Kalousek ve sněmovně: My tomu nerozumíme. Chceme přestávku, musíme si to srovnat v hlavě

18.06.2014 14:24

Schvalování normy o tzv. dětských skupinách se ve sněmovně odsunulo. Dětské skupiny mají být přitom další možností, kam by mohli vedle školek dávat pracující rodiče své potomky. Jenže poslanci přestože dnes normu projednávali hodinu, k hlasování se nedostali. Nepřehlednou proceduru kolem hlasování následně okomentoval třeba šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kalousek ve sněmovně: My tomu nerozumíme. Chceme přestávku, musíme si to srovnat v hlavě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Někdy je to ve sněmovně hodně těžké a občas kvůli nepříjemné normě dojde i na tzv. zmatečné hlasování. O co jde? Poslanci totiž dnes debatovali o tzv. dětských skupinách a když se měli dobrat po debatách k hlasování, tak šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik podal návrh, aby komora o bodu hlasovala až v pátek, tedy podal návrh na odročení normy. To se sice napoprvé podařilo, ale od jednoho z poslanců padla námitka na hlasování, takže se poté hlasovalo o této námitce a následně opakovaně o odročení bodu. To ale už sněmovnou neprošlo.

„Já respektuji a snad i trochu závidím, že většina z vás má bystřejší intelekt než my, ale přesto prosím o pochopení vůči nám pomalejším, že si proceduru musíme srovnat, a proto prosím o přestávku na jednání poslaneckého klubu TOP 09 v délce 25 minut,“ zavelel ale poté od sněmovního pultíku šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Dobře v tu chvíli věděl, že přestávka bude trvat fakticky do půl jedné, ovšem na tu dobu měla už sněmovna pevně zařazeny jiné, a to volební body.

Zasekla to Jermanová?

Schůzi poslanců totiž vedla místopředsedkyně komory Jaroslava Jermanová (ANO), která už byla několikrát opozicí kritizována za to, jak schůze poslanců řídí. I dnes na ní bylo vidět, že si nebyla jistá v kramflecích a opakovaná žádost o hlasování kolem odročení bodu na pátek pod jejím vedením vypadala vskutku jako „zmatečná“. Situace tak nebyla vůbec přehledná.

„Takto složitá procedura tady dlouho nebyla," podotkl k předloze o dětské skupině šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Někteří poslanci totiž poukazovali na množství navrhovaných změn, což Miroslav Kalousek počastoval slovy, že také mohou schválit paskvil.

„Dlouholetá zkušenost jak státního úředníka, tak poslance mi říká, že na základě tohoto množství pozměňujících návrhů a takto komplikované procedury, budeme-li to hlasovat a odhlasujeme-li dnes tento návrh, nemůže to skončit jinak než paskvilem,“ řekl Kalousek s tím, že má pocit, že z osobních názorů poslanců, ba dokonce i z politického boje kolem normy se jaksi už vytratilo dítě a proto žádá ,aby byl předložen znovu návrh na přerušení normy do příští schůze.

„Pokud se do hlasování pustíme, paskvil je absolutní jistota," zmínil Kalousek. S tím ovšem nesouhlasili předsedové klubů ČSSD a ODS Roman Sklenák a Zbyněk Stanjura.

Není to tak, že by se v tom nevyznal nikdo

„Není to tak, že by se v tom nikdo nevyznal a vznikl by paskvil," uvedl třeba Sklenák.

ČTK na konto tohoto zákona uvedla, že dnes s největší pravděpodobností už na hlasování nedojde, neboť poslanci mají na stolech další normy, které musí odhlasovat, například návrh na vyšší valorizaci důchodů, ovšem ani k tomuto bodu se nemusí dostat.

Dětské skupiny mají být další možností, kam by mohli vedle školek dávat pracující rodiče své potomky. Poslanci podali řadu pozměňovacích návrhů. Týkají se hlavně omezení horní věkové hranice na čtyři nebo pět let, aby před zahájením školní docházky děti byly v mateřských školách. Komunisté zase chtějí, aby pro provozovatele dětských skupin byly stanoveny podmínky kvalifikace a fungovaly neziskově. Poslankyně Nina Nováková (TOP 09/STAN) chce změkčit podmínku očkování dětí. Kritici poukazují na to, že dětské skupiny nebudou muset mít vzdělávací programy.

Sněmovní výbory navrhly zahrnout mezi možné provozovatele dětských skupin i spolky, což ovšem podle některých výtek zejména poslanců z TOP 09 může ohrozit už existující mateřská centra nebo lesní školky. Předejít by tomu měl návrh sněmovní komise pro rodinu o dobrovolné registraci dětských skupin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…