Státní rozpočet na příští rok sněmovna schválila

19.12.2013 10:48

Poslanecká sněmovna schválila ve třetím čtení státní rozpočet na příští rok. Schválený schodek má oproti letošnímu roku vzrůst ze 100 na 112 miliard. Poslanci v něm přesunuli zhruba pět miliard korun výdajů do vládní rozpočtové rezervy. Rozpočet nyní míří k podpisu prezidenta republiky. Pro normu hlasovalo 109 poslanců, 39 bylo proti. Komunisté se hlasování zdrželi, stejně tak i poslanci z Úsvitu. ODS s TOP 09 hlasovala proti.

Státní rozpočet na příští rok sněmovna schválila
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovnně

Příjmy rozpočtu mají podle propočtů dosáhnout více než jednoho bilionu korun. Výdaje budou vyšší. Vzrostou na jeden bilion a 211 miliard korun. Schodek oproti letošnímu roku vzroste o 12 miliard na 112 miliard korun.

Ministerstvo financí ve svém návrhu počítá s růstem hrubého domácího produktu v příštím roce o 0,8 procenta. Deficit by neměl překročit hranici tří procent vůči HDP.

K rozpočtu, který připravila vláda v demisi Jiřího Rusnoka, měly výhrady nejen strany, které pravděpodobně zůstanou v opozici. Nelíbí se ani ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Některým poslancům - zejména opozičním - také vadí, že mají o návrhu jednat ve zkráceném řízení.

Poslanci ale vesměs připomínali, že by se rádi vyhnuli hrozícímu rozpočtovému provizoriu. To by nastalo, kdyby rozpočet sněmovna neschválila do konce roku.

Kalousek: Rozpočet není prorůstový a ani úsporný

V rozpravě dnes vystoupila jen hrstka poslanců. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek ale vystoupil několikrát. Slovo si vzal i těsně před samotným hlasováním o normě jako celku, když už bylo hlasováno o návrzích jednotlivých poslanců na přesuny peněz uvnitř rozpočtu.

„Já bych chtěl tady zdůvodnit to, proč TOP 09 nepodpoří rozpočet. Není odpovědný a ani prorůstový a ani úsporný. Výdaje jsou nafouknuty o 24 miliard a o ně se zbytečně zvýší státní dluh,“ poznamenal Kalousek.

„Není ani pravda, že to bude mít prorůstový charakter - oproti jiným letům snižujete kapitálové výdaje a výdaje na vědu a výzkum,“ dodal Kalousek.

„Dobrá zpráva je, že bude mít Česká republika schválený rozpočet a špatná zpráva je, že to bude s pomocí falešných argumentů,“ doplnil Kalousek.

K tomu ale měl technickou přípomínku ministr financí v demisi Jan Fischer. „Já jsem se celý život živil čísly,“ poznamenal a Kalouska poučil o tom, že schodek není větší o 24 miliard, ale jen o sedm miliard.

Přidali na školy a na sociální služby
 

Většinu poslaneckých pozměňovacích návrhů na přesuny uvnitř rozpočtu poslanci odmítli. Na návrh rozpočtového výboru ovšem přidali 300 milionů na výstavbu základních škol v okolí velkých aglomerací, 1,27 miliardy korun na sociální služby. Poslanci také na návrh rozpočtového výboru přidělili ministerstvu kultury na koupi rodného domu Jana Palacha ve Všetatech na Mělnicku a na zřízení expozice šest milionů korun. Stejně tak poslanci přidali 50 milionů korun na platy v regionálním školství.

Částku 40 milionů korun určenou na odchodné poslanců pak poslanci hlasováním vyřadili. Jak poznamenala ČTK, do rozpočtu dolní komory se tyto peníze dostaly v době, kdy se ještě předpokládalo, že volby budou v příštím roce. Protože byly už letos, vyplatila sněmovna odchodné z úspor ve svém letošním rozpočtu.

Poslanci se stěžovali nejednou na to, že měli letos na projednání rozpočtu rekordně krátkou dobu.  První četní proběhlo 6. prosince a normu jako celek sněmovna schválila už po13 dnech. Běžné je, že poslanci na to mají zhruba dva a půl měsíce. I závěrečné čtení dnes poslanci stihli za zhruba jednu a půl hodiny.

Rozpočet nyní míří k podpisu prezidenta republiky, Senát o něm totiž nehlasuje.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

18:46 Ani přes práh! Kolaborace... Vyznamená Pavel Posselta? V ČR už teď vidí rudě

Dostane šéf sudetských Němců Bernd Posselt od prezidenta státní vyznamenání? ParlamentníListy.cz se …