Klasnová se čílila: Aby nám tady ta norma nezrála jako sýr

08.06.2012 9:56

Poslanci se hned ráno hádali o programu schůze. Důvodem byl fakt, že si navrhovali změnu bodů v programu, některé chtěli vyřadit, jiné zařadit a to přestože organizační výbor schválil jejich pořadí jinak. To ale vzbudilo mezi zákonodárci poměrně velký nesoulad a to hlavně ve chvíli, kdy koalice navrhla vyřazení bodu o NKÚ. „Aby nám tady ta novela nezrála jako sýr,“ pronesla pak k tomu rozladěná šéfka klubu VV Kateřina Klasnová.

Klasnová se čílila: Aby nám tady ta norma nezrála jako sýr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

„Včera se sešla K9 a projednávali jsme zesílení pravomocí o NKÚ. Počítáme tedy s projednáváním tisku na příští sněmovně,“ vysvětlila napřed poslancům vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

To ale poněkud vyvedlo z míry předsedu poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika, jenž nejprve kolegům vytkl, že je poněkud podivné, když na organizačním výboru program schůze odhlasují, ale pak si koalice s ním dělá, co chce.

„Proč tedy děláme na tom výboru program, když v pátek ráno dochází k masivnímu předložení změn?“ tázal se. Později ještě ke slovům Peake dodal: „Je to sice hezké, že K9 na něčem usnesla, ale náš ÚV se také na něčem shodl, ale nechceme, aby se to tady probíralo!"

Poslanci ale nakonec stejně vyřazení tohoto bodu neodhlasovali a to přestože vyřazení navrhoval šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. Zákonodárci zamítli ale i další návrh Stanjury vypustit z pořadu volbu nového prezidenta NKÚ. Oboje později kvitovala předsedkyně klubu VV Kateřina Klasnová.

„Chci poděkovat Poslanecké sněmovně, že nepodpořila vyřazení bodu o Nejvyšším kontrolním úřadu z pořadu schůze a pevně věřím, že se to do příštího týdne nerozmyslí, kdy pravděpodobně předseda poslaneckého klubu ODS dá tento návrh znovu. Prosím, setrvejte na svých názorech.....Nemyslím si, že by to mělo být znovu zaparkované ještě několik měsíců ve sněmovně a zrát to tady jako sýr. Ono by to taky mohlo zasmrádnout,“ pronesla k tomuto bodu. Klasnová totiž naopak navrhovala, aby se o předlohách k NKÚ jednalo už dnes.

Ústavní novela a novela zákona o NKÚ leží ve sněmovně už rok. Zatím byly projednány v prvním čtení a ve výborech. Koalice se ale na rozsahu rozšíření kompetencí ještě nedohodla.Trvá spor mezi ODS a TOP 09 o to, zda by měl mít úřad možnost prověřovat státní, krajské a obecní firmy. Občanští demokraté jsou proti a doporučují přísnější pravidla pro zveřejňování údajů o jejich hospodaření.

Smlouvě o přistoupení Chorvatské republiky k EU řekli ano

Poslanci poté schvalovali smlouvu o přistoupení Chorvatska k Evropské unii. Smlouvu o připojení Chorvatska k EU hladce schválil už koncem dubna Senát. K její ratifikaci chybělo ještě rozhodnutí sněmovny. Ta smouvě řekla ano, k přjetí ale byl nutný souhlas nejméně tří pětin poslanců.

Chorvatsko požádalo o přistoupení k EU v roce 2003. Jednání o podmínkách členství byla zahájena o dva roky později a ukončena loni v červnu.

Poslanci se poté začali zabývat předlohou o sociálně-právní ochraně dětí a o ústavní výchově. Novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí má snížit počet dětí v ústavech a naopak podpořit pěstounskou péči. Opozice předloze vyčítá, že vytváří z pěstounské péče trh. Cílem novely o ústavní výchově je snížit počet dětí ve výchovných zařízeních a posílit ambulantní péči o problémové rodiny.

Co způsobilo roztržku?

Karolína Peake ParlamentnímListům.cz později vysvětlila, jak to vlastně s dohodou kolem NKÚ je. "Na pořadu schůze Poslanecké sněmovny je tento měsíc už poněkolikáté návrh na změnu Ústavy a zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. Koalice navrhla tisky ze schůze ještě jednou stáhnout. To způsobilo sněmovní roztržku. Důvodem pro návrh na stažení je ale koaliční dohoda ze včerejší K9," vysvětlila Peake.

Na základě této dohody chce prý připravit spolu s ministerstvem spravedlnosti pozměňovací návrh. Tímto návrhem má být dosaženo rozšíření pravomocí NKÚ nejen na kontrolu hospodaření obcí a krajů, jak předpokládá původní návrh zákona, ale i na kontrolu podniků s většinovou majetkovou účastí státu, obcí a krajů.  

"Jsem velmi ráda, že se rýsuje kompromis a koaliční shoda na tom, že NKÚ bude moci kontrolovat i podniky, které sice jsou podle zákona soukromé, ale jejich spoluvlastníky jsou obce, kraje nebo stát. Z veřejných rozpočtů pak do těchto podniků plynou peníze, na které do teď NKÚ nedohlédne. Koalice plánuje projednání návrhu na červencové schůzi, kde by se měl volit i nový prezident Nejvyššího kontrolního úřadu," dodala Peake ve vyjádření.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…