu jednání s opozicí o podobě služebního zákona. Zároveň varoval, že pokud koalice zákon prosadí svou většinou ve sněmovně, bude TOP 09 až do konce volebního období prohlašovat, že zákon změní, jakmile k tomu bude mít sílu, což rozhodně ke stabilitě nepřispěje. „Navíc schválením paskvilu si u Evropské komise nijak nešplhnete, spíše naopak. Když zákon o státní službě odfláknete, komisi rohlíkem neopijete,“ poznamenal Miroslav Kalousek.

Svým vystoupením koaliční poslance evidentně zaskočil. „Vyzývám všechny, aby slova, která tu zazněla, vzali jako vážná. zákon, který na desítky let ovlivní život v naší zemi. Mělo by se prověřit to, co říkal můj předřečník. Jsou zákony rychlé a dobré,“ zareagoval na Kalouskova slova poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. Zřejmě nejen on bude od vlády požadovat vysvětlení, jak to tedy vlastně je s podmínkou od Evropské komise pro čerpání z evropských fondů, jak to členové vlády několik měsíců tvrdí. Hned po něm si vzal slovo Miroslav Kalousek a požádal o hodinovou přestávku na jednání poslaneckého klubu TOP 09. Dodal přitom, že opravdu nejde o obstrukce.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…