Kalousek ve sněmovně tak intenzivně pálil do Babiše, až nadzvedl Filipa

19.09.2014 13:20

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se opětovně pustil do cupování ministra financí Andreje Babiše (ANO), který ve sněmovně představoval návrh zvýšených střednědobých výdajových rámců na léta 2015 a 2016. To se ale pranic nelíbilo Kalouskovi. Proto Babišovi vmetl, že je lhář. Opětovně také mluvil o estébácích a o Agrofertu. Nadto předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura pohovořil o komunistických fízlech...

Kalousek ve sněmovně tak intenzivně pálil do Babiše, až nadzvedl Filipa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek řeční ve sněmovně

Poslanci jednali o navýšení střednědobých výdajových rámců na roky 2015 a 2016. V prvním roce mají proti dříve schválenému rámci vzrůst o 16 miliard korun a v dalším roce o 27,5 miliardy korun. Vláda je chce navýšit kvůli podpoře hospodářského růstu a kvůli svým prioritám.

Jak dnes řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO), současné schválené výdajové rámce sice navrhla bývalá vláda, ovšem prý neodpovídají výdajovým prioritám současné vlády, a spíše odpovídají vyšším odhadovaným příjmům státního rozpočtu. Pravici poté vyčetl hospodaření z dob jejího vládnutí a Miroslava Kalouska obvinil, že chtěl ukrást šedesát miliard korun na ekologické zakázky.

Babišova slova ale nejprve zvedla ze židle šéfa poslanců ODS Zbyňka Stanjuru, jenž obvinil vládu, že se snaží utrácet oproti původním plánům, ale přitom opozici tvrdí, že není prostor pro snižování sazeb daně z přidané hodnoty.

„V naší Poslanecké sněmovně může vystoupit poslanec a říct: vy jste chtěl ukrást šedesát miliard - a je ticho! A když vystoupí jiný poslanec a řekne údaje z životopisu: vy jste byl komunistický fízl, tak vládní poslanci to řeší v mandátovém a imunitním výboru a říkají nehorázné věty typu: on sice je komunistický fízl, ale ve sněmovně se to nesmí říkat," poznamenal jízlivě mimo jiné Stanjura.

„Já nevím, jestli nestojí za zamyšlení ta úvaha pana předsedy Stanjury, že jsme tady měli zdevastovanou zemi v roce 1990 především díky estébákům...Protože vezmeme-li dnešní týdeník ECHO - můžete jej najít i na mém facebooku - tak týdeník ECHO napočítal v bezprostřední přítomnosti vlastníka Agrofertu a prvního místopředsedy vlády 17 elitních agentů StB a KGB,“ začal následně spílat Babišovi i bývalý ministr financí Kalousek. Podle něj Babiš ve sněmovně předložil oproti roku 2013 „razantní zvýšení rozpočtových výdajů" a to přesto, že se jeho hnutí ANO - a hlavně sám Babiš - při svém nástupu do funkce bil v prsa, že výdaje sníží.

„Vám nedělá potíže říci jeden den něco jiného, než jste říkal včera. Vám nedělá potíže s otevřeným pohledem lhát, že jste nikdy nic neřekl, když jste řekl. Vám nedělá potíže říci, že snižujete výdaje, když současně vydáváte oficiální dokumenty, že je zvyšujete. Vám nedělá potíže říci, že snižujete strukturální deficit, když současně vydáváte oficiální dokumenty, že strukturální deficit zvyšujete," pálil do vicepremiéra Babiše Kalousek s tím, že vláda rezignuje na šanci stavět růst ekonomiky na zdravých makroekonomických základech.

„Pane ministře, vy neustále lžete. Lžete této Poslanecké sněmovně, lžete české veřejnosti. Jste si opravdu jist, že tohle je důstojná reprezentace vlády České republiky? Lhát pětkrát denně a popírat své vlastní věty, které jsem řekl včera?“ zmínil také Kalousek a ve své řeči připomněl věci, které už ve sněmovně vyslovil několikrát v minulosti. Nebylo tak v tu chvíli jasné, co vlastně za tisk mají poslanci před sebou, zda probírají financování Agrofertu, nebo snad něco podobného.

Nebylo to asi jasné ani předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi, který následně do sněmovního mikrofonu řekl:

„Občas mám chuť použít § 59 odstavec čtyři při řízení schůze z toho důvodu, že lidé nemluví k věci. Nečiním tak, protože tak učinit nemohu, protože většinou k věci nemluví ti, kteří mají přednostní právo.“

Šašci a klauni

Kalouskovi pak připomněl výrok Jana Wericha. "Ten říkal, že klaunů, těch je málo, ale šašků, těch je! A já říkám, že politiků, těch je, ale státníků máme málo!"

Na to se přihlásil předseda Úsvitu Tomio Okamura a zopakoval svá nedávná slova o show ve sněmovně. Následně požádal o přestávku na jednání klubu Úsvitu v délce deseti minut, a to proto, aby se dal prostor Babišovi a Kalouskovi, aby se spolu oba "dohádali".

Nakonec poslanci normu schválili. Pro hlasovalo 75 poslanců, proti bylo 29 ze 139 přítomných.

O co v tomto návrhu jde? Usnesením Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR č. 71 ze 4. schůze dne 19. prosince 2013 byl stanoven střednědobý výdajový rámec na rok 2015 ve výši 1 153,0 miliard Kč a na rok 2016 ve výši 1 163,5 miliard Kč.

Je navrženo rámce zvýšit

„Pro rok 2015 a 2016 je navrženo zvýšit střednědobé výdajové rámce, zejména z důvodu zabezpečení podpory hospodářského růstu v roce 2015 a v dalších letech, dále z důvodu realizace vládních priorit. Návrh na zvýšení odpovídá předpokládanému vyššímu odhadu příjmů státního rozpočtu," stojí ale v dokumentu předloženém ministrem Andrejem Babišem.

Zvýšení výdajů bude směrováno zejména do kapitol Ministerstva dopravy, Ministerstva zemědělství, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva vnitra a Ministerstva práce a sociálních věcí.

„Zvýšené střednědobé výdajové rámce zabezpečují nepřekročení referenční hranice pro deficit vládního sektoru ve výši 3 % HDP," stojí dále v příslušném tisku od Ministerstva financí.

Sněmovna schválila takové navýšení střednědobých výdajových rámců na roky 2015 a 2016, které v prvním roce mají proti dříve schválenému rámci vzrůst o 16 miliard korun a v dalším roce o 27,5 miliardy korun.

Střednědobé výdajové rámce jsou tvořeny v metodice sestavování státního rozpočtu, která je založena na peněžní bázi a vykazují se v konsolidované podobě, tj. s vyloučením vzájemných dotačních vztahů mezi státním rozpočtem a státními fondy, připomíná návrh z resortu financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…