Poslanci se zakousli do rozpočtu. Víc než dvacet jich ale chybí

16.12.2013 14:35

Poslanci by měli dnes výjimečně - v pondělí totiž mají převážně tzv. poslanecké dny - projednávat ve druhém čtení státní rozpočet na příští rok. Přijmout ho i se změnami v pátek doporučil sněmovní rozpočtový výbor.

Poslanci se zakousli do rozpočtu. Víc než dvacet jich ale chybí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovnně

Sněmovna začala posuzovat ve druhém čtení státní rozpočet na příští rok, a to ve zrychleném řízení. Přijmout ho i se změnami v pátek doporučil rozpočtový výbor. Pro dnešní jednací den se přitom omluvilo 21 poslanců a tři ministři spolu s premiérem Jiřím Rusnokem, jenž se podle předsedy Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (CSSD) omluvil z pracovních důvodů.

Poslanci dnes budou zejména navrhovat nejrůznější přesuny peněz mezi jednotlivými kapitolami rozpočtu. Celkové příjmy a výdaje už ale měnit nemůžou. Základní parametry už poslanci schválili začátkem prosince.

K rozpočtu, který připravila vláda v demisi Jiřího Rusnoka, měly v prvním čtení výhrady jak budoucí opoziční strany, tak i ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Zejména opozičním poslancům vadí, že mají o návrhu jednat ve zkráceném řízení. Jenže sněmovna by se ráda vyhnula hrozícímu rozpočtovému provizoriu. To by nastalo, kdyby rozpočet sněmovna neschválila do konce roku.

„Určitě největším pozměňovacím návrhem byl ten, který jsme avizovali dávno dopředu, to byl návrh, kdy jsme snížili ve všech kapitolách provozní výdaje o nějaká procenta a převedli je do vládní rozpočtové rezervy, tak aby se potom vláda sama rozhodla, zdali ty prostředky použije a kam je použije,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas předseda rozpočtového výboru Václav Votava z ČSSD.

Celkem se podle něj jedná o pět miliard korun. Z toho 3,5 miliardy představuje část provozních výdajů ministerstev a dalších 1,5 miliardy jde z kapitoly určené mimo jiné na státní záruky. Kapitoly mají přijít o peníze určené například na poradenské a právní služby, věcné dary, nákupy energií a materiálu.

„Tento návrh rozpočtovým výborem prošel, předpokládám, že projde i ve sněmovně,“ poznamenal pak k tomu místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Fischer: Pozměňovací návrhy nejsou zásadní

Pozměňovacích návrhů podle zjištění rozhlasu bylo víc. Podle ministra financí v demisi Jana Fischera nejsou ale navržené změny pro rozpočet nijak zásadní.

„Je to projev vůle k úsporám a my jsme s tím vyjádřili souhlas. Ty ostatní věci byly výrazně drobnější, takže není to rozebraný rozpočet nějakým vážným způsobem, je to v jeho původní logice, takže já s tím nejsem nespokojen,“ podotkl Fischer.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se dnes k rozpočtu přihlásil do debaty jako první diskutující.

Stanjura: Vždyť chybí jak Rusnok, tak i budoucí premiér!

„Čas na projednání byl nedůstojný nás všech... Nám vadí hlasovat naslepo o nejdůležitějším zákonu roku,“ řekl mimo jiné Stanjura za sněmovním pultíkem.

Poukázal na to, že dnes chybí právě premiér Jiří Rusnok.

„Premiér chybí dnes a budoucí premiér chybí také. A to se říkalo, že rozpočet je nejdůležitější normou tohoto roku,“ zmínil také Stanjura.

Příjmy rozpočtu mají dosáhnout více než jednoho bilionu korun. Výdaje budou vyšší, údajně vzrostou na jeden bilion a 211 miliard korun. Schodek oproti letošnímu roku vzroste o 12 miliard na 112 miliard korun.

Ministerstvo financí ve svém návrhu počítá s růstem hrubého domácího produktu v příštím roce o 0,8 procenta. Deficit by neměl překročit hranici tří procent vůči HDP.

O všech návrzích a o rozpočtu jako celku budou poslanci rozhodovat tento čtvrtek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…