Křeček by za Rathem jel: Poslanci ve vězení? Lidi se zblázní radostí

17.05.2012 20:54

Poslanec David Rath, který je v současné době v samovazbě v litoměřické věznici za údajné převzetí úplatku, má svá práva. Mezi ně například patří, že před tím, než ho sněmovna vydá, musí jeho obhajobu vyslechnout sněmovní Mandátový a imunitní výbor (MIV). Parlamentnilisty.cz se dotázaly některých členů výboru, co si myslí o tom, že by Ratha měli jet vyslýchat do vězení.

Křeček by za Rathem jel: Poslanci ve vězení? Lidi se zblázní radostí
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: David Rath je převážen do litoměřické vazební věznice

„Já už ve vězení byl, já to znám,“ smál se Jiří Dolejš z KSČM. V době studentských bouří v roce 1989 ho totiž zadržela SNB. „Bylo to 28. října 1989 a já jsem se zkrátka nerozešel, jak vyzývaly orgány, dost rychle. Tak nás všechny naložili do auta a nechali 48 hodin v cele předběžného zadržení," vzpomíná Dolejš. Tenkrát se s tím prý nemazali. „Skončil jsem ve vazební věznici na Pankráci."

Dolejš se očividně do Litoměřic nechystá. Raději by vězně Ratha nechal převézt do sněmovny. "Když se to domluví s příslušnými orgány, tak by v tom nemělo být nic složitého,“ říká Dolejš. Musí se jen prý dodržet příslušná bezpečnostní opatření.

Benda: Dojíždění do vězení je poněkud nešťastné

Poslanec Marek Benda (ODS) nevidí výjezdní zasedání v Litoměřické věznici jako dobrý nápad. „Nepřipadá mi šťastné, aby poslanci dojížděli za této situace do věznice,“ podotkl Benda. „Tedy, netvrdím, že bych představou věznice byla přímo nadšená, ale počkám si přece jen, jak se výbor dohodne,“ přidala se poslankyně Jana Kaslová (TOP 09).

SLEDUJEME Rathovo zadržení

„Tak se mi zdá, že je jednodušší dostat jednoho poslance do basy, než jednoho poslance do sněmovny,“ smál se Stanislav Křeček (ČSSD). „Podívejte, to máte v podstatě jedno,“ pokračoval. "Novináři budou mít žně v obou případech. Buď budou nadšeně natáčet, jak spoutaného poslance vedou do sněmovny, nebo, v druhém případě, budou stejně nadšeně natáčet, jak všichni poslanci výboru buší na bránu věznice."

Osobně by Křeček (civilním povoláním právník) dal přednost spíše výjezdnímu zasedání. „Vyslechnout ho výbor musí a to v jeho přítomnosti, protože na to má právo,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz poslanec. „A s ohledem na sympatie veřejnosti nad tím, jak poslanci nastupují do věznice, bych to viděl i jako jednodušší."

Bude to nejlepší zasedání, tvrdí Skalický

„Tak já s tím rozhodně problém nemám,“ řekl poslanec za TOP 09 Jiří Skalický. „Já si dokonce myslím, že to bude nejlepší zasedání Mandátového a imunitního výboru v jeho historii.“ Sám prý zatím žádnou osobní zkušenost s věznicí nemá. „A doufám, že ani mít nebudu,“ podotkl.

„Ta informace se ke mně také dostala,“ potvrdila ParlamentnímListům.cz Jana Drastichová z Věcí veřejných. "Na jednu stranu samozřejmě respektuji, že má poslanec Rath možnost se obhajovat, na druhou stranu opravdu nemám pocit, že bych za ním musela cestovat až do vězení."

Je David Rath vinen? Pojďte diskutovat SEM

"Mluvil jsem s kolegy z výboru napříč spektrem," podotkl iniciátor "výjezdové" myšlenky Jeroným Tejc (ČSSD). "Myslím, že z mnoha ohledů by to bylo opravdu vhodnější."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…