Ochromená Sněmovna. Vypadlo hlasovací zařízení, zhasla tabule a nikdo nevěděl, co dělat

08.12.2015 15:55

V Poslanecké sněmovně řádí zřejmě nějaký záškodný technický šotek. Ten si nejprve nalezl do drátů počítačové sítě, neboť po nějakou dobu nešel videopřenos ze Sněmovny, který bývá dostupný na webové stránce psp.cz. Později měli poslanci problém s hlasovacím zařízením a se světelnou tabulí, takže si kvůli tomu museli vzít technické přestávky. Nakonec si ale přece jen prohlasovali program své nynější schůze a tak se po více než hodině dostali ke svému prvnímu bodu, tedy k projednávání úplného zákazu kouření v restauracích.

Ochromená Sněmovna. Vypadlo hlasovací zařízení, zhasla tabule a nikdo nevěděl, co dělat
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Poslanci dnes začali projednávat předlohu, která přinese úplný zákaz kouření v restauracích a barech. Obce by podle zákona také mohly zakázat kouření na venkovních veřejných akcích. Zákaz kouření by se mohl vztahovat i na elektronické cigarety, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD však připouští možnost kompromisu.

Vládní norma o zákazu kouření v restauracích by rovněž zakázala prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech. Uložila by restauratérům povinnost nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo, byť by to byla kohoutková voda. Provozovatelé podniků by rovněž nesli zodpovědnost za to, že nebudou mít uvnitř mladistvé pod vlivem alkoholu.

Už nyní je jisté, že předloha nebude účinná od ledna příštího roku, jak se původně předpokládalo.

Česko je v rámci EU jediná země, kde kouření v restauracích není nijak upraveno. Kupříkladu v Německu platí úplný zákaz kouření ve veřejných prostorech, v barech, v restauracích nebo třeba na nádražích. Nejpřísnější opatření má Bavorsko. Slovensko podobné zákony přijalo v roce 2009. Ve všech restauracích, kde se podává jídlo, se tak nekouří, až na místnosti pro kuřáky. Nekuřácká místnost ale musí zabírat více než polovinu plochy a musí být u vchodu. Podobně je na tom také Rakousko. V Polsku zákaz kouření platí od roku 2010. Lidé si tam nezapálí na veřejnosti i nádraží, a v baru jen v případě, že je tam dobře větraná nekuřácká místnost.

Ubude zákazníků...

Protikuřáckou novelu odmítá Asociace hotelů a restaurací. Podle jejího prezidenta Václava Stárka je špatně, aby stát něco plošně zakazoval. Asociace se navíc obává, že podnikům kvůli novele ubude zákazníků.

„Stát, který není schopen zajistit funkci, kterou by měl mít, řekne provozovateli: Zajisti si to ty a udělej si to, jak chceš. Každý plošný zákaz, zvlášť tento, absolutně neřeší to, že existují restaurace na venkově, že existují čajovny, kde jsou vodní dýmky,“ upozornil média Stárek.

Protikuřácký zákon byl původně označovaný za prioritu současné vlády, ovšem dlouho se ho ani nedařilo zařadit na jednání Poslanecké sněmovny. Mezi odpůrce patří i opoziční ODS, která návrh bere návrh jako další omezení živnostníků.

Prezident Miloš Zeman vzkázal, že zákon nevetuje, ale upozornil, že podnikatelé si mohou stěžovat na zmařené investice, když nedávno oddělovaly prostory na kuřácké a nekuřácké.

Na začátku dnešního jednání se musela navíc Sněmovna vypořádat i s desítkami návrhů na úpravy programu nynější schůze, jak je podali poslanci pravicové opozice předminulý pátek. Tímto postupem se jim totiž podařilo zablokovat zahájení schvalování sporné elektronické evidence tržeb (EET). Sněmovna se má ale EET zabývat v pátek na zvláštní schůzi, kterou si vládní poslanci vyžádali.

Lékaři: patří to ke znakům vyspělosti státu!

Aby byl „protikuřácký zákon“ přijat, vyzvala včera poslance otevřenou výzvou řada lékařů.

„Nekuřácké vnitřní, někde i vnější veřejné prostory patří ke znakům vyspělosti státu. Česká republika je jednou z mála civilizovaných zemí, kde komplexní ochrana před vystavením tabákovému kouři ještě neexistuje,“ uvádějí v otevřeném dopise zaslaném ParlamentnímListům.cz předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková, prezidenti lékařské komory Milan Kubek a lékárnické komory Lubomír Chudoba, či profesor Vítězslav Kolek z České aliance proti chronickým respiračním onemocněním.

Úplný zákaz kouření v zařízeních společného stravování též doporučuje usnesení Evropského parlamentu ze dne 26. listopadu 2009 o nekuřáckém prostředí a doporučení Rady ze dne 30. listopadu 2009 o nekuřáckém prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…