Nevydáme. Poslanci podrželi kolegyni popotahovanou policisty

10.06.2014 16:02

Poslanci nevydali svou kolegyni Zuzanu Kailovou (ČSSD) k trestnímu stíhání. Policie ji podezírá, jako ústeckou radní, z porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. S vydáním Kailové policii ve sněmovně souhlasilo 42 poslanců, proti bylo 81. Kailovou budou moci policisté případně stíhat až po skončení jejího poslaneckého mandátu.

Nevydáme. Poslanci podrželi kolegyni popotahovanou policisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Mandátový a imunitní výbor dnes poslancům na svém zasedání nedal žádné doporučení k hlasování, neboť nepřijal žádné usnesení. Členové výboru ale poslankyni v minulých dnech vyslechli, stejně tak vyšetřující policisty, po nichž chtěli doplňující informace.

Možné stíhání Zuzany Kailové souvisí s projektem vítání občánků, které pro město do loňského března organizovala společnost Darothore. V případu už policie obvinila primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka a radního Josefa Macíka (oba ČSSD).

Před poslanci napřed vystoupila sama Kailová.

Zdůraznila, že přišla do Poslanecké sněmovny hájit názory rodin s dětmi. Její policejní obvinění je ale prý dehonestací její osoby i její rodiny. Obvinění je dle jejího názoru účelová forma, jak zničit politické oponenty.

„Je v pořádku to, že jsem se o žádosti policie k mému vydání dozvěděla od paní v obchodě, kde jsem nakupovala se svým dvouletým synem? Je v pořádku to, že další, kdo mne kontaktoval, byli novináři s tím, že Policie České republiky uveřejnila tiskovou zprávu s celým mým jménem a se jmény mých kolegů a umístila ji na svůj web prý ve veřejném zájmu, a to ještě před tím, než žádost předala předsedovi sněmovny?“ tázala se dnes kolegů Kailová.

Podle ní je i zarážejícím faktem, že trestní řízení v této kauze, kterou policie šetří od února 2013, přichází nyní pět měsíců před komunálními volbami a týká se jen tří nejvyšších představitelů města za sociální demokracii.

„Jakékoli naše politické rozhodnutí, které jsme učinili, může být policií subjektivně vnímáno jako nesprávné a posuzováno jako trestně právní jednání. Policie by neměla, a to nejen dle mého názoru, zasahovat do demokratických principů našich rozhodnutí," dodala Kailová s tím, že ať se poslanci rozhodnou ohledně jejího vydání jakkoliv, s pokorou bude prý respektovat jejich rozhodnutí.

Kailové se zastali

Kailové se pak zastala celá řada poslanců. Třeba Jana Černochová z ODS přednesla za debatním pultíkem konkrétní příklad obvinění radních na radnici Prahy 2 z roku 2009, kdy radní byli obviněni jen pouhých 24 hodin, což podle ní bylo účelové, jelikož bylo právě před volbami.

„Chceme se podílet na tom, že budeme hlasovat pro vydání lidi, kteří jsou v komunální politice? Každý z nás se dostává někdy na hranu... Mějte to všichni na paměti,“ zdůraznila směrem ke kolegům Černochová.

František Laudát z TOP 09 připomněl, že už je mnoho případů, kdy se kriminalizují komunální politici. „Kriminalizace komunálních politiků došla už hodně daleko,“ řekl. Hlasovat pro vydání Kailové ale prý nebude, vzkázal dopředu kolegům.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Benešová: To usnesení je literární průjem

Marie Benešová (ČSSD) také zmínila, že nebude rozhodně hlasovat pro vydání Kailové. „Viděla jsem hodně usnesení podle paragrafu 60, ale tohle jsem nazvala literárním průjmem,“ řekla Benešová za sněmovním pultíkem s tím, že když státní zástupce bude mít rozum, tak musí toto obvinění logicky zrušit.

Když se podle Benešové, která je bývalou nejvyšší státní zástupkyní, zahajuje trestní stíhání, tak musí být z 80 procent jasné, že něco ona osoba také spáchala. „Ale tady z tohoto obvinění to nijak nevyplývá a číhá tomu účelovost z bot. Proto nebudu hlasovat pro vydání paní poslankyně,“ dodala Benešová.

Na její notu pak najela celá poslanců napříč politickým spektrem.

Svoboda: Každý mi připomíná mé obvinění

Třeba Bohuslav Svoboda (ODS) připomněl své obvinění. „Jsem ten, co to má už za sebou, a mám s tím zkušenosti,“ řekl Svoboda s tím, že ale od chvíle, kdy jej sněmovna vydala policii, tak už nemůže v klidu vykonávat mandát. „Každý novinář začíná rozhovor dotazem: vy jste byl sněmovnou vydán...,“ uvedl a odmítl, že někdo má politický program vydávat, což byla poznámka na adresu některých poslanců z hnutí ANO. Někteří zákonodárci z ANO totiž za sněmovním pultíkem uváděli, že budou hlasovat pro vydání Kailové.

Například se tak vyjádřil Radek Vondráček (ANO). Zdůrazňoval, že Poslanecká sněmovna není nezávislý soud. „Nevím, jestli nevydání je to správné řešení,“ řekl.

Nebylo by podle něho v pořádku, aby další obvinění, tedy primátor Ústí nad Labem Vít Mandík a radní Josef Macík, byli „pokusnými králíky".

Proti vydání Kailové nakonec hlasovala většina poslanců ČSSD, TOP 09, KDU-ČSL a ODS. Pro naopak byla většina zákonodárců hnutí ANO. Komunisté se hlasování převážně zdrželi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…