Paroubek varuje: Jestli justice v procesu s Pitrem selže, může jít o kšeft

06.04.2012 20:01

Návrat kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra do rukou českých úřadů by mohl ovlivnit množství kriminálních kauz, které se dosud nepodařilo objasnit, ale spekuluje se, že by mohl promluvit i o aktivitách některých politiků. Bývalý premiér a nynější předseda strany NS-LEV 21 Jiří Paroubek je ale přesvědčen, že svědectví zločince valný význam nemá.

Paroubek varuje: Jestli justice v procesu s Pitrem selže, může jít o kšeft
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek na ustavujícím kongresu NS-LEV 21

Bývalý předseda vlády i ČSSD a nynější šéf strany Národní socialisté – levice 21. století Jiří Paroubek neočekává, že by vydání kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra ze Švýcarska do České republiky mohlo nějak otřást domácí politickou scénou. V souvislosti s návratem kdysi nejbližšího spolupracovníka zavražděného Františka Mrázka se spekuluje, že by mohl promluvit, až by to mohlo být leckomu hodně nepříjemné.

„Možná jsou teď poněkud nervózní například někteří bývalí ministři zemědělství, protože to je oblast, o kterou se skupina systematicky zajímala,“ konkretizoval pro deník Právo okruh „ohrožených politiků“ bývalý detektiv z protikorupční policie Karel Tichý. Právě on v rámci legendárního spisu Krakatice o prorůstání organizovaného zločinu do politiky Mrázkovu skupinu a její kontakty do státní správy dlouho sledoval.

Informace od Pitra by byly stejné jako od Babinského

„Tady je snaha některých novinářů z MF Dnes, abych nejmenoval rovnou pana Kmentu a spol., využívat ke ´svědectví´ o tom, co se děje v zákulisí, zločinců typu Pitra,“ poukazuje Paroubek, kde by se v souvislosti s Pitrovým návratem mohly začít objevovat nějaké informace. „Já bych jim ještě poradil, aby si na to vzali Václava Babinského,“ zpochybňuje expremiér předem hodnotu výpovědí odkazem na legendárního loupežníka.



„Jakou cenu má svědectví zločince?“ reaguje vzápětí na dotaz, zda cokoli, co bude Pitr vypovídat, bude nevěrohodné. „Abych řekl pravdu, vůbec se nezabývám tím, co by mohl vypovídat. Je to osoba naprosto odporná, takže je mi úplně jedno, co bude pan Pitr říkat,“ svěřuje se pro ParlamentníListy.cz bývalý premiér Paroubek.

Paroubek za nepřítele státu Pitra nikdy neoznačil

O něm se traduje, že když byl v čele vlády, tak o Pitrovi prohlásil, že je největším nepřítelem státu. „Jen tak mimochodem, já jsem to nikdy neřekl. Naopak jsem to mnohokrát dementoval, ale přesto se to znovu a znovu objevuje,“ uvádí předseda NS-LEV 21 na pravou míru, že takovýto výrok nikdy nepoužil.

Nad tím, jak dlouho si Pitr pobyde v českém vězení, se vznášejí otazníky. Především proto, že už 20. dubna bude pražský vrchní soud posuzovat jeho žádost o obnovení procesu. A pokud mu vyhoví, bude Pitr volný. Už dříve totiž obnovu procesu v kauze daňových úniků z roku 1994 povolil Městský soud v Praze.

Selhání justice by se dalo vysvětlit jen výměnným kšeftem

Ve chvíli, kdy se ocitne na svobodě, pak mohou být další podnikatelovy kroky těžko odhadnutelné stejně jako počínání justice, jak si ho pojistí, aby při obnoveném procesu před soudem opravdu stanul. „Pokud by justice selhala, tak bych si řekl, že to byl nějaký výměnný kšeft mezi Pitrem a někým v justici. A  že to je odměna za cosi, co pro ně v letech 2005 a 2006 dělal,“ glosuje takové úvahy Paroubek, který byl ve zmíněných letech předsedou vlády.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…