Poslanec TOP 09 odstoupil a říká: Nebudu za to brát prachy. Je to zbytečné

06.02.2014 7:15

Vydat k trestnímu stíhání. Tak bylo rozhodnuto o bývalém pražském primátorovi a nynějším poslanci Bohuslavu Svobodovi ve spojitosti s kauzou Opencard. Odhlasoval to včera mandátový a imunitní výbor (MIV) Poslanecké sněmovny. Jeho dosavadní místopředseda Stanislav Polčák se vzdal této své placené funkce a pro ParlamentníListy.cz podrobně okomentoval proč.

Poslanec TOP 09 odstoupil a říká: Nebudu za to brát prachy. Je to zbytečné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

„Kolegové, co pro vydání hlasovali, hlasovali velmi politicky. To mě jako právníka a zpravodaje, co se s tou věcí snažil vypořádat, vůbec nepotěšilo. Jde o právní výklad. Nicméně všichni v MIV měli o kauze pochybnosti. Jak právníci, tak i ostatní. Přesto hlasovali pro vydání. Svět se nezboří, ale nevím, proč bych měl pobírat příplatek jako člen vedení mandátového a imunitního výboru, když je imunita vyautována," sdělil poslanec TOP 09 Stanislav Polčák a své stanovisko rozvinul.

Zbytečné pokoření Parlamentu

„Neexistuje příkladnější případ pro nevydání. Ani policie nějak dramaticky netvrdí, že Bohuslav Svoboda někde organizoval pletichy proti veřejným zakázkám. Nic takového. Když bude kolega vydán, když se neřeší výkon mandátu, jde o zbytečné pokoření Parlamentu před tímto postupem policejního orgánu. A kde je suverenita Parlamentu? Už nemá žádný smysl imunitu zachovávat, zrušme ji a netrapme se. Já nad tou kauzou strávil několik desítek hodin," postěžoval si.



Členem MIV zůstává. „Jen za to nebudu brát prachy. Budu dál pracovat, ale nebudu místopředsedou, nebudu pobírat příplatek a když budu u nějaké kauzy zpravodajem, tak si velmi rozmyslím, kolik času jí budu věnovat. Když je to čistě politické rozhodování, tak je zbytečné vynakládat velké úsilí," pokračoval Polčák.



Padni komu padni

A proč nectí zásadu padni komu padni? „Politik by měl být tím, kdo říká i nepopulární věci. Očekávám, že pro mnohé kolegy je značně nepopulární přiznat někomu imunitu. Nicméně už jsme zde měli případy, kdy jsme někoho vydali a on byl pak osvobozen. Je otázkou, jak mohl tento kolega vykonávat zodpovědně svůj mandát, když musel chodit na jednání soudu, výslechy a tak. Jak k tomu přišli občané, kteří jej zvolili a očekávali, že bude plnit službu spojenou se svým mandátem. Jsem ochoten říci nepopulární věc. Kolega Svoboda neměl být vydán, měl se věnovat činnosti poslance a po uplynutí mandátu měl být stíhán, kdyby vše pokračovalo," podotkl.



„Už v několika případech jsem hlasoval proti vydáním a nejednalo se o poslance TOP 09. Šlo o velmi vážné pochybnosti, jestli ta kauza není politicky motivovaná. Tento případ do toho také zapadá. Jedná se sice o opozičního politika, ale pro mě to je konkurent, takže bych mohl jásat nad tím, že má problémy s policií. Vždyť nás spojuje jen úsilí svrhnout vládu, jinak nemáme nic moc společného," dodal s tím, že základním znakem trestného činu je zavinění a v případě kauzy Bohuslava Svobody absentuje vysvětlení, v čem spočívalo jeho zavinění. Od této chvíle prý považuje Stanislav Polčák poslaneckou imunitu, která je zaručena Ústavou, za zbytečnou.

Exprimátor Bohuslav Svoboda stejně jako další radní čelí podezření z porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve spolupachatelství v souvislosti se zadáním zakázky na podporu programového vybavení firmě Haguess, která je hlavním dodavatelem kontroverzního projektu Opencard. Městu prý způsobili škodu asi pětadvacet milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…