Sněmovna podpořila novelu o obalech

05.02.2014 16:24

Poslanci dali v dolní komoře zelenou návrhu novely obalového zákona o recyklaci a celkovém využití odpadů z obalů do roku 2015. Cíle pro využití odpadů jsou podle Ministerstva životního prostředí stejné jako nyní. Organizace Hnutí Duha je pokládá za nízké a upozorňuje na to, že Česko je již několik let s přehledem plní.

Sněmovna podpořila novelu o obalech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Vláda žádala o zrychlené schválení předlohy už v prvním čtení. Veto ale podaly kluby KSČM a Úsvitu, k nimž se připojily i frakce TOP 09 a Starostů a ODS.

„Musíme brát v úvahu názory a obavy ekologických sdružení," vysvětlil k tomu předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Norma proto putuje do výboru pro životní prostředí, který bude mít na projednání jen pět dnů.

Navržené recyklační cíle jsou podle ministerstva kompromisem. Evropská komise prý avizuje, že bude brzy revidovat příslušnou evropskou směrnici, která by se promítla i do českého právního řádu. Dalším důvodem pro zachování současných cílů byla nejistota ohledně vývoje hospodářství, dodalo ministerstvo.

Předloha také přejímá evropskou směrnici, která rozšiřuje názorné příklady konkrétních výrobků, zda mají nebo nemají být považovány za obaly. Členské státy ji měly do právních řádů začlenit do loňského září. Evropská komise už s Českem zahájila řízení pro porušení povinnosti, upozornila ve svém zpravodajství ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…