Poslanec chystá bič na nepracující. Chce přísný dohled a jasné podmínky

21.07.2013 13:00

Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka chystá bič na lidi, kteří nepracují. Denně by byli pod přísnou kontrolou státu a výše dávek by se odvíjela od jejich chování. Poslanec prý svou koncepci konzultoval s romskou Stranou rovných příležitostí, která se proti nepostavila.

Poslanec chystá bič na nepracující. Chce přísný dohled a jasné podmínky
Foto: Věci veřejné
Popisek: Poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka

 Chaloupka počítá s vytvořením zvláštní kategorie občanů a rodin. Do takové rizikové kategorie by spadala osoba, která „pobírá dávky v hmotné nouzi dlouhodobě; navštěvuje herny/casina; požívá alkohol nebo omamné látky; použila dávku v hmotné nouzi na jiný účel než na naplnění životních potřeb; nepodporuje děti v řádné školní docházce; páchá trestnou činnost, atd."

Oddlužení pomocí veřejně prospěšných prací

Riziková osoba by byla povinna každý den docházet na určené místo. "Na daném místě se bude muset zdržovat 8 hodin a dbát pokynů pověřené osoby. Při nedodržení této povinnosti budou dávky odejmuty," navrhuje poslanec.

Cílem je motivovat rodiny k co nejzodpovědnějšímu chování. Chce tak například tlačit nepracující rodiče k tomu, aby dbali o vzdělávání svých dětí. Za dobrý prospěch by dostali vyšší dávky a naopak. Návrh počítá také s tím, že by zadlužení lidé mohli své dluhy splácet pomocí veřejně prospěšných prací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…