Okamura žaluje Barboru Tachecí. Ta strach nemá: Škodíš sám sobě

01.02.2012 14:50

AKTUALIZOVÁNO Podnikatel Tomio Okamura se rozhodl podat žalobu na moderátorku pořadu televize Prima family Fakta Barbory Tachecí. Viní ji z úmyslných lží a pomluv, které poškozují jeho dobrou pověst, a jež může brát za bernou minci stejně tak, jako to učinil prezident Václav Klaus v polemice s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Okamura žaluje Barboru Tachecí. Ta strach nemá: Škodíš sám sobě
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

Už v úterý uvedl podnikatel a možný kandidát do Senátu Tomio Okamura pro ParlamentníListy.cz, že se chystá podat žalobu na Barboru Tachecí, moderátorku pořadu Fakta Barbory Tachecí televize Prima Family, za nepravdivé výroky, které v souvislosti s ním uvádí. Ve svém rozhodnutí se utvrdil poté, co moderátorčiny výroky vzal za bernou minci prezident Václav Klaus a použil je v polemice s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

„Na paní Tachecí podávám žalobu na ochranu osobnosti a budu žádat soud, aby zamezil úmyslným pomluvám a lžím paní Tachecí, které velmi zásadně poškozují moji dobrou pověst,“ uvádí Okamura ve svém prohlášení. Jedná se o moderátorčiny výroky z pondělního pořadu, v němž byl jejím hostem šéf české diplomacie.

Moderátorka zkreslila Okamurovy výroky

Moderátorka o něm ve svém televizním pořadu Fakta Barbory Tachecí řekla, že se ve spojitosti s ním objevil termín „konečné řešení romské otázky“ a dále že „Okamura doporučoval, aby byl Romům zpřístupněn zvláštní stát, aby tady, v uvozovkách, neobtěžovali ...“ Právě proti těmto tvrzením se podnikatel rázně ohrazuje.

„Tuto lež přejal i pan prezident ve své polemice s panem Schwarzenbergem, když prohlásil: ´Na otázku, jak se mu (Schwarzenbergovi) líbí slova Tomia Okamury (před časem ve stejném pořadu), že by mělo dojít ke konečnému řešení cikánské otázky a k vytvoření zvláštního státu pro tyto občany,´ cituje Okamura větu z rozhovoru prezidenta Klause pro dnešní vydání deníku Právo.

Podnikatel žádnou myšlenku o vystěhovalectví Romů nepropagoval

„Protože po panu prezidentovi by této lži mohla podlehnout celá veřejnost, prohlašuji, že nikdy jsem nedoporučoval ´aby byl Romům zpřístupněn zvláštní stát, aby tady, v úvozovkách neobtěžovali´. Já osobně jsem nikdy žádnou myšlenku o vystěhovalectví ani romském státu ani nerozvíjel ani nepropagoval – jen jsem napsal, že není extrémistická,“ brání se Okamura.

A to je podle něj nezpochybnitelný fakt, protože samotná myšlenka není násilná, rasistická ani nehlásá potlačování jakékoli svobody. Vyjádřit se k ní ho donutila až média a Tachecí ve svém pořadu. „Třebaže tahle myšlenka je v praxi nereálná, nelze na ní shledat nic jiného, než inspiraci ve staré sionistické idei budování židovského státu a vystěhování do něj,“ glosoval takto Okamura ve svém dřívějším blogu na iDNES.cz otázku o vystěhování Romů do nějakého zvláštního státu.

Nešlo o úmysl Okamuru poškodit, on si škodí sám

„Pan Okamura může stejně jako kdokoli jiný podat žalobu, kdykoli to uzná za vhodné,“ překvapila moderátorku informace o Okamurově rozhodnutí. „Rozhodně ale z mé strany nešlo o úmysl ho poškodit. Myslím, že on si především škodí sám,“ uvedla Tachecí pro ParlamentníListy.cz, že žaloby patří ke koloritu této země. „Bude pak na soudu, aby rozhodl, zda jsem mohla pana Okamuru poškodit,“ dodala moderátorka s tím, že se určitě nebude pokoušet o nějaké vysvětlení či smír, aby žalobu odvrátila.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…